– Jeg er ikke negativ til den gondolen, og jeg tenker at området er et flott skikjøringsområde for de som er trygg på terreng og skredfarevurderinger. På lik linje med en skiheis, kan den gjøre noen gode områder for skikjøring enklere tilgjengelig, sier høgfjellsfører i Breogfjell, Einar Løken, til Fri Flyt.
I forrige uke ble det endelig klart at Loen i Stryn vil få en helt ny gondolbane opp til Hoven. Det melder NRK.
Åpner opp for skikjøring
Selv om gondolen først og fremst blir satt opp som en turistmagnet med høyfjellsresturant på 1010 meters høyde, er det flere gode skiområder som åpner seg opp dersom man går videre innover. I ummidelbar nærhet er det imidlertid ikke like optimalt.
– Det krever at du har god snøkunnskap, og at man er vant til å vurdere litt terreng, selv om det ikke utelukkre noen. Det er mange som går på toppturer i komplekst terreng, men i umiddelbar næreten til gondolen er der raskt mye slikt terreng, sier Løken, som til neste år er ferdig med utdanningen som Tindevegleder.
Vil du vite mer om Stryn? Les alle våre saker fra området
Gondolen vil etter planen stå klar i 2017, og hele prosjektet har en budsjettramme på 205 millioner kroner.
– Det er et veldig spesielt prosjekt der du kan gå fra fjord til en fjelltopp på 1010 meter. Det finnes ikke maken i vår verdensdel, sier iniativtaker og Alexandra-direktør, Richard Grov til NRK om prosjektet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FJELLGUIDE: Einar Løken (t.h.) ser flere positive sider ved utbyggingen. Foto: Erlend Sande
LES OGSÅ: Ny heis på Helbronner
Positivt med konstrert utbygging
Løken, som flytter til Stryn for å jobbe som guide over nyttår, peker ut spesielt ett skisted som blir lettere tilgjengelig med en slik gondol på plass:
– Går man i retning Sundshyrna byr terrenget på flere flotte nedkjøringer ned nordsiden mot Strynedalen og ned mot Loen.
Han mener det er positivt at utbyggingen av skiområder skjer konstrert, fremfor å bygge videre i fjellområdene rundt.
– Gondolen som blir bygget i Loen inngår etter mitt inntrykk i en helhetelig utvikling av området. Det er et område som allerede er godt tilrettelagt for turisme, og jeg har ikke gjort meg noen sterke formeninger for eller i mot. Jeg ser helt klart at det kan gjøre en del skiterreng enklere tilgjengelig, forteller Løken, før han supplerer:
– Det er bra at når man først skal bygge ut et område, så er det en tanke bak det. Det bidrar til lokal verdiskapning, og jeg har veldig troen på å samle anlegg på en liten plass, framfor å spre det utover til store områder. Med denne gondolen blir det konsentrert.