STJERNEMØTE: Et av Norges største freeskitalent, Eirik Moberg, og et av norges største frikjøringstalenter, Synnøve Medhus, deler på husarbeidet i hybelbygget. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 7 minutter
Det er fire år siden Svein Olav Lien (30) og Gøran Høyvik Ulltang (31) for første gang parkerte minibussen sammen.
– Jeg husker godt første gang vi kjørte til en konkurranse. Da vi svingte inn med den lille minibussen ved siden av NTGs gigantiske buss med alle fasiliteter, sier Svein Olav Lien.
«Så bra det finnes et tilbud for de som ikke kommer inn andre steder», fikk de to ferske trenerne høre.
– Vi sa ingenting da. Men det er klart sånt provoserer. Etter det ga vi full gass, sier Lien.
Et av høstens kraftigste regnvær har åpnet seg over Hovden denne septemberdagen. Flere av veiene gjennom Telemark til den lille fjellbygda i Bykle i Aust-Agder fra Oslo er stengt, og Otra (elva som går fra Hovden til Kristiansand) viser muskler der den renner forbi flerbrukshallen elevene har sin første trening for dagen.
Klokka har såvidt passert 08:00 på morgenen, men trener Lien er allerede i fullt treningsutstyr sammen med rundt tyve elever. De skal ha sirkeltrening. Og trampoline. Det er den der ser ut til at de nyter aller mest.
– Det nytter ikke å gå her hvis du vil gi faen, sier en sliten Kasper Aakerhus fra Drammen.
Han er en av elevene som har flyttet hjemmefra for å gå på skigymnas. Det er en blanding av anger og tilfredshet i øynene hans. Da han først startet her var han i norgeseliten i konkurransekjøring, men har de siste årene blitt mer og mer opptatt av å filme.
For det er mange muligheter for deg som ønsker å gå her, men et krav finnes: Du må være aktiv konkurransekjører, og du må prestere nasjonalt.
En helt ny hverdag venter talentet som havnet på andreplass i NM i fjor.
– Jeg elsker å kjøre konkurranser, og vil gjøre det mye. Når jeg går her får jeg gjort det på en helt annen måte. For meg legger de også veldig til rette for at jeg kan reise med landslaget når jeg må det, sier Pytte.
Hovden Skigymnas har lenge hatt en sterk posisjon på alpint og langrenn, men fikk en utfordring da man skulle legge til rette for idretter av en litt mindre tradisjonell type.
Det var lett å tro at dette var en folkehøgskole, med skiglede og pudderkjøring hvert sekund. Det fikk de erfare da de startet for fem år siden.
– Det ble nok kommunisert litt dårlig ut hva dette innebar det første året. Det ble mer folkehøgskole-preg over det, og etter det året var det enormt mange som slutta, forteller Ulltang.
Da skolen først startet opp det andre året med twintip-snowboard var det Markus Olimstad (snowboarder) som ble det første virkelig store stjerneskuddet på stammen. Han ble med på rekruttlandslaget, og like etter kom arendalitten Eirik Moberg inn. Skitalentet skulle kjøre junior-VM i slopestyle.
– Jeg hadde ikke hatt sjanse til å holde på med det jeg gjør hvis det ikke var for at jeg gikk her, sier Moberg.
SAMLING: Elevene ved Hovden Skigymnas lader opp til sesongen i Saas Fee. Her med landslagets Henning Hansen Pytte. Foto: Svein Olav Lien
Hovden Skisenter har en av Norges beste parker. Det er også en av årsakene til at så mange søker seg til skolen. I år hadde de også snørekord og elevene hadde siste dag i skianlegget i sommerferien. I vintersesongen kjører de park. Hver eneste dag. Ulltang og Lien filmer, og analyserer.
Det er også her avdelingsleder Harald von Krogh Alfstad ser den største styrken i freeski og snowboard.
– I freeski og brett har de truffet så bra med leken. De jobber organisert i det uorganiserte. Man kan sammenligne det med å leke i ballbingen før man skal på fotballtrening.Jeg tror grunnen er at vi klarer å holde det fokuset, men at vi også aksepterer leken. Trenerne utvikler egne treningsopplegg som ikke er hentet fra en bok, men som er hentet av en forståelse, sier Krogh Alfstad.
Høyvik Ulltang var den første treneren som ble ansatt på den nye linjen. Da han et år senere var nødt til å utvide, var han aldri i tvil om at det var studiekamerat og frikjører Svein Olav Lien som skulle bli hans kompanjong.
Han var lett å overtale, og sammen leide de leilighet i Hovden sentrum. De brukte hver dag sammen. Planla økter, snakket jobb. Hele tiden.
– Det er en tohundre-prosent jobb å være trener. Man er på skolen, kjører de på konkurranser i hele verden, og trener de både før og etter skolen, sier Høyvik.
– Men hvordan får man de største talentene i Norge til Hovden? Bygda i Agder med to matbutikker, sportsbutikk og bank?
– Vi tenkte helt først at vi hadde en start, så fikk vi bare jobbe videre. Så fikk vi plutselig den første eleven som virkelig hevda seg, og da begynte ballen å trille. Den begynte å trille veldig fort, sier Lien.
– Det er utrolig gøy å prøve noe nytt, og det må jeg også gjøre stadig her. Jeg blir med på det meste, men det er selvsagt gøyest de gangene vi reiser opp i ellet. Det prøver vi å gjøre så mye som mulig og, sier Medhus.
For en måned siden flyttet de nyeste hit. Hver og en av dem håndplukket av de to trenerne for å fylle ut de åtte plassene ( fire på ski og fire på snowboard). De beste er parkkjørere med resultater fra øverste hylle. Hvert år mottar Ulltang og Lien rundt 50 søknader fra unge håpefulle.
Skoledagen nærmer seg slutten for elevene, og det er virkelig da man forstår hvilken dedikasjon som ligger bak. Ulltang har fått busset inn sykkelskoene, og for å avslutte dagen skal alle elevene sykle opp skianlegget.
– Det er vanvittig god trening. Dette har de så godt av. De blir i knallform, sier Ulltang, som ser ut til å være den som nyter det mest.
I hybelbygget, som skolen disponerer, finner vi Medhus, Pytte Hansen og Moberg. De ser litt ut som store hytter, og i bygget bor tredjeklassingene sammen med jentene. Ellers er de delt inn i linjer, og årstrinn.
– Det er veldig spesielt dette egentlig, å bo sammen. Men det går veldig greit. Man må bli voksen ganske kjapt, smiler Medhus.
De fleste rommene har en Playstation, og det er lite fritid de har. På vinteren brukes hele dagen i bakken, på høsten trener de. Mellom slagene sover de, eller gjør lekser.
Akkurat i dag virker ikke elevene spesielt klare for sykkel, men iblant oppvask og skittentøy kommer de seg ut. Det er slik de bor, det er dette de gjør. Hver eneste dag.
Klokken er 19:00 på kvelden. Da de fleste videregående-elever er ute med venner. Det er også disse, men med skalljakker, hjelm, sykkelsko og treningsbukse. De skal trene- igjen.
De sykler opp skianlegget, og ned. Alle. Den slitsomme turen opp, den lekne stisyklingen ned. Det er lek og alvor i en herlig symbiose. Og det funker.
Svein Olav og Gøran kjører fortsatt minibuss til konkurransene, men nå kan de smile bredt. Med seg i baksetet har de noen av de råeste skikjørerne i Norge. De klarte det.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.