/ Røldal

– Det er helt totalt galskap

Daglig leder i Røldal skisenter fikk sjokk da han åpnet strømregningen for juli. Prisen for to frysebokser, utelys, noen webcamera og et par PC-er havnet til slutt på 54.563 kroner.

Sist oppdatert: 16. august 2022 kl 12.03
Oddvar Bratteteig.
SJOKKREGNING: Oddvar Bratteteig publiserte mandag bilde av denne strømregningen for juli. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter

– Det er bare helt hinsides galskap hele konseptet for tiden. Vi står i blinde og famler nå. Det blir spennende å se om det kommer noe fra Stortinget, men det er fortvilende. Vi blir flådd og betaler i dyre dommer for at andre skal kjøpe strømmes vår billig, sier daglig leder i Røldal skisenter, Oddvar Bratteteig.

I likhet med flere andre som driver skisenter ser han mørkt på den kommende vintersesongen. Men sjokket som kom nå allerede før en eneste snøkanon er på, var vel så stort for skisenter-lederen.

– Vi bruker ikke strøm. Skisenteret er av. Det er et godt bilde på galskapen, dette, sier Bratteteig, som mandag publiserte en skjermdump av strømregningen til Røldal skisenter for juli.

Ifølge han selv er det altså to frysebokser, utelys, noen webcamera og et par PC-er som står på i skianlegget. Prisen havnet til slutt på 54.563 kroner.

– Jeg var forberedt på at det var mye, og jeg har betalt flere sånne summer, men nå får offentligheten får se hvor galt det er. Vi hadde en lik i juni, vi svir av hundrevis av tusen på en tid på året når vi ikke bruker strøm i det hele tatt. Da er det noe galt.

En stor del av årsaken til den høye strømregningen er at Røldal skisenter bruker mye strøm på vinteren, og belaster dermed nettet. Derfor får de også en høyere strømregning på sommeren. Men regningen er langt over det Bratteteig er vant til.

Røldal skisenter.
WEBKAMERA: Bruken av dette webkamera er noe av det Røldal nå betaler i dyre dommer for. Slik ser det altså ut tirsdag formiddag i skisenteret. Foto: Røldal skisenter

Fri Flyt har vært i kontakt med flere skianlegg som er fortvilet over den kommende skisesongen. Ludvig Daae, daglig leder i Ingierkollen, frykter de må holde stengt.

– Akkurat nå er det bekmørkt. Jeg sover ikke spesielt godt for tiden. Jeg har lagt alle pengene mine i Ingierkollen og sørget for en god drift av skianlegget, men det hjelper ikke å ha et oppegående anlegg hvis strømprisene dreper deg, sa han til Fri Flyt.

Røldal hører til Ullensvang kommune, som også Odda er en del av. Altså en kraftkommune. Men ifølge Bratteteig betaler skisenteret markedspris for strømmen sin. Det betyr nå priser på tre til fem kroner per kilowattime.

– Det er så galskap som det går an å få det, jeg tror kanskje ikke hele bransjen har tatt over seg hvor store konsekvenser. Jeg håper bransjeforeningen kan ta tak i dette og bruke mye ressurser.

Etter det Fri Flyt kjenner til jobber nå Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner, tidligere ALF, med myndighetene for å få forståelse for situasjonen til skianleggene. Samtidig jobber de også med tiltak for skianlegg for å spare strøm.

Nestleder i organisasjonen, Odd Stensrud, forklarer mer om hvordan strømforbruket i Kvitfjell og Hafjell fordeler seg i denne saken.

På spørsmål om Bratteteig frykter for årets skisesong, svarer han følgende:

– Nå har vi i Røldal i et stort fortrinn at vi får masse natursnø, det håper vi skjer i år også. Vi må vurdere sterkt å ikke produsere kunstsnø og det gjør at vi kanskje åpner senere. Natursnøen kan komme vanvittig tidlig, og da skal vi være klare. Men vi må kanskje også vurdere kortere åpningstider.

– Er dette den mest frustrerende situasjonen du har vært i som sjef for et skianlegg?

– Ja, bortsett fra da koronaen kom over natten er dette det mest frustrerende.

Publisert 16. august 2022 kl 11.59
Sist oppdatert 16. august 2022 kl 12.03

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen