Du ble kanskje lei av svette sokker og lange bilturer hjem fra fjellet i våres. Det er vel glemt nå? Med et klaff kan du få sesongens beste skiopplevelse midt på sommeren.
SHORTSFØRE: Tim Dassler og Sofia Henriksson tar en pause på vei mot Store Kjostinden en perfekt sommerdag. Foto: Hannah Wickers.
Lesetid: 6 minutter
– Jeg vil si at det er vanlig å finne skiføre i Troms i hvert fall fram til midten av juni med litt skibæring. Men det varierer fra år til år, alt avhengig av hvor mye snø som har følt i løpet av vinteren og hvor varmt det er i mai og juni, sier Hannah Wickers.
For de ivrigste er det mulig å trekke sesongen inn i juli, som var like rundt hjørnet da Hannah og turkompisene la av gårde mot Store Kjostinden for fire år siden.
Hun anbefaler lett utstyr, siden det gjerne bæres på ryggen en god del av turen. Solkrem er også verdt å minne om. Du gidder neppe å dra på sommerskitur en dag det er overskyvet.
Når du skal nytt utstyr til topptur eller randonee er det mye å tenke på. Vi har laget en oversikt som gjør det lettere å velge riktig.
– Det beste med skitur midt på sommeren er at det ikke er fare for å fryse, å kunne gå i shorts og forutsigbart føre – sløsj. Lav skredfare gir mulighet til å nyte litt brattere nedkjøring, sier hun.
Her kommer generelle tips til steder hvor snøen ligger lenge. Dessverre er det noen av stedene hvor mulighetene er over for for i år.
Store Kjostinden (1448 moh.) og Istinden (1495 moh.), Lyngsalpan
Disse to toppene i Lyngsalpan deler anmarsj og danner et landskap som guidebokforfatter Espen Nordahl sammenligner med Chamonix. Det skålformede terrenget end mot Kjosen fylles opp av skredsnø fra flere fjellsider, og til tross dor at himmelretningen til dels er sørvendt, ligger den lenge her. Her er det mange som har strålende skiopplevelser (på trygge dager) om våren, og noen ganger starter skisesongen her med nysnø (og potensielt skredfare) allerede i oktober. Så hvorfor ikke legge inn en tur midt mellom sesongavslutning og sesongstart?
Høydemeter skibæring: 5-600
Høydemeter skikjøring: 800-1000
Daltinden (1533 moh.), Lyngsalpan
Daltinden er som en drøm av et skifjell, en eneste massiv skibakke som gir store skiopplevelser på flere ulike årstider. Her slår vi et slag for Daltinden i shorts. Turen starter med å kjøre (eller sykle, da) så langt du kan innover langs Lyngsdalselva fra Lyngens industristed Furuflaten (her lager for eksempel de kjente Cinderella hyttedassene, og Jan Baalsrud var innom her under sin spektakulære flukt fra Tyskerne våren 1943), før du etterhvert stiger oppover den nordvendte siden.
Sesongen for topptur nærmer seg slutten, men er du glad i sløsj og gidder å ta skiene på sekken et stykke er det fortsatt muligheter for god skikjøring i Lyngsalpene i Troms.
Bærekraft
Sommerski betyr som regel bæring av ski. Det må du bare omfavne. Men å omfavne ski og staver er en frustrerende måte å bære skiutstyret på, så sørg for at det kan festes til ryggsekken på en smidig måte. A-feste eller diagonalfeste? Begge deler funker. Men pass på at stroppene er lange nok til at de passer de brede skiene dine. Ekstra gummistropper for å feste skiene til hverandre eller lage den spisse enden på a-festet er kjærkomment. Forhåpentligvis er randostøvlene dine behagelige nok til at du ikke kvier deg for noen hundre høydemeter med steinur og lyng, men noen velger å rusle den første biten i joggesko eller fjellsko. Det er også vanlig å feste støvlene i bindingene hvis skiene bæres i A-form på sekken. Husk også at sekken må være stor nok og sørg for å ha med vindtett yttertøy. Ski i shorts er herlig i sola, men blir veldig, veldig kaldt når den går ned.
