I MÅL: Etter nesten 9000 høydemeter inne på Snø var det fint for Hans-Inge Klette og Vegard Øie å sprette champagnen i målområdet. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 4 minutter
– Nå skal vi hjem og slappe av og spise noe god mat. Kanskje litt godteri, det må være lov i dag, sier Hans-Inge Klette på toppen av innendørsskianlegget Snø torsdag kveld.
Sammen med randonee-landslagskollega Vegard Øie stod han for en av de mer surrealistiske toppturprosjektene så langt. 13 timer på ski, opp og ned den 500 meter lange og 80 høydemeter høye skibakken på Snø på Lørenskog.
Fenomenet heter «Everesting», og handler om at du skal gå Mount Everest sine 8848 høydemeter i en økt.
Everesting er mest kjent fra sykkel, men kan altså også gjøres på ski. Men med en såpass slak bakke som på Snø, ble det altså 111 runder på de to landslagsutøverne – og 55 kilometer opp og 55 kilometer ned, 111 til sammen. De startet omtrent 06:15 på morgenen, og var i mål rett før klokken 19:30.
– Det har vært en artig opplevelse. Jeg grua meg på forhånd, og tenkte det kom til å bli tungt mentalt å gå opp og ned. Men jeg ble positivt overrasket egentlig. Det har vært ganske artig. Det går så klart litt opp og ned, og i gropa er det litt seigt, sier Klette etter målgang, som får støtte fra Øie:
– Vi har vært her i 13 timer, men det føles ut som tre og en halv.
De hadde også med seg juniorutøvere Edvard Sætran Solli (gikk 7600 høydemeter/95 runder), Sondre Løkke Hagen (gikk 6320 høydemeter/79 runder) og Trym Dalset Lødøen (gikk 6240 høydemeter/78.5 runder).
I tillegg gikk initiativtaker Vebjørn Enersen, som er en frikjøringsprofil i Norge, en såkalt halv-everesting med 4560 høydemeter.
– Hvordan fikk dere tiden til å gå?
– Du må bare koble ut og bare gå her. Det ble litt podcast for meg, og jeg har spilt litt musikk. Så har vi egentlig pratet om alt og ingenting opp her, sier Klette.
Alle gjennomførte på ultralett randoneeutstyr, som de også mener er det mest optimale for å gjøre Everesting gå ski.
– Jeg har sammenlignet litt den type feller med type fjellski med kortfeller. Det er billig å gå opp med disse, du kan gå veldig avslappet. Jeg tipper dette kanskje er det det beste transportmiddelet. Sammenlignet med langrennsski er det mye mer avslappet nedover også, sier Klette.
– Det er ingen tvil om at dette er det raskeste å ferdes til fjells med, sier Øie.
De snittet på rundt syv minutter opp den 500 meter lange bakken på Snø. Til sammenligning tar stolheisen ca. fem minutter opp. En normal tid ned løypa er omtrent i underkant av et minutt.
– Det ble jo også 111 fellebytter på dere. Hvor lei er dere av det?
– Vi er godt forberedt til vinteren nå. Dette er jo for oss egentlig bare oppkjøring til konkurranser, sier Øie.
– Jeg sa ganske tidlig at dette kom jeg til å bli lei av, men det gikk bra det og. Vi trenger jo å terpe på det, så det er greit det.
– Dere virker ikke så slitne til å ha gått 13 timer på ski?
– Jeg er positivt overraska. Det føles egentlig lett og fint ut nå. Jeg trodde det skulle koste mer enn det kjennes ut som det har gjort, sier Øie.
Klette er likevel klar på nesten 9000 høydemeter ikke kommer gratis.
– Det går veldig fint. Å gå nesten 9000 høydemeter koster mye krefter uansett. Men vi ville ta det såpass kontrollert at vi ikke ødelegger for resten av vinteren. Vi kan ikke bli gåene i flere uker.
Everesting er foreløpig et ukjent fenomen på ski, men til sammenligning gikk Kilian Jornet 23.486 høydemeter på 24 timer. Verdensrekorden på sykkel er under 7 timer.
– Everesting er jo mest kjent fra sykkelsporten. Kan det blir mer vanlig på ski?
– Det kan helt sikkert bli en trend etterhvert dette. Det går an å gjøre det raskt på ski. Men det må være en mer effektiv bakke enn dette her. Her er det litt slakt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.