Narvikbaserte Mikael af Ekenstam, som er forfatter av toppturboka for regionen, beskriver Riksgränsen som den overlegne tenåringen blant svenske skianlegg. Riksgrensen er ung, frekk og annerledes. Det er et fristed for scootere, helikoptere og neste års goretex-kolleksjon. Skandinavias svar på Alaska. Her ser du flere av våre saker om norske skianlegg!
Anlegget ligger, som navnet tilsier, på grensen mellom Norge og Sverige, drøye 45 minutters kjøretur fra Narvik. Det finnes ikke mye her ute. Et hotell, litt hyttebebyggelse, en toglinje med en stasjon, og en butikk i tillegg til anlegget. Ikke langt unna finner du søsteranleggene Abisko og Björkliden. Nordalsfjäll som ligger inntil anlegget er vanligvis åsted for nordisk mesterskap i frikjøring.
Løypekart og snøforhold
Riksgränsen har et påfallende beskjedent heistilbud, sentrert rundt den litt lille toppen Riksgränsfjället på 909 m.o.h. Nordsiden er betjent av to gamle stolheiser, og den litt slakere østsiden av et par lange T-kroker og skåler.
Anlegget har en enkel varmestue i øst på Katterjåkk-siden, mens heiskort og bl.a. heliskiing fikses på hotellet på nordsiden.
Her finner du Fri Flyt sitt snøvarsel for Riksgränsen.
Offpiste og topptur
Greia med Riksgränsen er egentlig litt komisk - den beskjedne sukkertoppen har ikke engang 400 høydemeter fra topp til bunn, omtrent like mye som Varingskollen, bare mye slakere. Derfor er det lett å knise av svenske frikjørere som kommer langveisfra med skredsekk og tjukkas-ski.
Anlegget er derimot utrolig snøsikkert, og får store mengder kald løssnø. I tillegg gjør mulighetene for å herje rundt med snøskuter og helikopter at du kan få opptil 1500 høydemeter i en nedkjøring. For øvrig er det ikke vanskelig å nå gode, urørte steder for egen maskin.
For heisbasert frikjøring trenger du bare å se deg rundt etter urørt snø. Den nordvendte siden ned fra første stolheis har rikelig med cruiseterreng, og en del morsomt terreng og dropp om du sklir langt til siden, særlig mot ski høyre - der finner du også det bratteste området i anlegget.
Riksgränsen har fått et eget kapittel i Mikael af Ekenstam sin bok Toppturer rundt Narvik. Merk at den engelske versjonen er mest oppdatert.
Selveste anleggsfjellet heter Nordalsfjäll og kan ofte bestiges ved å boote opp (på 30-45 min) - du trenger ikke feller en gang! Følg bare inn i dalen opp fra toppen av den lengste T-kroken, du bør se sporene lagt før deg oppover nordveggen. Du har masser av alternativer ned igjen.
Vássecohkka eller Vassitjåkka er synlig fra toppen av Nordalsfjäll og er en av Sveriges mest populære toppturer. Den kan gås i mange varianter, både fra inni anlegget eller rett fra bilveien.
Láirečorru er enda et fjell like inntil de to ovennevnte, og tilbyr den snilleste nedkjøringen av de tre nevnt her. Regn med 3 timer til toppen om du starter ved Katterjåkk i anlegget.
På andre siden av veien fra Riksgränsen-anlegget finner du lille Bjørnfjell på 760 meter. Det egner seg godt som treningstur eller som en innføring i randonnee for nybegynnere.
Fri Flyt - reportasjer
Riksgränsen har vært åsted for nordisk mesterskap i frikjøring, hvor bl.a. Hedwig Wessel har vunnet tidligere år.
Skipatruljen har vært på besøk her - komplett med flott filming fra toppturen på Nordalsfjäll.
Solomon Freeski TV og Armada Snowcieties har filmet hver sin episode fra Riksgränsen, som du kan se på FFTV.
Terrengsykkel-redaksjonen har også vært på sykkeltur i området og hatt det helt vanvittig gøy!
Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!
Reise, fritid og overnatting
Du kan ta passasjertog på Ofotbanen fra Narvik (eller Kiruna) hit, men de fleste kjører bil fra Narvik - som du når ved fly til Evenes lufthavn. Her er anlegget på google maps.
Tilbudet i området er ellers temmelig skrint, det eneste som finnes av mat og overnatting for øvrig skjer som en del av tilknyttede Lapland Resort.
Om du ikke overnatter i Sverige og tar afterski'en på den beryktede hotellbaren Grönan, er nok underholdningstilbudet i nabobygda Narvik ditt beste håp.
Riksgränsen / Lapland resort
0046 98 04 00 80
Antall heiser: 8
Antall nedfarter: 17
Lengste nedfart: 1350 meter
Høydeforskjell: 387 meter
Heiskort: 430 SEK kr for dagskort for voksne
Hvor: 43 km fra Narvik, 290 km fra Tromsø, 945 km fra Trondheim, 1442 km fra Oslo