Nettene er lange og kulda har gjort jobben sin. Takket være alpinister på dugnad kan alle med randoski og feller feire at Wyllerløypa åpner torsdag kveld.
NETT: Kjelsås-trener Morten Dyrstad Lydersen jobber med sikkerhetsnettet som også er avgrensning for randotraséen i Wyllerløypa.
Lesetid: 4 minutter
Sibirkulda har gitt optimale arbeidsforhold for snøkanonanlegget ti Skimore den siste tida, og det er klart for tidlig sesongstart i oslofolks favorittbakke for skjærende sving.
Wyllersløypa er også trenings- og rennarena for Oslo skikrets, og for å kunne starte trening i storslalåm må det settes opp nett – nærmest fra topp til bunn av bakken.
Onsdag kveld var den årlige nettdugnaden, der foreldre fra alle Oslos alpinklubber hadde jobben med frakte, legge ut og sette opp nett i bakken i Sørkedalen vest i byen.
I instruksen hører det med at det skal være minst meter eller helst to med skitrasé utenfor for nettet. Dette blir randotraséen i Wyller og Oslo vinterpark, gratis for alle som vil gå motbakke og holder seg til anvist trasé.
Etter driftslederens utblåsning i 2015, har problemer med toppturfolk som går i alpinanlegget i Tusten forduftet. Årsaken er at skisenteret la til rette egen oppoverløype.
Jeg har hørt det bli sagt at dette er Norges mest brukte løype til rando, noe jeg forsåvidt ikke tror er sant, men i Oslo må den være langt oppe på lista.
I dugnadsgjengen traff vi folk fra Ready, Njård, Heming, Kjelsås, Ingierkollen Rustad Slalåmklubb (IRS) og Ljan Alpin. Kanskje var det også folk fra Try, klubben til den aller første norgesmesteren i alpint, Andreas Wyller.
Mannen som dessverre døde alt for tidlig – på tokt som jagerflyger i 1944, har for alltid navnet sitt knyttet til Oslos lengste og bratteste skibakke.
Randotraséen i Wyller gir deg 300 høydemeter fordelt på en snau kilometer. Du slipper å forholde deg til skredvarselet, men vær forberedt på glipptak opp det bratteste henget.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Kombinasjonen av å puste inn kald og frisk vinterluft, samtidig som pulsen øker og jakka må av, gjør at det føles litt som å være på topptur. Litt i hvertfall.
Naturopplevelsen i fjellheimen er byttet ut med rød netting, men gjennom den kan du skimte frisk kjøring fra morgendagens alpinister mens du gleder deg til å sette utfor selv.
Det går rett opp, bare noen få steder legger kunstsnøen seg slik at du kan sikksakke litt.
Men du får testet formen og kanskje utstyret. En av designerne til Norrøna går opp her flere kvelder i uka og kombinerer trim med å sjekke pusteegenskapene til ulike materialer og løsniner.
Vel oppe tar du av fellene og kjører ned i den vanlige traséen. For alpinistene er nett blodig alvor. Uten, kan det bli stygt. Rent teknisk er det krav om doble nett på de mest utsatte punktene på skikjørers høyre av traséen, mens de enkle nettene går hele veien. Nøyaktig håndverk med overlappende nett skal sørge for at ingen uheldige alpinister går gjennom nettet og ut i den lite trivelige miksen av steinrøys og tett skog som venter utenfor.
På utsiden står randoløperne og tripper lengtende. Allerede mens nettene ble satt opp, var de første med feller og toppturski i gang.
Mange kjenner til randosporet langs Wyller, men søker du skogens ro, er det et annet spor du skal gå.
Randotraséen i Wyller ble ikke til uten kamp. Noen gikk foran. For noen år siden var det entusiasten Kai Schlüter, som en del vil huske fra ski- og sykkelbutikken Fast Bikes som frontet kravet om randofolkets rett til å bruke snøen i Wyllerløypa til motbakketrening på ski, og det var flere avissaker om temaet.
Alt om vinterens nye og oppgraderte randonee ski – og tester av tidligere modeller som fortsatt er aktuelle.
300 meter er ikke noen full topptur, så Wyller går du flere runder på en kveld. Men hvor mange og hvor fort. Vel, kanskje en halvtime – i noenlunde vanlig turtempo, eller på under ti minutter som konkurranseløper Thomas Berge Foyn klarte 23. mars 2022.
Strava-segmentet går riktig nok ikke helt til toppen, for å få 300 høydemeter må du helt opp til vestre toppstasjon på Hyttli-heisen, men 9.48 er likevel brutalt på 266 meter. Anniken Amos Rud har kvinnerekorden på 13.18.
På Strava kan du også konkurrere i raskeste tid opp og ned, der samme Thomas Berge Foyn har rekord på 13.53.
Ta i så fall hensyn til de andre – og god sesongstart.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.