SOMMER-OFFPIST: Erlend Sande setter fine svinger i offpistområdet på skikjørers venstre for heisen på Galdhøpiggen sommerskisenter. Foto: Martin Innerdal Dalen
Lesetid: 6 minutter
Får du røska i gang lår, ski og puls tidlig på vinteren, blir vinteren lengre og skiformen inntrer tidligere. Venter du med sesongstarten til nærmere jul, er du ikke i skiform før det omtrent er sløsjføre.
I denne saken har vi listet opp sju konkrete steder det tradisjonelt sett er gode muligheter for å finne tidligsnø. Generelt kan man si at du bør lete etter sted som enten har snø fra i fjor (enten på bre eller under en duk, slik mange skisentre gjør) eller som ligger høyt, slik at snøen legger seg tidlig.
PS. Enda et tips er å tenke ut hvilke steder som har slett bakke under, slik at du kan kjøre på minimalt med snø. Kjører man i en helt planert nedlagt slalombakke, for eksempel, er det ikke mye snø du trenger.
Kaldt innlandsklima kombinert med årlige ambisjoner om å være det første vinterskisenteret som åpner, gjør Bjorli til et av de sikreste alternativene om høsten.
KJØRINGA
Hvis det ikke har kommet natursnø er Bjorli først og fremst et par fine heng dekt med kunstsnø, men her er terrenget variert og det er ikke noe problem å ha det gøy på ski.
Selv om Bjorli er opptatt av å legge til rette for alpintrening, har de nesten alltid et parktilbud oppe og går fra dag 1. Det gir enda mer moro, og i november 2012 hadde gjengen på Bjorli bygd en terrengpark med hele 18 hopp og seks rails. Til alt overmål på vårlig sløsjføre!
Ofte kommer Kong Vinter med tidlig levering på Bjorli og selv om frikjøringa ikke er like bra som i de store skianleggene i Norge, så fins det kjempefin skogskjøring og mye moro terreng over tregrensa. Både ekspresstolheis og t-krok gir effektiv kjøring, vanligvis allerede fra tidlig i november – noen ganger enda tidligere.
Sommerskisenteret ved landets høyeste fjell er mest kjent som Juvass. Uansett, dette er sommerskisenteret som stort sett hvert år når målet om å holde heisen i gang helt til det første vinterskisenteret åpner. Her har du med andre ord skiføre hele høsten.
KJØRINGA
Her er det først og fremst tilrettelagt for alpinister på trening. Det betyr fast føre i den preppa bakken, og ofte ganske krevende forhold utenfor.
Men fra sent i august og utover høsten er det gode sjanser for nysnø på skisenteret på Juvbreen, og det er ikke uvanlig at man får kjørt årets første puddersvinger her oppe, lenge før det er mulig andre steder.
Terrenget er nokså udramatisk, men det er mer enn bratt nok til å kose seg på ski, og t-krokheisen er effektiv. Hvis det er kaldt og nysnø må du ha piggdekk eller kjettinger for å komme deg opp veien til skisenteret. I år har de som målsetning å holde åpent til starten av november.
3. Koldedalen, Innlandet
HVORFOR
Nord- og nordøstvendte heng som ligger høyt, og i nærheten til flere isbreer, noe som fører til nedkjøling av luften og tidlig snø/ sein snøsmelting.
KJØRINGA
Fra Koldedalsvannet på rundt 1200 moh kan du enten gå på breen nord for Breikvamsnosi, eller ved gode snøforhold, helt opp på Koldedalstind (parkering før siste bru i Koldedalen, eventuelt bruk kano til å krysse elva).
Førstnevnte krever at du er obs på bresprekker, men her er det til gjengjeld ganske bratt og fin kjøring i toppen, og alltid såle – aka isbre. Hvis det har smeltet lite gjennom sommeren er det nesten alltid fin skikjøring å finne på nordsida av Koldedalstind.
Terrenget her samler mye snø, og det smelter lite. Her er variert terreng og fra toppen er det rundt 700 høydemeter ned til Koldedalsvannet. Her kan du finne strålende skikjøring allerede tidlig i oktober.
Hvor mye steinur man må forsere uten ski varierer med snøforholdene, men vanligvis kan du ta på ski allerede ved 1300 moh, som betyr lite gåing uten ski i steinura.
4. Myrkdalen, Vestland
HVORFOR
Fordi det kan snø mye fort, fordi det ligger høyt, fordi de er hissige på å åpne.
KJØRINGA
Myrkdalen er et løssnøcruisemekka i Norge, og på forsesongen er man happy med å kunne cruise.
5. Trolltind/Øksendalen, Møre og Romsdal
HVORFOR
Øksendalen på Nordmøre får mye snø fra vestaværet som bråstopper mot de bratte fjellene. På toppturklassikeren Trolltind kan du kjøre bil opp til 400 meter over havet, til tregrensa, hvor snøen kommer tidlig.
KJØRINGA
Området rundt Øksendalen har svært mange spennende toppturer, men tidlig på året er Trolltind eller nabofjellet Åbittind et fint valg. Bilveien fra Jordalsgrenda og opp til hyttefeltet under Trolltind går så høyt at noen ganger kan du gå på ski fra bilen allerede i oktober.
Selve turen er ganske flat i nedre del, men her har du stort sett myr og vegetasjon under skiene, og ikke grov steinur som krever tjukt med snø. Lenger opp blir det brattere og mer interessant skiterreng, i tillegg til nydelig utsikt mot fjordene og fjellene på Nordvestlandet.
Den øverste flanken er ganske bratt, men det er sjelden noe problem å kjøre ski fra like under toppen. Det lengste henget lenger ned har ofte nydelig skikjøring.
Hvis du vil gjøre turen ekstra spennende – særlig hvis det er lite snø eller hardt føre – kan du gå ryggen mellom Trolltind og Åbittind. Denne turen krever stegjern, isøks og tausikring, men er ikke spesielt vanskelig.
6. Geilo, Viken
HVORDAN
De har spart snø siden i fjor og har investert i en rim-maskin (tenk deg en dårlig fungerende fryser inne i en container) slik at man kan produsere snø i plussgrader.
KJØRINGA
Tirilparken er historie, men den åpnet jo sjelden før etter nyttår uansett. Men det som består på Geilo er at de åpner i høstferien, og lover å ha noen parkelementer åpne.
Kjostindmassivet er en snøsvamp som noen år har hatt spines allerede i november. Det er flust av renner, og slake og bratte flanker. Parker etter tunnelen under Ura – den enorme skredbanen, som er umulig å gå glipp av.
Tidlig i sesongen må du stavre deg de første 7-800 meterne opp Ura før du kommer til isbreen hvor det ligger snø hele året. Derfra kan du velge mellom Urdkjerringa, Istinden og Store Kjostind. Terrenget er formet som en trakt og det kommer så mye snø at området er enormt utsatt for snøskred.
Husk å ta hensyn til skredfaren selv om du er ekstra gira på årets første tur! Husk også at det kan ligge mye stein på lur, selv på breen, så det anbefales å ikke ta for mye luft under skia.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.