Trøndernes alpinhovedstad, Oppdal, har det største tilgjengelige arealet blant norske skianlegg. Mellom og til side for alle løypene, finner du løssnømuligheter av alle slag.
TILGANG: De nye ekspressheisen i Vangslia gir enkel og effektiv tilgang til store offpistområder. Her finner den lokale pokalen Stinius Skjøtskift godsnø rett under heiswiren. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
Oppdal har klippekort på alle oversikter over den beste offpistkjøringen i landet. De mange mulighetene gjør at det er få steder hvor du har større sjanse til å få brukbare forhold enn her.
Erlend Wassdahl Meirik kjører i Vangslia. Foto: Tore Meirik
Fra filminnspilling med Field Productions på toppen av Vangslia i 2011. Foto: Tore Meirik
Eirik Finseth i nabohenget til Pessrenna i Ådalen. Foto: Tore Meirik
Mye er lett tilgjengelig cruisingterreng, men det finnes også bratt kjøring og tekniske godbiter. Nordvestlig vindretning er kodeordene du skal se etter på værmeldingen. Det betyr pudder i Oppdal.
Fra toppen av den nye stolheisen i Vangslia har du et stort område bortover mot kjørers høyre (1). området kan også nås fra toppstasjonen på den lengste t-kroken.
Nærmest t-kroken ligger Håkerløypa som gir noen fine svinger, men blir raskt oppkjørt. Lengre bortover har du et bredt cruisingområde (2) med to markerte kuler, også kjent som Kamelpuklene, på høyre side.
Når du kommer ned i skogen kan du enten skrå hardt tilbake gjennom skogen til bunnen av t-krokheisene eller fortsette nedover til en langrennsløype. Den fører deg tilbake til dalstasjonen på stolheisen Håkerekspressen.
Det er nedkjøringer bortover hele denne fjellsiden. Den fineste er Skarsemsbekkdalen (3), som du når ved å holde høyden fra toppen og ta ned til venstre i en markert bekkedal. Lenger vest er den enda flere linjer som er verd et besøk, men da må du belage deg på bilskyss tilbake til anlegget.
Solhenget (4) og Skjøvdøla (5):
Solhenget er et fint heng på begge sider av wiren til den nye stolheisen. Her kan du cruise i store svinger.
Fortsetter du vil venstre for de preparerte løypene etter mellomstasjonen, kommer du til et kort og bredt brattheng ned mot elva Skjøvdøla. Her er mange fete linjer ned i den vesle dalen, og dette er noe av den artigste kjøringa i Oppdal hvis heisene ikke går over tregrensa.
Dalen kan kjøres fra begge sider, altså med utgangspunkt i toppstasjonen i anleggene. Fra både Vangslia og Ådalen er det en grei staketur fra toppen.
Ådalsfjeset (7):
Området til kjørers høyre for heisen har variert helningsgrad og muligheter for klippedropp. Her kjøres frikjøringskonkurransene for juniorer når det arrangeres i Oppdal. Området kan også nås fra toppen av Vangslia.
Det går også en renne fra toppen av bratthenget og ned i Skarbekkdalen, som populært kalles Pessrenna. det skrives muligens Pezrenna forresten.
NTNU-henget (8):
På skikjørers venstre for den preparerte løypa i Ådalen finner du et slakt område, som bikker over i et brattheng. Navnet er inspirert av studentgruppene som herjer her i anleggets studentuker.
Området kan også nås fra toppen av Vangslia, men da er det en ganske lang staketur.
Skogen i Hovden:
På begge sider av heisen og de preparerte bakkene i bratte Hovden er det fin skogskjøring.
I vestsida (9, kjørers høyre) kan du velge om du vil traversere ut helt fra toppen eller kjøre inn i skogen lengre nede. Her er mange små og store tekniske utfordringer, blant annet Litjtrappa (pillowline når det er mye snø) og Stortrappa (et krevende dobbeldropp).
Til kjørers venstre for heisen finner du Storstuguløypa (10) og Bjerkeløypa (også kalt Koffertløypa), som ikke blir preparert.
Paradis (11):
Når du følger fjellryggen fra toppen av Hovden til kjørers venstre videre bortover, kommer du til Paradiset. Dette er et førsteklasses brattheng hvor du må vurdere skredfaren nøye. Høyresiden av henget kalles gjerne Nirvana. Vær oppmerksom på̊ klippebåndet.
Skogen til venstre for Paradiset er også̊ fin. Du kommer ned på̊ transportløypa fra Stølen og tilbake til heisen.
Du får en fin og betydelig slakere cruisingtur hvis du kjører rundt hele denne fjellformasjonen på̊ kjørers venstre. denne turen kalles gjerne Baksida av Paradiset eller Paradisdalen.
Stølen:
Familievennlige Stølen har bra muligheter for skogskjøring, spesielt på̊ skikjørers venstre i forhold til de preparerte bakkene (12).
Fra toppen av fjellheisen kan du kjøre Bekkedalen på̊ skikjørers venstre (14) eller dra opp i en markert kolle med en gryteformasjon på̊ skikjørers høyre (13).
Kinnpiken (15):
Oppdals lengste nedkjøring får du fra Kinnpiken, der det i gamle dager var utforløype. Fra toppen av fjellheisen i Stølen staker du avgårde mot nord (mot Trondheim), i retning av et tydelig skar.
I skaret kan du enten tråkke opp til høyre og starte der, eller fortsette gjennom skaret og derfra velge startpunkt langs hele fjellsiden.
Kinnpiken starter bratt og har mange mulige varianter på̊ vei nedover. Starten kan være skredutsatt. Herfra trenger du bilskyss tilbake.
Oppdal skisenter
Oppdalskisenter.no
Antall heiser: 18
Antall nedfarter: 46
Lengste nedfart: 8000 meter
Høydeforskjell: 715 meter
Heiskort: 440 kroner for voksen og 365 for barn
Hvor: 120 km fra Trondheim, 560 km fra Bergen og 420 km fra Oslo
Vær og klima: Oppdal har gjennomsnittlig 71 dager med nedbør i perioden desember april. Gjennomsnittstemperaturen i januar og februar er minus 6 grader. De største snømengdene kommer på̊ nordvestlige vindretninger.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.