ALLSIDIGE: Toppturski med midtbredde rundt hundre millimeter er brede nok til kjøring som dette - og lette nok til at du kan gå opp sjøl. Her er skitester Henning Skjetne i aksjon på Blizzard Hustle 10. Foto: Vegard Breie
Og hundre millimeter er bredt nok til å gi stabilitet og flyt i nedkjøringene, i motsetning til de letteste og smaleste toppturskiene som er godt egna til å løpe til topps med, men som kan knekke all selvtillit i krevende nedkjøringer.
Her er fem grunner til at toppturski med midtbredde omkring hundre millimeter er akkurat passe – og slett ikke passé:
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Passe lett
For de fleste, vanlige toppturfolk kan en tur kalles lang omtrent når den bikker 1 500 høydemeter. Veldig mange av de fineste turene i Norge er mellom 1000 og 1500 høydemeter.
For de aller fleste er det ikke noe problem å gå slike turer med den ekstra vekten 100 millimeter på midten innebærer sammenlignet med små og superlette ski.
100 mm er rett og slett en toppturski-størrelse som hvem som helst kan gå opp på alle de fineste toppturene i Norge med. Bonus er gode sjanser for å parkere kompisene dine med kjempelette joggepinner på 700 gram når dere skal ned – eller at du slipper å ødelegge knærne fordi lette og smale ski er vanskelige å kjøre med.
Passe bredt
Glem aldri at da de amerikanske frikjørings-stjernene «oppdaget» mulighetene for heliskiing i de enorme og nedsnødde fjellene i Alaska midt på 90-tallet kjørte de verdens dypeste og deiligste puddersnø med super g-ski som var under 70 millimeter på midten.
I Fri Flyts test av Seth Morrisons promodell Seth Pistol (95 på midten) i 2003 var konklusjonen at de kun var transportmiddel i preparert løype, fordi dette var reindyrka pudderski som bare fungerte i dyp løssnø.
Med andre ord: 100 millimeter på midten er mer enn nok til å flyte i pudder! Som en fin bonus får du masse ekstra fartsstabilitet med litt solid plattform under beina.
Passe stabilt
Toppturer på sitt beste er myk pudder eller deilig sløsj. Men topptur i praksis er litt mer; Ofte er du innom alle årstider på topptur, og det betyr all slags skiføre. Dermed må skiene ikke bare takle enkelt føre som sløsj og pudder.
De må også fikse oppkjørt og hard snø, isete føre og råtten sommersnø. Siden ski med hundre millimeter på midten er svært allsidige er de også brukbare på all slags føre.
Dermed fungerer de aldri dårlig, og selv når forholdene er vanskelige kan du dra på med mer fart og aggressiv kjøring enn hva de smaleste joggepinnene eller bredeste pudderplankene tillater.
Passe kompatibelt
Et viktig poeng med toppturutstyr er at støvlene og skiene bør passe sammen. Tunge ski krever tunge støvler for å utnyttes, og lette ski bør ha lette støvler for at vektbesparelsen skal kaste av seg.
Men de mest allsidige toppturskiene – ja, de som er rundt hundre på midten – funker bra med både lette eller tunge støvler og bindinger. Dermed står du temmelig fritt til å velge blant alt det andre utstyret med denne skistørrelsen som utgangspunkt.
Passe i skiheis
Alt toppturstyr kan brukes i skiheisen såfremt bindingene har stoppere eller fangreim. Men siden den mest allsidige skistørrelsen er den vi skriver om her, så er 100 millimeter-toppturski noe av det beste du kan velge for heisbasert kjøring.
De er brede nok til å fungere på pudderdagene, stabile nok til offpistkjøring når det ikke er pudder og de fleste ski i denne størrelsen har svingegenskaper som gjør de morsomme også på preparert underlag.
Har du ski som gir deg muligheten til å både cruise pudder, gå toppturer og skjære buer i bakken, da vil de gode skidagene hope seg opp selv på de mindre gode snøvintrene.
Noen fine favoritter blant de mest allsidige toppturskiene
Solid og allsidig ski som er designet og laget i Norge. Kommer i mange lengder, har gjennomsnittlig fleks og leveres med mulighet for å skru på vekter for å bedre kjøreegenskapene.
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.