FARLIG: Driftssjef og tråkkemaskinsjåfør i Tusten skisenter ved Molde, Pål Nakken, er livredd det skal skje en ulykke med alle toppturfolkene som bruker anlegget utenfor åpningstidene. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
Pål Nakken er driftssjef i Tusten skisenter, og de siste ukene har han kjørt mange timer tråkkemaskin utenfor åpningstidene det delvis mørklagte skisenteret.
Både preparering av løyper, kunstsnølegging og dosing av kunstsnøhauger foregår når skiheisene er stengt, og innebærer mange timer kjøring med tråkkemaskin og snøskuter. Ofte med en tråkkemaskina festet i en stram, 900 meter lang wire.
– Det er ikke så vanskelig å tenke seg hva som skjer hvis en på randoneéski dukker opp i mørket ved tråkkemaskina eller wiren. Wiren kan rykke til når som helst, og det er umulig for tråkkemaskinsjåføren som er 900 meter unna å ha kontroll på omgivelsene langs hele wiren. Men det er vegtrafikkoven som gjelder – hvis en tightskledd randoutøver bli kappa i to av wiren eller overkjørt av maskina er det sjåføren sitt ansvar, fortviler Nakken.
– Hvor stort er dette problemet?
– I vinter har det vært folk hele tida. Selv etter store forsideoppslag i lokalavisa driver folk og går oppi her.
Også tidligere har driftssjefen i Tusten skisenter advart folk som går topptur i skisenteret, og i 2015 ble utblåsningen den mest leste artikkelen på friflyt.no (!). Det hjalp, men etter koronapandemien skjøt problemet fart igjen.
– Under lockdown i fjor var det enormt med folk som gikk topptur i anlegget her, da var det mer folk enn når heisen går. Men dette ser ut til å fortsette denne sesongen, og det er et kjempeproblem for oss som jobber for å holde skisenteret åpent, sier Pål Nakken.
– Tusten ligger i Romsdal midt blant verdens fineste toppturfjell. Hvorfor tror du så mange likevel velger å gå topptur på preppa underlag i skisenteret?
– Tja, jeg er litt redd for å bli stempla som han sure i Tusten, men jeg tror rett og slett det er fordi mange kjøper toppturutstyr uten at de kan å kjøre ski. Dermed blir de preppa løypene våre det eneste stedet de klarer å håndtere. Det er ganske fortvilt.
– Du skrev på facebook at det er forbudt å gå i skisenteret utenfor åpningstidene, men hvordan blir det i forhold til allemannsretten?
– Nei, det er nok ikke forbudt dessverre. Men jeg skulle ønske det var det, for vi som kjører tråkkemaskin ønsker ikke å bli drapsmenn.
Også Vassfjellet skisenter utenfor Trondheim får stort besøk av toppturfolk – såpass mye at de ber de i det minste kjøpe en kakao. Dette skriver Vassfjellet vinterpark på facebook:
Hei kjære randoturgåer. Vi må gjøre en avtale! Forrige sesong under lock-downen la vi til rette for deg. Da brøytet vi parkeringsplassene, hadde åpne bommer og tråkket spor til deg til toppen. Gjorde alt vi kunne slik at du kunne kose deg på tur i en vanskelig tid. Nå er det payback-time! Vi har enorm pågang på ukedagskvelder og helgedager. Da trenger vi parkeringsplassene til våre betalende gjester. For vi trenger å tjene litt penger hvis vi skal fortsette utviklingen av vinterparken slik at ennå flere kan kose seg ute på ski. På dagtid ukedager og utenfor åpningstider er dere hjertelig velkommen. Men vær så snill, ikke gå midt i løypa, ikke gå i bakkene når tråkkemaskinene klargjør bakkene for neste dag og for all del ikke parker utenfor bommen og sperr for trafikken. Så setter vi pris på om dere av og til kjøper en enkelttur eller en kakao i kafeen. Håper vi kan bli enige?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.