Det er også en noe flytende overgang mellom hva som er reparasjonsutstyr og hva som er førstehjelpsutstyr. Førstehjelpsutstyr tar vi for oss i en egen artikkel, og det er ikke nødvendig å drasse med seg dobbelt opp.
Har du andre tips til smart utstyr, verktøy, dingser eller andre tjuvtriks som er egna for topptur? Send oss en e-post så tar vi det med i artikkelen!
Brukes først og fremst til sender/ mottakeren, som naturlig nok MÅ ha strøm. Det er veldig kjekt å ha hodelykt som bruker samme batteristørrelse, da trenger du ikke ha med to sett ekstra batterier. Pakk de i plast slik at de ikke blir utsatt for fuktighet.
Kjekt å ha hvis turen tar lenger tid enn du planla og det blir mørkt. Eller hvis du starter i otta. Eller viktigst av alt: Hvis du må signalisere til hjelpemannskaper i mørket. Hodelykt står for øvrig også på lista over førstehjelpsutstyr.
Verktøyet må ha kniv og tang. Begge deler trengs til enkle reparasjoner og førstehjelp. Velger du en multitool med feste for bits kan du reparere alt som har skruer – og det er ganske mye. Multitool står for øvrig også på lista over førstehjelpsutstyr.
Ta en titt på bindingene og skistøvlene dine, og velg bits som passer skruene på dette utstyret, som er mest utsatt for å ødelegges eller kreve justering. Men merk at også teleskopstaver, sender/ mottakere, spader gjerne har skruer, så velg bitsene som trengs også for å fikse disse. Det kan også være lurt å pakke med ekstra skruer i riktig format.
NB! Det sier seg nok selv, men å miste bits eller skruer i snøen er styr. Sørg for å ha de samla i en liten pose og legg gjerne ei jakke eller noe sånt under når du bruker greiene.
En meters rull med tynn ståltråd kan komme godt med hvis støvelen – særlig spennene - trenger reparasjon.
Skaff deg et par sånne gummistropper på 20-30 centimeter – slike som gjerne følger med når du kjøper ski og har logo på. Med disse kan du reparere det utroligste; de kan brukes til alt fra å lage spjelk til å få ødelagte feller til å sitte, jakka til å henge sammen eller skoa til å fungere selv om spenna er ødelagt. Gummistropper står for øvrig også på lista over førstehjelpsutstyr.
Sportstape holder sannsynligvis til det meste. Med tape kan du reparere klær, forebygge gnagsår få ting som ikke henger sammen til å henge sammen og MYE mer. Et tjuvtriks kan være å surre en meter ducttape rundt den ene skistaven. Da har du alltid med tape, men merk at denne etter en del tid vil bli slitt og litt vanskelig å håndtere. Sportstapen har du i sekken, og den er en selvsagt del også av førstehjelpsutstyret.
Dette er et kjekt tjuvtriks, som forutsetter at du har en skistav du kan ofre: Sag av en del av staven på omtrent 10 centimeter lengde. Del denne i to på langs, slik at du får to rørdeler som er forma som en halfpipe og 10 centimeter lange (puss de litt med sandpapir så de ikke blir skarpe og flisete). Disse to delene tar du med på tur. Hvis en skistav knekker bruker du disse to delene + tape til å skjøte staven. Det holder overraskende bra!
Du kan også spandere på deg to rørklemmer (det får du på jernvarehandelen), som er enda tøffere enn tape. Men det krever skruing, og tar litt mer tid å fikse.
En meter tynt (ca 4 mm) klatretau kan brukes til det meste, både reparasjoner og førstehjelp.
Veier svært lite, men kan redde deg hvis glidelåsen på jakka blir ødelagt.
Skal du på lengre eller mer avanserte toppturer? Da hjelper det med passende ski, og da kan det være kjekt med litt mer utstyr - les om det i denne artikkelen!