Det var da jeg oppdaga det. Det som skulle bli tidenes #daddyfail for min del, og knekke pappa-selvtilliten min som en tynn tørrkvist. Erlend (8) skulle på sitt livs råeste topptur, men pappa hadde glemt skiene hans hjemme. Ja, ikke toppturski altså, og ikke slalåmskiene hans, men langrennsskiene han bruker i motbakkene.
Å gå 900 høydemeter opp et bratt kystfjell på Nordmøre på vanlige slalåmski er bare å glemme, selv for en voksen.
Dypt skuffa begge to snudde vi og kjørte bil hjem i finværet.
– Det går bra pappa, sa gutten med et hardt tilkjempet smil. Han forsto pappaen sin fortvilelse over å ha ødelagt det som skulle bli en kjempefin dag til fjells.
Les også
Her får du vite hvilke toppturstøvler som er best i test og hva du bør tenke på når du skal kjøpe randonee sko.
Senere den våren fikk vi gått noen fantastiske turer sammen, også den som beskrevet over. Erlend på langrennsski oppover og slalåmski nedover. De skiene og skoene han ikke bruker bærer jeg i og på sekken min. Tanken er enkel: Jeg tar uansett ikke med åtteåringen på turer som er så tunge at jeg ikke orker å bære skiene hans.
Etter hvert dukka noen folk jeg kjenner i sportsbransjen opp og ville låne junior toppturutstyr. Planen var at de minste damestørrelsene i toppturski og støvler burde passe en gutt på åtte år, så kunne det inspirere produsentene til å lage toppturstæsj for barn. Det ville vært gøy og skaffa veslegutten dedikert toppturutstyr.
Han blir tross alt mer og mer gira på ski – også turer hvor han går opp selv – for hver vinter. Men er det riktig å signalisere for et barn at man bør bruke titusenvis av kroner på spesialutstyr for omtrent alt han holder på med? Blir det mye artigere av den grunn?
Fri Flyts utstyrsmappe er full av deilig toppturutstyr. Det fristende stæsjet blir stadig lettere, fetere, bedre, mer avansert – og dyrere. Forbeholdt voksne? Hadde Erlend hatt sitt eget toppturutstyr ville ikke jeg glemt det ene skiparet den gangen og ødelagt meg sjøl fullstendig i noen minutter på parkeringsplassen i enden av Trolltindveien.
Les også
Våre eksperter har testet 900 par ski gjennom 20 år. Søk og filtrer blant skityper, merker og testvinnere her.
Men er det riktig å bruke 10 000 kroner og signalisere til et barn som skal vokse opp i en verden som er i ferd med å raseres av overforbruk at han må ha enda et sett med rådyrt skiutstyr?
Og hva med deg selv? Du som leser dette er mest sannsynlig over ni år gammel. Ja, det er greit å kjøpe nytt stæsj hvis du trenger nytt stæsj. En ting er at du kan kjøpe brukt, men du kan også ta vare på planeten ved å kjøpe skikkelig kvalitet og gjennomtenkte, solide produkter med tidløs design.
Utstyr som ikke blir teit etter en vinter fordi det har rare farger og som tåler lang tids bruk er miljøvennlig utstyr, selv om det koster.
Men hva med toppturutstyr til min åtte år gamle sønn? Jo, det løste seg av seg selv etter at storesøster på 11 lånte lette toppturski og ble med på tur. Hun syns det lette utstyret var så fælt å kjøre på sammenlignet med det vanlige slalåmutstyret hennes at noe sånt aktet hun aldri å kjøre på igjen. Erlend var enig, pappa sparte penger og sikra seg nye turer med gratis trim på grunn av ekstra tung sekk. Da gjelder det bare å huske langrennsskiene neste gang.