/ Oslo

– Det kan være livsfarlig

Oslo Vinterpark opplever en eksplosiv vekst av gjester med toppturutstyr både i og utenfor åpningstidene.

Sist oppdatert: 24. januar 2017 kl 15.44
MED FELLER: Espen Bengston i Oslo Vinterpark (t.v.) og Camilla Sylling Clausen vil tydeliggjøre retningslinjene for å oppholde seg i skianlegg utenfor åpningstidene. Foto: Anders Holtet
MED FELLER: Espen Bengston i Oslo Vinterpark (t.v.) og Camilla Sylling Clausen vil tydeliggjøre retningslinjene for å oppholde seg i skianlegg utenfor åpningstidene. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 3 minutter

Toppturer med ski har de siste årene opplevd en utrolig vekst i Norge. Det gjør også at flere og flere trekker til de lokale skianleggene for å trene til korte og lengre turer. 

Nå er veksten av randobrukere i Oslo Vinterpark så stor at det oppfattes som et problem for skianlegget på Tryvann. Spesielt utenfor åpningstidene.

– Jeg tror mange ikke forstår hvilke konsekvenser det kan få, sier administerende direktør i Oslo Vinterpark, Espen Bengston til Fri Flyt.

Fri Flyt møter Bengston sammen med generalsekretær i Alpinaleggenes Landsforening (ALF), Camilla Sylling Clausen, på Tryvann tirsdag morgen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

natt
natt

FARLIG: Det er i forbindelse med preparering av bakkene utenfor åpningstid at den største faren oppstår. Foto: Espen Børresen / Oslo Vinterpark

130 gjester med feller

Helgen i forveien hadde Bengston over 130 gjester med randoneeutstyr i løpet av åpningstiden, og trolig en god del utenfor. Han beskriver veksten som eksplosiv.

 

– De siste ukene har det vært en markant økning av randoneebrukere i Wyller-området. Nå har vi ikke alle traseer åpne, så vi merker det enda mer.

Han er overbevist om at det er snømangelen i Norge som gjør at flere trekker til skianlegget med feller. Som et steg på veien for å imøtekomme bruken avtoppturutstyr har de laget en egen trasé på oppturen, til bruk innenfor åpningstidene.

– Vi bruker enormt mye tid og ressurser på sikkerhet, og randonee er i en gråsone i forhold til det.

Ifølge Bengston har flere av de ansatte i skianlegget hadde ubehagelige opplevelser og nesten-ulykker knyttet til randonee utenfor åpningstidene.

– Når vi har preparering med maskiner og vinsj kan det oppstå alvorlige situasjoner. Vi har skiltet godt, men jeg tror likevel ikke mange forstår hvor alvorlig det kan bli, spesielt med vinsj.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Naa-har-Oslo-Vinterpark-aapnet-en-trase-i-Wyller_ordinary_1200
Naa-har-Oslo-Vinterpark-aapnet-en-trase-i-Wyller_ordinary_1200

EKSPLOSJON: Det var etter at Oslo Vinterpark åpnet traseen i Wyller at bruken tok av. Foto: Oslo Vinterpark

Fraråder ferdsel

Alpinvettreglene ligger til grunn for ferdsel i nedfart i åpningstiden. Så er det ALFs retningslinjer om at anlegget er definert som et anleggsområde utenfor åpningstid som veileder når skianlegget er stengt.

– Vi fraråder all ferdsel da dette er forbundet med livsfare, sier Sylling Clausen i ALF.

Sylling Clausen sier de er i samtaler med jurister om hvordan disse retningslinjene kan tydeliggjøres. Hun sier de nå forholder seg til at ”all ferdsel i skianlegg utenfor åpningstid er å anse som et anleggsområde, hvor det er tunge maskiner og vann under trykk som kan medføre fare”. Det gjelder altså all type ferdsel.

– Vi håper og forventer at folk respekterer skilting og merking, og at de ser at dette er gjort av sikkerhetsmessige hensyn, både for gjester og for ansatte i alpinanlegg, sier Sylling Clausen.

I andre land, som for eksempel Sverige, blir skianleggene utenfor åpningstidene omtalt en arbeidsplass, og kan dermed defineres som stengt av når heisene stenges.  I Alpene er det ulik praksis, men så sent som i fjor ble stengning av anlegg et tema på sveitsisk TV.

I Norge har det ikke skjedd noen alvorlige ulykker knyttet til ferdsel med randonee-utstyr i skianlegg utenfor åpningstider. 

Regelverket gjør likevel situasjonen komplisert for skianlegget. Bengston håper bruken i anlegget nedskalerer.

Publisert 24. januar 2017 kl 15.44
Sist oppdatert 24. januar 2017 kl 15.44
 

Relaterte artikler

 
Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Sesongstart i Tryvann - Se video

Fri Flyt testet Tryvanns tidligpark

DAGENS LØSNING: En tilbringerheis går fra parkeringsplassen og opp til bunnen av Grefsenkleiva. Peer Bakke skulle gjerne ha fått bygd stolheis hele veien opp.
Politisk uenighet rundt utbygging

Valget kan avgjøre fremtiden til denne skibakken

GJENBRUK: Kunstner og snowskater Camilla Grythe på tur til Tryvann 4. mai - nesten fire uker etter sesongavslutningen i Oslo-anlegget. Foto: Kenneth Erlandsen
Anleggene stenger, men snøen ligger der

Vil ha Skimore Oslo til å utvide sesongen: – Absurd

Se video fra railjam i Tryvann med LTC

Se video: Line Traveling Circus showet i Oslo

PARKENTUSIAST: Eirik Zahl Slora er sportssjef på Wang Romerrike Freeski/Snowboard, og en ivrig jibber. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Slik er tidligparken i Tryvann

– Det er en veldig trendy park

TRYVANN: Lørdag åpner Skimore Oslo fra Tryvann-siden av anlegget. Foto: Kristoffer Kippernes
Tryvann åpner oslovinteren

– Det likner på vinter!

SAMME PRIS: Oslo Vinterpark fortsetter med sesongkortprisene som i fjor. Her er daglig leder Espen Bengtson. Foto: Anders Holtet
Skimore har låst strømprisen

– Vi er heldige

Peer Bakke Oslo Skisenter Grefsenkleiva Trollvann Grefsenkollen
Reduserer utbyggingen kraftig

Slik kan nye Oslo skisenter bli

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen