KRISEPAKKE: Alpinbransjen ber regjeringen om krisepakke. Her fra Trysil - som nå har stengt ut sesongen. Foto: Ola Matsson / ALF
Lesetid: 3 minutter
Alle skianlegg i Norge er nå stengt ned i den pågående koronavirus-pandemien. Tidligere denne uken ble det kjent at Trysil, Haukelifjell, Rauland og Vierli er stengt ut sesongen.
Nå ber derfor alpinbransjens forening, ALF, regjeringen om en solid krisepakke for å dekke tapte inntekter.
– Vi faller mellom to stoler. Siden vi er kommersielle tenker nok mange at vi må klare oss selv, men denne krisen rammer alle skianleggene, både store og små, sier generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforbund, Camilla Sylling Clausen til Fri Flyt.
Torsdag ettermiddag sendte hun på vegne av skianleggene i Norge (over 350 totalt) et brev til regjeringen for å be om krisepakke i likhet med en rekke andre bransjer nå.
Hun har estimert et tap for alpinbransjen på rundt 400 millioner kroner, og ber om tilsvarende sum. Skianleggene taper nå en tredjedel av sin heiskortomsetning, og for de største, som Skistar, Alpinco og Geilo – som omtales som destinasjoner, er tapet langt større.
– Et anlegg med 100 millioner i omsetning mister 30 millioner. Men for de store som selger alt annet, som overnatting, servering, kan du gange det med seks for å få det reelle tapet.
– Hvordan vil du beskrive situasjonen nå?
– Det er helt krise.
Kan bli konkurser
– Hvor sannsynlig er det at skianlegg går konkurs i Norge som følge av dette?
– Det tror jeg er sannsynlig. Mange av de mindre og mellomstore skianleggene får også kommunal støtte, og støtte fra lokalt næringsliv som de ikke klarer seg uten. Den kan nå frafalle helt.
– Hvordan har responsen vært fra regjeringen?
– Foreløpig fra regjeringen har vi fått en bekreftelse på at det er mottatt. Vi har også god dialog med NHO Reiseliv, og har begynt å jobbe med ordførerne. Men jeg skjønner at det er vanskelig å være en liten kommune nå. Det er jo en kamp om støtteordningene nå, og det er litt trist, sier Sylling Clausen.
De fleste anleggene har permittert store deler av de ansatte. Det er også allerede gjort flere tiltak for å gjøre situasjonen enklere, men de er ikke tilstrekkelige, ifølge ALF.
– De faller så ulikt ut på de forskjellige. Får du momsfradrag, men er et lite anlegg som omsetter for under to millioner kroner, hjelper det lite. Derfor gikk vi for den enkle og rettferdige varianten med å be om støtte for alle.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.