DET LILLE EKSTRA: GoPro 12 og Max Lens Mod er en god kombo, men det er en ting til som setter prikken over i-en. Illustrasjon: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 4 minutter
Vi har alle vært der. Flunkende nytt actionkamera - denne gangen har den siste lanserings-promoen virkelig solgt deg.
5K oppløsning, 120 bilder i sekundet, revolusjonerende «rocksmooth-hyperflow» stabilisering. Du klistrer kamera på hjelmen. Har en heftig dag i bakken, og kommer hjem for å se på gullopptakene, men alt ser slik ut...
Det er grått, det går for sakte, enten ser du rett ned i bakken eller rett frem i horisonten - «og det var mye brattere i virkeligheten!»
Sannheten er at det er bare er deg, og kanskje bestemor som har tålmodighet til å se på disse POV-opptakene.
Ønsker du å ta GoPro-filmingen ett steg videre? Ønsker du mer fart og dynamikk i bildet? Her får du trikset proffene bruker.
Det innbærer blant annet et særegent program, ofte brukt av FPV-dronepiloter, og noe som gikk under radaren for mange under GoPros siste kameralansering av GoPro 12.
Se resultatet i videoen under:
The Secret Sauce
I 2020 introduserte GoPro vidvinkel-objektivet Max Lens Mod sammen med GoPro 9. Det utskiftbare vidvinkelobjektivet økte synsfeltet til 155-grader. Med lanseringen av GoPro 12 i september introduserte GoPro, Max Lens Mod 2.0, som øker synsfeltet ytterligere, til hele 177-grader.
GoPro har som mange andre actionkameraer, som f.eks. DJI Osmo Action og Insta360, utviklet ekstremt god elektronisk bildestabilisering, men felles med alle er at de stabiliserer direkte i kamera, ved bruk av f.eks. gyrodata, og beskjærer inn i bildet.
Det man taper med den type stabilisering er bredde i bildet, da den beskjærer inn for å kompensere for vibrasjoner.
Det er her programmet ReelSteady kommer inn.
Med ReelSteady kan beskjæringen justeres og optimaliseres i etterkant uten å tape for mye av vidvinkel-effekten, da den heller kan kompensere for større vibrasjoner ved å beskjære i det de oppstår.
Den nye Max Mod Lens 2.0 i kombinasjon med ReelSteady er derfor en gyllen oppskrift på lekre GoPro videoer, som beholder den stabiliseringen uten å tape den ekstreme vidvinkelen.
Hva er ReelSteady?
Reelstady er en kraftig programvare for stabilisering av GoPro-opptak. Programmet er har sine røtter i FPV-drone miljøet, og er kjent for å forvandle den typiske «GoPro-looken» til noe som oppfattes som mer «cinematisk». Blant annet korrigerer den linseforvrengning og bruker gyrodata fra GoPro-opptaket til å stabilisere videoen.
Selvstendig programvare som ble kjøpt opp av GoPro i 2022.
Nå tilgjengelig som en oppgradering i GoPro Player appen for 1290,- kroner.
Kompatibelt med alle GoPro kameraer i Hero-serien fra HERO5 opp til HERO12.
Vis mer
ReelSteady strekker ut sidene av bildet og korrigerer fisheye-effekten til et lineært bilde. Max Lens Mod 2.0 er ikke nødvendig for å oppnå effekten, men den gir deg det lille ekstra.
Trenger du egentlig å bruke 5500 kroner på en GoPro hvis du bare kan bruke mobiltelefonen i stedet? Vi testet GoPros nyeste kamera mot en iPhone til sykling.
Slik fungerer programmet
ReelSteady får du som en oppgradering i GoPro Player appen, men for å bruke ReelSteady-funksjonene må du bruke spesifikke kombinasjoner av oppløsning, digital-linse og stabilisering, avhengig av hvilken GoPro-modell du bruker. Her har du listen over de kompatible innstillingene.
Mengden stabilisering kan justeres etter egen preferanse. Litt risting kan skape mer innlevelse da klinisk og altfor god stabilisering kan dempe følelsen av røft terreng og store hopp. Mer i bildet = mer dynamikk.
Programmet er ganske intuitivt. Se hvordan det fungerer i videoen under:
Et alternativ til ReelSteady er open-source-programmet Gyroflow. Et helt gratis program som gjør mye av det samme som ReelSteady. Gyroflow er derimot kompatibelt med så å si alt av actionkameraer og vanlige kameraer som kan samle gyrodata.
Montering - å fange terreng og fart
Stabilisering og vidvinkel er kult, men det hjelper ikke mye om kamera ser rett ut i løse luften. Hva ønsker du å se?
Hjelmfeste kan fort bli kjedelig, enten ser du rett ned i bakken og fanger verken terreng eller horisont, eller rett fram uten å få med noe av armer og utstyr i bildet.
Fester du kamera lavere mot bakken kommer man nærmere terrenget som igjen skaper bedre fartsfølelse og introduserer mer dynamikk i bildet.
Står du på ski kan vi anbefale å bruke et munnstykkefeste til kamera. Det er noe ubehagelig, men det det er det nærmeste du kan komme et «ekte POV-bilde» slik det selv oppfattes.
Her er eksempel på filming av GoPro med munnstykke. Her er det brukt ReelSteady, riktig nok uten Max Lens Mod:
Sykler du kan vi anbefale brystfeste, som brukt på videoene ovenfor. Da får du mer av styret og hendene inn i bildet, og terrenget kommer samtidig nærmere kamera.
En litt tungvint prosess
Det å oppnå disse resultatene krever åpenbart flere ekstra steg enn vanlig. Ønsker du heller å gjøre alt på mobilen eller optimalisere for publisering på sosiale medier, anbefaler vi å lese tipsene fra disse proffene.
Sliter du også med at POV-filmene dine blir dørganes kjedelig? Her får du noen gode råd.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.