Tre fine ski-roadtrips i Norge du bør gjøre i vinter
På flerdagers skiturer i Norge kan du få fantastisk skikjøring med forholdsvis korte avstander. Her har vi satt sammen tre rundturer du bør gjøre unna i vinter - fra Oppdal og Strandafjellet til skogskjøring i Hemsedal.
GOD START: Pål Røsrud har mange timer i bil i året. Her er han på sin nye hjemmebane i Vangslia i Oppdal. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 7 minutter
Vi har satt sammen tre forslag til den ultimate skiroadtripen i Norge. Her får du alt fra fin skogskjøring til rå frikjøring i Hardanger.
I saken har vi delt de inn i tre kategorier, som altså er Nordvest-landet, Hardanger og skogskjøring på Østlandet.
Til nordvest på nordvest
Når det blåser fra nordvest finner du det beste skiføret i nordvest.
E6 er et fint utgangspunkt for en fet roadtrip, og omtrent akkurat midt på den sørlige delen av E6 i Norge ligger Oppdal – et av Norges feteste skianlegg når nordvesten har herja. Og enda bedre skal det bli.
1. Oppdal
Hvis snøstormen fra nordvest herjer fortsatt, da er det skogen i Vangslia eller Hovden som gjelder. Så fort det klarner opp kan du legge fete linjer i alle de fire fjellene som utgjør Oppdal skisenter.
De lange offpistklassikerne Kinnpiken og Skarsemsbekkdalen ligger på hver sin side av anlegget, og er lange turer på opptil 700 heisbaserte høydemeter. Pass opp for snøskred og nyt Norges kanskje beste anlegg for frikjøring når snøen er på plass – og det blir den når vinden kommer fra nordvest.
Siden du var i Oppdal på en fredag passer det perfekt å ta lørdagen i moldensernes helgeåpne bakgård. Øst- og Vestfjella i Tusten skisenter har fantastiske frikjøringsmuligheter, som er latterlig lett tilgjengelige.
300 høydemeter med fin offpistkjøring som krever ingenting annet enn enkel staking for å både nå og komme tilbake fra. Men vær der når det smeller – kyst- nært klima betyr kort tid mellom regn- og snøbyger. PS! Denne dagen forutsetter at du valgte å ikke dra på topptur i Sunndalsfjella på vei til Tusten fra Oppdal!
3. Arena Overøye (Stordal)
Et par-tre timer i bil pluss et nydelig svelemåltid mellom Molde og Vestnes, og du kommer til skisenteret i Stordal som også kun er åpent i helgene. Her finner du Norges kanskje artigste, heisbaserte terreng med et utall små og store klippedropp, rett ut fra heisen.
Når du har herja fra deg i skogen under skredgjerdene – eller enda lenger unna – så tar du på fellene og går opp på Ausskjeret, eller i den fete bowlen under.
4. Strandafjellet
Nordvestfesten fortsetter i skianlegget som Fri Flyt-leserne har kåret til Norges beste. Når Strandafjellet er nedsnødd er det lite som slår frikjøringsmulighetene på begge sider av dalen.
Heisene og cafeene er så flott at de nesten tok knekken på kommuneøkonomien i sin tid, men det er de naturgitte forutsetningene som er viktigst. Både på Roaldshorn-sida og Langedals-sida
finner du lett tilgjengelig skogskjøring og kjøring på fjellet – alt et snøballkast unna heisene. Avslutt dagen med Grandiosaskogen som krever skyss tilbake til heis- en, og roadtrippen er i ferd med å bli tidenes tur, selv om den er langt fra over.
5. Fjellsetra
Folk som bor i nærheten sier gjerne at det er her det gjelder å dra, i stedet for til Strandafjellet. Da slipper du nemlig å konkurrere mot en masse østlendinger og den slags om puddersnøen. Fjellsetra er i aller høyeste grad Strandafjellets lillebror, men her er likevel masse lett tilgjengelig frikjøring i et kolossalt sjarmerende skianlegg.
