Dunjakker er i ferd med å bli standard for varme jakker. Her har vi testet fem ulike jakker som er vannavvisende, eller vanntette. Det gjør jakkene ypperlige på sure høstdager, særlig til klatring.
Sist oppdatert: 8. november 2022 kl 11.12
Test: Vi har testet fem varme jakker som tåler en skur. Fra venstre Norrøna Trollveggen ACE down, Bergans Røros, Helly Hansen Arctic Ocean Parka, Arc’Teryx Alpha Parka og Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket. Foto: Dag Hagen
Vanntette, eller vannavvisende dunjakker, er gode å ha når regnet plutselig kommer en sur høst eller vinterdag. Står du for eksempel og sikrer en kamerat under klatring, er behovet ekstra stort for en varm jakke.
For selv om dunjakker etterhvert har blitt svært populært som varmejakke i Norge, har vi her testet fem varianter som er vannavvisende.
Spesielt om høsten er det gjerne høytid for prosjektering av klatreruten din. Og sikkert det samme for din klatrevenn.
Det vil igjen si timer stillestående under klippen, mens du tålmodig lar klatreren der oppe i tauet «file» på cruxsekvensen på ruta han drømmer om å gå.
Men det er ikke bare klatrere som trenger varme jakker på denne tiden. Alle gjør det. Samtidig bøtter det ned i dette fagre landet, ikke uvanlig helt mot julefeiringa.
Tidligere var duniser uegnet når himmelen åpnet seg. De formelig sugde vann, og man kom hjem som en våt klut om man møtte en skur.
Nå har produsentene skjønt at om man lager jakka med et ytterstoff som ikke suger vann, eller som i det minste er vannavvisende – det trenger ikke være tett som en tørrdrakt – så slipper man unna.
Da er det bare å riste jakka når man kommer i hus så er alt greit. Jakkene er gjerne ikke laget for lang tid i regn, selv om flere av de faktisk tåler det.
I denne testen er det vel bare Helly Hansen Arctic Ocean Parka som kan håndtere at himmelens sluser åpner seg i time etter time. De fleste av oss skygger banen lenge før det har gått så lang tid.
Vi har hanka inn fem jakker, tre norske, av ulike kvaliteter, for å kunne si noe om forskjellen på designet og for å kunne guide i hva man bør velge.
Kriteriene for testen har vært disse, med en skala fra én til ti:
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Fire av de fem jakkene hadde pose – ingen av de med kompresjonstrekk. To av de; Norrøna og Bergans, hadde innvendig lomme som skal fungere som trekk, Mammut og Arc’Teryx hadde eksternt trekk. Helly Hansen hadde ikke vedlagt trekk.
Vi opplevde eksternt trekk som det absolutt mest praktiske, siden jakka måtte vrenges inn i det innebygde trekket, noe som syntes unødvendig, tungt og tidkrevende. Da er det bedre å lenke et eksternt trekk fast i lomma slik at man ikke mister det.
Slik har vi testet
Alle jakkene er vurdert ut ifra funksjonsmessige kvaliteter og testet under kalde forhold på fjellet. Vanntettheten er testet i dusjen, der vi har stått i ti minutter på full trøkk. Deretter har vi sett på hvor mye fuktighet stoffet hadde tatt opp. De er også testet i skikkelig dårlig vær i Jotunheimen.
Konklusjonene er som vanlig i våre tester ikke et rent snitt av karakterene, men en helhetsvurdering av kvalitetene, der noe veier tyngre enn annet. Tidvis kan man jo godta en høyere pris om funksjonen er eksepsjonelt bra. Likeledes kan det være fornuftig å trekke fram spesielle egenskaper, som vanntetthet for eksempel.
Vi kan vel allerede her røpe at alle jakkene i denne testen er veldig bra, og det var ikke lett å kåre en testvinner. Det var lettere å kåre en «mest for pengene»-vinner, siden prisforskjellen mellom billigste jakke og dyreste jakke var hele 6000 kroner!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.