Året-rundt-renna, Finnmark
Skientusiastene starter, slutter og fortsetter sesongen i denne renna utenfor Talvik, tre mil fra Alta. Så da kom navnet Året-rundt-renna av seg selv. Renna fra Talvik-toppen (982 moh.) ligger nordvendt i skyggen selv for midtnattsola, slik at du også kan legge sommerskituren hit.
Høydemeter skibæring: 2-300
Høydemeter skikjøring: 6-700
Laslettinden (819 moh.), Finnmark
Laslettinden er Finnmarks mest populære skifjell, hyllet og anbefalt i alt fra Trygge Toppturer til Toppturer i Norge (utsolgt klassiker). Med start på Jøkelfjordeidet 180 meter over havet, kan du på en god sommer (eller skal vi heller si en litt kald sommer) nå snøen med 20-30 minutters anmarsj. Derfra går turen opp den brede ryggen som har en av de lengste skisesongene i landet.
Høydemeter skibæring: 100-200
Høydemeter skikjøring: 400-500
Sikkerhet
Midt på sommeren er skikjøring på mange måter tryggere enn på vinteren og våren. Snøen vil som regel være gjennomsmeltet og uten lagdeling, slik at du kan kjøre hur bratt som helst uten å være redd for å bli tatt av skred. Likevel er det absolutt ting å passe på.
Breer betyr snø året rundt, men også farlige sprekker. Kunnskap om ferdsel på bre kombinert med utstyr og ferdigheter til å gjøre kameratredning er sterkt anbefalt.
Smeltende snø kan bli til vårsnøskred. Dette kan bli kjempeskummelt når sola tar i bratt terreng.
Bekker og elver kan smelte fram under snøen og komme til overflaten på en varm dag – eller de kan være nesten smeltet fram, med skumle snøbroer som ikke er sterke nok til å bære deg.
Bratt terreng betyr utglidningsfare. kanskje er skaren hardere enn du hadde sett for deg. På sommeren er det ekstra store muligheter for at skikjøringen ender opp i en steinur som du absolutt ikke vil rutsje inn i.
Stormheimfjellet (1181 moh.), Tromsø
Toppturhovedstaden Tromsø har en rekke muligheter for å spenne på seg skiene midtsommers og kjøre ned i midtsolas skinn. Men guidebokforfatter Espen Nordahl velger seg det koselige Storheimfjellet, med skredtrygg helningsvinkel. "Den kvite stripa" akkurat langs kanten på nordryggen gir skimuligheter langt utpå sommeren.
Høydemeter skibæring: 3-500
Høydemerer skikjøring: 5-700
Leiråtinden (1398 moh.), Beiarn
Leiråtinden er den store toppturklassikeren i Beiarn. Hvor er Beiarn? Jo, det er i innlandet i Nordland, hvor skisesongen er lengre enn i kystfjellene rundt Bodø, lengre vest. Her må du riktignok regne med noen høydemetere på beina først, men over platået som kalles loftet ligger det bresnø året rundt i det lokale entusiaster kaller sommerskisenteret. Det er klassiske skilinjer fra flere av toppene i Leiråtindmassivet (den høyeste 1470 moh.), men på sommeren foretrekker de fleste den nordvendte flanken fra den sørlige toppen på 1398 moh.
Beiarn har etablert seg som et begrep blant skikjørere i Bodø. Mye på grunn av det stabile innlandsklimaet, lang sesong og mulighetene flotte toppturer.
Alnestinden (1665 moh.) og Finnan (1786.), Trollstigen
Den vinterstengte veien mellom Sunnmøre og Romsdalen er et fenomenalt utgangspunkt for skiturer utenfor høysesong. Veien pleier å åpne rundt 1. juni, og valgmuligheten er størst akkurat i det brøytebilene har klart å frigjøre en svart asfaltstripe gjennom snøflatene.
Trollstigen holdes stengt ut året. Det skaper litt problematikk for de aktuelle turene i nærheten. Guide fra området mener likevel det meste fortsatt er mulig når det gjelder både turister og turer.