PS! Nok en gang foregår bilkjøringa mellom en drøss av Norges fineste toppturfjell. Dermed kan det friste å utsette hjemturen for noen selvpåførte høydemeter – for å si det mildt.
6. Stryn Vinterski
På vei tilbake mot E6 og Gudbrandsdalen er det like greit å svinge innom Stryn selv om det er feil årstid. Stryn vinterski – sommerskisenteret er så kjent at dette må være det eneste skisenteret i verden hvor det understrekes i navnet at det foregår skiaktivitet om vinteren – har finfin kjøring både over og under tregrensa, og er vel verdt å besøke for å avslutte tidenes nordvest-fest. I dobbel betydning.
Hardingtur
Skikjøring i vest er ikke bare bildeskjønne toppturer og cruising i djupsnø. Her er en rundtur til hard kjøring rett av heisen i og nær Hardanger.
oppturer, staking og bilshuttling er vel og bra. Men av og til vil man bare ha kvass kjøring rett av heisen. Bare ett av disse tre skisentrene ligger strengt tatt i Hardanger, men du får sett mye av Norges vakreste region langsmed veien.
Ta fredagen og kast deg i bilen mens vanlige folk fortsatt sitter på jobb.
2. Røldal
Når været er samarbeider er det få – om ingen – steder som matcher dette stedet i Norge. Ta alle heisene opp, sikt ut langs ryggen ski høyre og ta deg ned der du kjenner for. Også her kommer du fort uti ganske komplekst terreng. Se nøye på alt fra heisen på vei opp.
3. Fjellhaugen
På søndagen er det selvfølgelig aktuelt med Voss. Da ville du komplettert Vestlands-troikaen. Men en søndag kan også være tid for ettertanke. Lille Fjellhaugen har artig terreng rett ut av heisen. Pluss for at du må ratte litt ekstra rundt i Hardanger på vinterstid og få på litt ferge på vei hjem.
Mye av den beste østlandskjøringa ligger innerst i en dal, nærmest værskillet mot vest. Som roadtripper får du da litt trøbbel med å jobbe deg fra dal til dal, men vi har satt sammen et skapelig forslag.
1. Raudalen
The dark side of Beitostølen har Poma-heis (lagt ned i 2019) og masse fin bratt skogskjøring med enkelte klippepartier i. Begynn nærme heisen, og når det blir spora er det bare å dra inn i skogen ski venstre.
Kanskje best å legge opp turen slik at du får Hemsedal på en hverdag. Da har du noe mindre konkurranse om snøen i offpisteklassikerne – som ikke uten grunn ofte har navn som slutter på -skogen. Fornavn av type Gummi og Totten.
Det kan være vanskeløig å dra herfra, men ville det ikke være litt fint å kjøre videre på fredag kveld mens alle andre kommer i motsatt retning?
3. Sudndalen
Her kan det være lurt å ringe i forveien og høre om de kjører fjellheisen. Er det lørsdag eller søndag, er sjansene gode.
Med å skli ut fra den har du tilgang til masse områder på ski venstre. De siste årene har det blitt jobbet bra med tynning av skog, så vi mistenker at den mer skitrekknærme kjøringa har blitt enda bedre.
PS. Offisielt heter stedet Hallingskarvet, men siden du trakter etter litt lokal kjensla etter all bilkjøringen, gjør du best i å kalle stedet ved dets sanne navn.
4. Høgevarde
Hadde veien mellom Rødberg og Tinn vært vinteråpen, hadde vi faktisk anbefalt at du tok lørdag kveld og kjørte hele veien til Rauland, som har ypperlig skogskjøring.
Men siden den ikke er det, og du ikke vil sitte sjukt mange timer i bil, anbefaler vi å ta med en smak av den 2-3 år gamle nyheisen på Høgevarde på tur ut Hallingdal. Kort, småleikent terreng i granskogtkjøring å bli glad av.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.