OFFPISTEGUIDE: Hver vår pågår frikjøring i verdensklasse i de bratte fjellsidene i Røldal, og ingen steder i landet får mer snø. Tidlig på vinteren gjelder det å treffe med været, for å nyte godbitene trenger du god sikt.
PUDDERDESTINASJON: Få steder i Norge får så mye snø som Røldal, og inneværende sesong er intet unntak. Foto: Thomas Kleiven
Lesetid: 4 minutter
Røldal ligger på snaufjellet, tett snøvær -noe det ofte er- begrenser mulighetene. Her finner du vår anleggsguide, for alle generelle spørsmål om Røldal.
Noe skogskjøring finnes riktignok, men det er når det klarner opp etter et snøfall at dette blir et løssnøeldorado i toppklasse. Røldal har alt fra rolig crusingterreng til klippedropp du bør tenke deg godt om før du prøver.
Saudasvingen (1) er en velkjent klassiker. Traverser ut mot skikjørers høyre fra toppen og ta en lang runde oppe på platået. Når du kommer forbi de verste bratthengene, setter du kursen ned mot bilveien, nærmere bestemt avkjørselen til den vinterstengte veien til Sauda.
I Saudasvingen er det en del bakketopper på vei ned, og det kan være greit å sikte seg inn noen punkter fra bunn først. Den lille hytta halvveis oppi lia er et fint referansepunkt. Jo lenger ski venstre, jo større skredfare.
Under Fjellsiden (2) er kanskje et av de beste stedene å lære seg frikjøring. Ta den lengste parallellheisen til topps og skli ut til ski høyre og pek tuppene ned mot anlegget. Jo lenger skikjørers høyre du drar, jo større utfordringer venter på deg. Det var her den aller første konkurransedagen i RFC ble arrangert.
SKOG: På skikjørers venstre for heisen finner du spennende skogskjøring. I bakgrunnen ser du den bratte Fjellsiden og noe av kjøringen i Saudasvingen. Foto: Thomas Kleiven
Frikjøringsrutene ned til mellom tunnelene (3) kan være fantastisk. Gå til varden (1374), er det skare går det kjappere å holde høyden å skøyte seg rundt toppen på en av sidene. Kjør rett nordover til du treffer et lite dalsøkk på platået. Følg dalsøkket til du er på toppen av den markerte renna som går ned til tunnelåpningen. Her skal du passe på skredfaren. Det samler seg store mengder snø i renna og dette må taes hensyn til i forhold til rasvurdering. Det er relativt gode sjanser for å få haik, i hvert fall en som kan hente bilen til gruppa. Alternativ nedfart er å følge skikjørers høyre for renna. Se etter de gamle telegrafstolpene, der er det minst fare for skred.
Til Månedalen (4) kommer du deg ved å holde høyden skikjørers venstre fra toppen av t-krokheisen. Etter hvert kommer du inn i et kupert terreng med noen morsomme høydemeter ned til bunnen av Månedalen.
Har du førstesporet i Månedalen kan det være tungt å gå tilbake, det er ikke så bratt tilbake til anlegget. Den eneste plassen vi anbefaler andresporet, så slipper du å brøyte hele veien tilbake.
Tredjerenna (5) er ofte brukt som konkurransearena for Røldal Freeride Challenge RFC. Dette er en bred flanke med mange muligheter, men den beste snøen finner du ofte skikjørers venstre i den y-formede renna. Du ser veldig mye av snøforholdene hvis du kjører ned Månedalen først. Regn med tre kvarter opp til toppen, og som alltid i bratt terreng er det alltid en viss skredfare.
ØVERSTE NIVÅ: Bård Øymar dropper inn i Tredjerenna under RFC i 2014. Runnet hans endte med andreplass. Foto: Tore Meirik
Folkerenna (6) eller førsterenna er et av den mest populære toppturen i tilknytning til Røldal skisenter. Rekorden opp er 14 minutter, satt av snowboarderen Anders Ekkje Slettebø, men regn med en halvtime opp. Pass på å ikke kjør skikjørers venstre hvis du ikke er kjent. Følg renna ned til der den splittes og få med deg noen små klipper på veien ned. På toppen av folkerenna kan du gå videre nordover og sikte på Røldalsbygda, men da må du dra fram kartet eller snakke med kjentfolk.
Ofte er det dårlig vær i Røldal og da er skogen et bra alternativ. Kjør skikjørers venstre fra toppen av stolheisen og hold høyden til du er under Reinsstigen (7). Slipp deg ned mot europaveien der du vil. Noen steder er det tett, mens andre plasser er det åpninger i skogen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.