Test av hjemmelaget energidrikk til kr 6,50 per liter

– Etter 800 høydemeter smaker det meste godt

Snowboardstjernas hjemmesnekra og rimelige energidrikk for seige toppturer er overraskende god i smak og gir en klar en følelse av at kroppen får noe den vil ha etter mange høydemeter. Men vi søringer bør kutte ned kaffemengden og alle bør kutte ned saltet.

Sist oppdatert: 6. januar 2023 kl 11.03
TEST AV ENERGIDRIKK TIL SEKS OG EN HALV KRONE PER LITER: Fri Flyt har testet Krister Kopalas styrkedrikk, blant annet med god hjelp fra denne karen på 14 år. Foto: Tore Meirik
TEST AV ENERGIDRIKK TIL SEKS OG EN HALV KRONE PER LITER: Fri Flyt har testet Krister Kopalas styrkedrikk, blant annet med god hjelp fra denne karen på 14 år. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 7 minutter

Krister Kopala fra Tromsø er en av verdens beste storfjellskjørende snowboardere. Han mener alvor med ferdsel i bratte vinterfjell, og for å prestere maksimalt på tur har han laget sin egen oppskrift på energidrikk. Oppskriften ble avslørt i portrettintervjuet med Kopala i Fri Flyt nummer 169

Men hvordan fungerer egentlig drikken på tur, og ikke minst; Hvordan er smaken? Og næringsinnholdet? Fri Flyt har testet Kristers styrkedrikk og fått en grundig analyse av en erfaren ernæringsfysiolog.

Først en åpenbar fordel: Kristers styrkedrikk består av ganske rimelige og veldig tilgjengelige ingredienser. Dermed slipper man å betale ekstra for å holde en styrtrik formel 1-sjåfør med lønn, finansiere et fotballag i Salzburg eller bidra til at amerikanske glamourmodeller kan strutte rundt i hotpants på et eller annet monstertruck-arrangement i Alabama.

Men kan derimot bidra til næringslivet i skibygda Sogndal ved å gå for Kristers styrkedrikk.

– Det var masse som skjedde. Men har jeg en video med skred, så har jeg ikke lyst til å få det til å virke rock n roll.
– Det var masse som skjedde. Men har jeg en video med skred, så har jeg ikke lyst til å få det til å virke rock n roll.

Slik testet vi: Testen er utført av nettredaktøren i Fri Flyt og hans 14 år gamle sønn. Sistnevnte brygget seg en liter Kristers styrkedrikk for å ha med på skolen en dag, og nettredaktøren har brygget tre runder for å drikke på topptur. På en av toppturene delte far og sønn en liter med styrkedrikken.

Vi har også konsultert klinisk ernæringsfysiolog Katrine Pettersen for analyse av næringsinnholdet i drikken.

Ingen av testerne har akkurat noen form for forbindelse til energidrikkbransjen (for å si det mildt).

Så – oppskriften: 

Du trenger:

  • 1 stk drikkeflaske med 1 liter volum

  • Salt

  • Frysetørka kaffe (pulverkaffe)

  • Solbærsirup

  • Vann

Slik gjør du: Fyll flaska med 1 eller 1,5 desiliter solbærsirup, to spiseskjeer kaffe, en teskje salt (les mer om det lenger ned - det er nemlig for mye!) og 9 desiliter vann. Rist eller rør, og drikken er ferdig.

Prisen på energidrikken er for øvrig seks kroner og 57 øre per liter. Det har vi regnet oss fram til slik: 

  • En teskje salt er lik 7 gram (Jozo med jod fra Spar): 0,07 øre

  • Solbærsirup (Coop, inkl. pant): 4,10 kroner

  • Pulverkaffe (6 gram, rimeligste type fra Europris): 2,40 kroner

Man må også ha vann og 1 liters flaske. Vann er ganske enkelt å skaffe gratis (bensinstasjondass eller hjemme til kompisen din er gode tips) og vannflaske har du sikkert fra før.

Konklusjon: Etter første forsøk på Kristers styrkedrikk måtte vi halvere kaffemengden. Med to spiseskjeer ble smaken såpass karakterbyggende at porsjonen holdt i halvannen uke. Jeg måtte rett og slett etterfylle vann så lenge før jeg klarte å drikke alt (litt sånn som bestemødre og hipstere gjør med surdeigen sin). Jeg har en mistanke om at søringer som meg må halvere pulverkaffemengden, men folk som hører hjemme nord for Polarsirkelen kan gå for to spiseskjeer.

Samtidig fikk jeg en klar følelse av at saltet i styrkedrikken helt klart ga kroppen noe den ville ha etter noen timer på tur. Med andre ord: En distinkt følelse av å få dekt et næringsbehov.

I samme tidsrom drakk Erlend (14) en porsjon Kristers styrkedrikk i forbindelse med en skoledag med gym + en treningsøkt om morgenen, og hans konklusjon er at det var helt ok.

Merk for øvrig at Kristers styrkedrikk skummer litt. Det kan være greit å være obs på både hjemme på kjøkkenet og på fjellet.

Neste runde med Kristers styrkedrikk var da vi skulle på topptur sammen. Jeg halverte kaffemengden, men fulgte ellers oppskriften. Etter 700 høydemeter tok vi en litt lengre drikkepause, og da gikk Kristers styrkedrikk ned på høykant til begge to. Nok en gang med en klar følelse av at drikken ga kroppen akkurat det den ville ha. Dessuten opplevde jeg den som svært lettdrikkelig siden styrkedrikken ikke inneholder kullsyre. Også Erlend på 14 år styrta noen solide slurker og dro en lignende konklusjon som sin far.

