TØFT SKITERRENG: Ingen skianlegg i Norge kan måle seg med Narvik når skisenteret på Fagernesfjellet viser seg fra sin beste side, som her. Foto: Thomas Kleiven
Lesetid: 4 minutter
Byen ved Ofotfjorden har den største høydeforskjellen i noe anlegg i Nord-Europa. Treffer du med forholdene, får du en unik løssnøopplevelse, med skikjøring helt ned til fjorden.
Fagernesfjellet stiger opp rett bak bysentrum i Narvik, og skimulighetene er hyllet i mange artikler i utenlandske magasiner. Mer enn 1000 høydemeter skikjøring i nordlandsk fjordlandskap er vanskelig å slå. Vårskikjøring i Nord-Norge, når dagene begynner å bli lengre, er noe helt eget. Så får vi heller la være å snakke så høyt om at forholdene ikke alltid er på topp, og at tilbudet er ganske ordinært når toppheisen Linken ikke går. Når du skal utforske området fra toppen av Linken-heisen og opp til Tredjetoppen, er det viktig å være klar over at det er store, overhengende skavler mye av veien. Vær forsiktig!
Hvor: 118 km fra Harstad, 250 km fra Tromsø, 312 km fra Bodø, 905 km fra Trondheim
Vær og klima: Narvik har 89 dager med nedbør i perioden desember april. Gjennomsnittstemperaturen i januar og februar er minus 4 grader.
OFFPISTE I NARVIK: Beskrivelsene av de fineste åkene finner du under. Trykk på kartet for større versjon.
Ned fra Linken (1): Du kan finne bratt og fin løssnøkjøring bare noen stavtak fra avstigningen på den øverste stolheisen, Linken. Ruta går ned langs høyspentlinja, holde til venstre. Lokalkjente advarer mot skredfare, Når terrenget flater ut er det greit å skrå tilbake og ta en tur til på direkten.
Mørkholla (2): Narviks mest kjente nedkjøring nås med fem minutters gange videre langs ryggen fra Linken-heisen. Mørkholla er et søkk inn i fjellsiden, slik at terrenget blir en skålform, som samler vindtransportert snø fra alle retninger og ikke slipper den ut igjen. Du når det klassiske topphenget ved å gå videre oppover ryggen fra toppen av stolheisen. Fra den første høyden («Andretoppen«) kan du se inn i Mørkholla. Men du går videre langs ryggen til du kommer inn i søkket. Det er som regel store skavler på toppen av Mørkholla, men det finnes et punkt hvor man vanligvis kommer seg ned uten å droppe. I toppen er det bratt og krevende kjøring, så blir det noe slakere, med mulighet for å droppe utfor skavler. Dalen vider seg ut til i et stort område, hvor man du velge mellom solvendt og solskjermet snø. Etterhvert kommer du ned i en elvedal som leder deg ned mot lavlandet. Du kan velge mellom å kjøre helt ned til gondolbanen (og få maks høydeforskjell) eller skrå inn tidligere, slik at du når en av t-krokheisene litt lengre opp.
Tredjetoppen (3): Hit kommer du med 10 minutters gange videre fra innkjøringen til Mørkholla. Du kommer til en varde, og ser inn i Mørkholla. Starten kan være vanskelig å finne, så vær forsiktig. Det to alternativer, til venstre og høyre for en stor skavl. Når du kommer inn i gryteformasjonen er det bratt i starten og blir slakere etterhvert. Du kommer ned i det samme området som nedkjøringen fra Mørkholla.
Ned til Øra (4): Denne sørvendte siden kan nås både fra direkte fra toppen av Linken, fra Andretoppen og fra Tredjetoppen. Vurder skredfaren nøye. Ta retning kjørers venstre (motsatt av Mørkholla) og kjør nedover store åpne sider. Ruta ender i et elveløp, og etterhvert blir det tettere skog og muligheter for å rote seg bort. Du ender opp på veien til Beisfjord og trenger skyss tilbake.
Black kids (5): Lokale entusiaster skulle hugge ut en barnevennlig løype til kjørers venstre for den nederste stolheisen. Den endte opp med å bli i bratteste laget, derav navnet. Et fint alternativ når Linken ikke går med muligheter for klippedropp.
Gondoltraséen og høyspenttraseen (6): Skogskjøring er mulig flere steder, og et godt valg er å ta utgangspunkt i gondolbanen. Traseen under gondolen er fin, det samme er traseen under høyspentledningen.
PÅ HJEMMEBANE: Ingen kjenner Narviks hemmeligheter som Ronny Dahl. Her i aksjon i Mørkholla. Foto: Thomas Kleiven
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.