I gamle dager var det alltid snø her til langt utpå sommeren. De østvendte fjellsidene på østsiden av veien holder best på snøen. Alnestinden har i følge guidebokforfatter Halvor Hagen hatt besøk av skiløpere i alle årets måneder, mens den drøyt 100 meter høyere Finnan har bre to steder på østsiden av toppen.
Høydemeter skibæring: 0-200
Høydemeter skikjøring: 600-1000
Kvitlenova (1898 moh.), Strynefjellet
I gullalderen til Stryn sommerski var Kvitlenova en kjapp travers østover fra toppen av bretrekket i sommerskisenteret, og det vanlige var å labbe (eller boote, som det het) oppover med skiene på skuldra. Ja, ikke helt til toppen, de fleste nøyde seg med å komme i passe høyde til å cruise ned flanken som kalles SS Norway. I dag er breheisen borte, men til gjengjeld har vi fått feller, slik at det fortsatt er en kurant sak å rusle til Kvitlenova og de andre toppene rundt Tystigbreen.
Høydemeter skibæring: 0
Høydemeter skikjøring: 800
Vangsen (1757 moh.), Jostedalen
Jostedalen er et skiparadis i Indre Sogn, og Vangsen er den høyeste toppen på østsiden av dalen. Dette er et populært skifjell også om vinteren og våren, men om sommeren kommer det geniale med Vangsen fram. Det går vei (på grunn av kraftproduksjon) opp til 1050 moh. og derfra kan du gå i en skivennlig nordside mot toppen. Dermed har du faktisk en helt super topptur som selv mindre skigærne kompiser eller kjærester kan finne på å bli med på – midt på sommeren.
Høydemeter skibæring: 0-200
Høydemeter skilkjøring: 500-700
Munken (2105 moh.), Valdresflya/Jotunheimen
Valdresflya er en vinterstengt vei som ikke bare gjør det kjapt å reise fra Valdres til Gubrandsdalen, den er også et ypperlig utgangspunkt for skisport. Denne brattkjøringsgodbiten starter med en slak skitur innover Leirungsdalen. Men i stedet for å sette kursen mot fjellskiklassikeren Rasletinden, holder du deg lavt i terrenget en stund til, for å sette kursen mot nabotoppen Munken. Nordsiden av dette fjellet byr først på en bratt oppstigning, der stegjern og isøks er anbefalt. Når denne er unnagjort, er føret forhåpentligvis bra når du skal kjøre på ski samme vei tilbake.
Med aksept for litt innmarsj og sans for fin skikjøring langt ut på vår og sommer, er topptur og randonee på Valdresflya et sikkerstikk sent på sesongen.
Finn din egen sommerskitopp
Fri Flyt har bare funnet fram noen få eksempler på steder du kan finne snø om sommeren. Her er tips til hva du skal se etter på kartet.
Høy start. Fjelloverganger, anleggsveier eller andre steder hvor du kommer høyt med bilden (eller sykkelen, da) er gode utgangspunkt.
Skyggesider. I nord- og til dels i østvendte fjellsider tar sola mindre og snøen får ligge i fred lenge. Snørenner som ligger i skyggen kan holde skiføret lenge.
Isbreer og fonner. For at breer skal dannes og bevares, må det komme nok nedbør i form av snø gjennom vinteren, samtidig som det er kaldt nok (høyt nok over havet) til at ikke alt sammen smelter bort. Klimaendringene fører dessverre til at områdene med permanent snø krymper, men på de etablerte breene og fonnene vi fortsatt har, er det i prinsippet skimuligheter året rundt. Bare pass på sprekkene, som sagt.
Rolf Bae, Stein-Ivar Gravdal, Sigurd Felde og Bjarte Bø er de eneste som har repetert den legendariske Norskeruta på Trango. Her får du Bjarte og Sigurds historie fra den vanvittige klatreturen i på Trango i Himalaya.
Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen har en uvanlig fin egenskap for deg som vil klatre og klyve langs smale egger og bratte stup uten å bli stjerne på internett etterpå.
Da Tuva Stavø og Henning Eidsheim repeterte den knallharde direktestarten på ruta Luft, vind og ingenting (8) på Store Skagastølstind.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.