Til sist testa vi styrkedrikken på enda en topptur, og da var alt bare fryd og gammen (med 1,2 spiseskjeer kaffe). 

Se film fra konsum av Kristers styrkedrikk på toppen av Grøvelnebba i Sunndal 1. januar:

Før analysen av næringsinnholdet i drikken er konklusjonen at dette må være bra. Kristers styrkedrikk føles som den bidrar stort til overskudd, fokus og ikke minst gode samtaler på topptur uten å koste skjorta.

Smaken er vanskelig å vurdere for andre, men etter 1 200 høydemeter motbakke smaker det meste ganske godt spør du meg.

Så til ernæringsfysiologens grundige analyse - inkludert en sammenligning med mer kjente energidrikker:

Katrine Pettersen er klinisk ernæringsfysiolog ved kostholdsendring.no, og har mange års erfaring med idrettsutøvere av forskjellig slag. Hun har regna seg fram til næringsinnholdet i Kristers styrkedrikk, og det er slett ikke verst - men du bør redusere saltmengden:

Næringsinnhold per liter Kristers styrkedrikk:

  • Energi: 200 kcal 

  • Karbohydrat: 50 gram

  • Protein: 0 gram

  • Natrium: 2750 milligram (innhold i 1 teskje salt)

  • Koffein: 50 milligram (cirka 7 gram pulverkaffe)

– Drikken inneholder for mye salt per liter enn hva som er anbefalt.  Cirka 500-800 milligram natrium per liter drikke er nok, og det tilsvarer omtrent en kvart teskje salt – «bittelitt» er derfor nok, sier Pettersen.

– A-ha. Og hva med effekten av Kristers styrkedrikk på en lang topptur?

– Drikken inneholder både salter som er viktig for å opprettholde væskebalansen og karbohydratet fra solbærsirupen bidrar med energi. Sammensetningen av karbohydrat og salter - såfremt saltmengden er redusert - gjør at væsken tas raskt opp fra tarmen og inn i blodet hvor kroppen kan nyttiggjøre seg av det raskere. Koffeinet fra pulverkaffen stimulerer sentralnervesystemet og kan gi økt konsentrasjon og våkenhet. Men koffein kan også ha negative virkninger som uro, hjertebank og søvnforstyrrelser for å nevne noe. Det er store individuelle forskjeller på den prestasjonsfremmende effekten av koffein. For mange vil det ha liten til ingen effekt på treningsøkten. 

– Hvordan er Kristers styrkedrikk sammenlignet med mer kjente energidrikker?

– Energidrikker som Redbull, Monster, Nocco og den slags inneholder først og fremst høye doser koffein som kan gi negative konsekvenser som tidligere nevnt. Disse energidrikkene inneholder så mye som seks ganger mer koffein enn Kristers styrkedrikk. Energidrikk inneholder ofte større mengder sukker enn sportsdrikk, og vil ikke ha samme forhold mellom karbohydrat og salter som gir den positive effekten med raskere væskeopptak. Energidrikk inneholder også andre stimulerende stoffer, og vi vet lite om langtidseffektene.

– Spennende! Det er jo - mildt sagt - en prisforskjell også. Så hva er konklusjonen din vedrørende den hjemmelagde energidrikken med redusert saltmengde?

– Fra et ernæringsperspektiv vil du kunne oppleve god effekt av Kristers styrkedrikk når den er sammensatt av kun 9 desiliter vann, en desiliter saft og en knivspiss salt på en lengre økt. Da får du fylt på med det kroppen trenger for å opprettholde væskebalansen, samt påfyll av energi underveis.

– Og til slutt, siden vi har deg på tråden: Er det noe annen mat du vil anbefale folk som er ute hele dagen på ski eller snowboard?

– Matpakke for å fylle på med næring før nedkjøringen begynner er fint. Her kan du for eksempel velge banan og brødskive med valgfritt pålegg. Når du har kommet hjem ønsker kroppen påfyll av kombinasjonen protein og karbohydrat for å bygge seg opp igjen for en ny dag. Kos deg med middag og god tur!

Testscore, Kristers srtyrkedrikk:

  • Smak: 7

  • Effekt: 9 (såfremt saltmengden reduseres)

  • Næringsinnhold: 4 med en teskje salt, 10 med en knivspiss

  • Verdi for pengene: 10

  • Total: 9 (10 sammenlignet med etablerte energidrikker!)

Publisert 6. januar 2023 kl 11.03
Sist oppdatert 6. januar 2023 kl 11.03
annonse
Relaterte artikler
annonse
mann på ski uten jakke
Test av Bergans Y MountainLine Breathe 3L

Bra produkt til en trivelig pris

skibinding på blå ski
Test av Skitrab TR1 toppturbinding

Den beste tech-kjørebindingen?

mann på vinterfjellet
Test av Mammut Haldigrat HS selebukse

Myk og lett, men kunne vært rimeligere

to par ski med bindinger
To nye bindinger for topptur testet

Duelltest: Marker Cruise vs Dynafit Ridge

Innstilling av toppturbindinger

Justering av toppturbindinger

MJUK: En gelépute kan gjøre underverker mot smertene i skinnleggen. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Leggbeskyttere mot vondt i leggen

Vonde legger

SPOILER: På de fleste nye skisko følger det med en spoiler. Foto: Sigurd Ekeli Brimsby
Hva er egentlig spoileren til?

Hva er egentlig spoileren til?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen