Norske skianlegg er fullt av gode muligheter for offpiste og frikjøring. Her har vi samlet listen over hvor du bør dra for å få de aller beste skidagene.
AVHENGIG AV VIND: Skal du finne Norges beste offpiste må du passe på vindretningen. Her får du innsidetipsene! Foto: Vegard Breie
Lesetid: 9 minutter
Vi hadde gått til sengs i sludd. Det trakk fra ventilasjonsluka, vi trakk dynene tetter om oss. Det blåste og snødde der ute. Inni hodene våre snødde det halvmeter. Eller i allefall én støvelhøyde. Det hadde værmeldinga sagt.
Alarmen gikk tidlig. Vi så ut. Det hadde ikke blitt noe snø. Det kunne ikke stemme. Vi spiste pulvereggerøre med hardstekt hotellbacon og kasta inn en selvstekt vaffel på det. Oppe i dalen, oppe i senteret, MÅTTE det ha snødd. Vi hadde jo kjørt i mange timer. Bare blitt tatt i én fotoboks. Maks. Kanskje.
Alt vi fant var spora fra forrige helg, som først hadde smelta og så fryst til. Knallharde støveldype plogfurer over hele fjellet.
Nede på sportssjappa satt de lokale kara og kikka på bilder fra forrige helg. Om det skulle komme snø? Nei, det snør jo aldri her på nordvest. Det er jo noe alle veit.
Norges beste offpiste er et omskiftelig begrep. Det er stedet med de beste forholdene som vinner. Og – siden stedene får snø på ulike værsystemer, er det sjelden at det snør i Hemsedal og på Røldal samtidig.
Ikke stol på nedbørsangivelsene på værmeldinga. Stol på vinden.
PS: Og gjør deg kjent med andres og gjør egne skredvurderinger. Vind + nysnø = økt skredfare.
Det dumper når: Det må komme fra sørøst om det skal bli noe mengde på det.
Snør også på: Hvis været kommer rett østfra, skal været over store landområder før det når Hemsedal. Da er det ikke mye igjen. Kommer været på nordvest – sett deg i bilen og kjør over Hemsedalsfjellet i retning Lærdal.
Ikke sjans: Nordavær.
Her kjører du først: Hvis du er rookie – begynn ved Lille Matterhorn. Hold ski vesntre fra toppen av Roniheisen.
... og etter det: Gummiskogen. Det er en grunn til at landets første puddertaxi startet her. Ta Roniheisen opp og følg tråkket, håp at taxikrigen ikke har blusset opp igjen nede ved Fekene.
Ser du ikke noe, sier du? Hvorfor sier du det? Er du ikke i Tottenskogen?
Innsidetrikset:
Som Jørgen Aamot sier: Mennesker har evne til å lære seg språk, til å kjøre bil, til mange ting. Da kan man lære seg litt om vær. Det har man mye igjen for. Mastergrad i Hemsedal innvilges den dagen du innser at det er vinden som skaper de aller best forholda. Vestavær legger igjen mye vindtransportert snø i østvendte heng. Reidarskaret? Østvendt. Husk at vindtransportert snø ofte er lik rasfare.
Det dumper når: Det er nordvest. Uansett. Er en dag det dreier på nordvest på vinteren, da kommer det hvite gullet til Oppdal.
Snør også på: Se over. Nordvest gjelder. Kan også snø litt på nord.
Ikke sjans: Når det kommer fra øst, blir det bare kaldt. Da kommer lufta fra Sibir. Der er det kaldt. Altså. Motsatt – men like lite snø – når været kommer fra sør. Da snakker vi fønvind.
Her kjører du først: Det første man gjøre er å møte opp i riktig heis: Hovden. Ta det du ser fra stolheisen. (Hvis du ser noe da). I Paradiset (følg ryggen ski venstre fra heisen i Hovden) får du klipper og skog og en fin transport tilbake til heisen, der du kan sitte i hocke og mørne låra litt for virkelig å få full valuta for hver tur.
... og etter det: ...kan du flytte deg bak i Ådalen. Hver gang du er på toppen i Hovden, kan du se over i Ådalen og se hvor fort det blir spora opp.
Ser du ikke noe, sier du? Det hender Hovden stenger på nordvest – da har du skogskjøring i Vangslia. Evt ta på randoutstyret og ta for deg av skogskjøringa i Hovden for egen maskin.
Innsidetrikset:
På nordvesten kommer snøen i puljer, kan det dumpe hardt i to timer, så bli sol, og så snø igjen. Det kommer alltid litt sikt i mellom snøkavene, og da må du være i bindingene. Skal du absolutt ha deg en kaffe – sitt på toppkafeen med jakka på.
Det dumper når: Været kommer fra sørvest. Skisenteret ligger innerst i en dal, så om det kommer fra sørvest dreier alt været inn i dalen og bare pumper inn snø.
Snør også på: Nesten alt mellom sør og nord.
Ikke sjans: Hvis vinden det minste øst i seg.
Her kjører du først: Mange skikjørere kommer midt i snøværet. Da er det ikke sikkert du ser så mye, men når det klarner: Ta heisene helt opp og kjør ski venstre for fjellheisen. Da får du effektive laps i leikent terreng.
...og etter det: La noen andre ta fjellsiden først – den kan være skredutsatt. Gjør dine egne vurderinger.
Ser du ikke noe, sier du? Gå topptur på den andre sida av Røldalsvannet. Her ligger også snøen når den har blåst vekk fra skisenteret.
Innsidetrikset:
Gi bort førstesporet i Saudasvingen. Førstemann bruker en time på å jabbe bort – gruppe to kan ski i sporene på ti minutter. Turen begynner med en lang travers og flate ski høyre fra toppheisen og ender ved avkjørselen til den vinterstengte veien mot Sauda.
Det dumper når: Været kommer fra sørvest. Aller best blir det når det kommer en kaldfront bak varmfronten – da går temperaturen ned i slutten av snøfallet, og du får tørr og fin snø.
Snør også på: Vest-sørvest gir også snø. Generelt er det mye lokalt vær.
Ikke sjans: Nordvest. Da ligger det fjell i mellom som stopper nedbøren. Og egentlig snør det ikke på alt fra nordvest til sørøst.
Her kjører du først: Først må du velge mellom Heggemyrane (Sogn Skisenter) og Hodlekve. Bruk webkamera for å finsikte hvem som har fått mest snø. Velg områdene nær heisen først – så nærme at du kan traversere tilbake Velger du turene som krever bil tilbake, har de andre kjørt fire turer mens du sitter med igjenduggede briller i baksetet.
...og etter det: Sjekk at puddertaxien går, lagre nummeret på telefonen og begynn å jobb dekk lengre vekk fra senteret. Du er neppe aleine.
Ser du ikke noe, sier du? Begge skisenterne har bra skogskjøring, så du er redda selv om sørvesten ligger og banker.
Innsidetrikset:
Kommer nedbøren som regn eller snø? Det bør være maks 4 pluss i Sogndal sentrum. Sjekk også veivesenets værkamera ved Frudalstunnellen – det gir en god indikasjon på hvor snøgrensa ligger. Ligger regngrensa høyt opp i skisenterne, finnes det lett tilgjengelige toppturer – ta med den nye toppturboka fra Fri Flyt i sekken. Jostedalen blir litt nedkjølt av breene, så der er det gjennomsnittlig litt kaldere.
Det dumper når: Nordvest = snø. Det skal GODT gjøres at det ikke snør på nordvest.
Det snør også på: Vest/sørvest kan også funke.
Ikke sjans: Østavær. (Men da har du sikt.)
Her kjører du først: Ta gondolen opp på Roald-sida og begynn under heisen.
...og etter det: Fortsett med Blådalen (ski høyre fra Roalden), så kan du begynne med turene som krever transport tilbake (les: alperittløypa, ski venstre fra Roalden og hele veien ned til Stranda).
Ser du ikke noe, sier du? Det er plenty skog, og Grandiosa-runnet på Fursetsida blir mirakuløst (les: motorsagassistert) bedre år for år. Er det så ille at heisene står på Stranda, sjekk om du kan får røska løs noen ryggkuler i Poma-heisen i Fjellsetra.
Innsidetrikset:
Fra andre skisenter er man kanskje vant med å lete etter offpisten. På Stranda bør du ikke brenne unødvendig tid på å traversere før det blir oppkjørt. Husk at Roalden havner i sola først – nok en grunn til å begynne her.
Det dumper når: Været kommer fra vest. Da kommer været inn og opp dalene og kaster fra seg nysnø av alle slag.
Det snør også på: Sørvest.
Ikke sjans: Østavær. Eller når det regner, da.
Her kjører du først: Har det snødd mye: Prøv Hanguren i Voss for å varme opp. Du holder ikke følge med de lokale uten noen oppvarmingsrunder. Har det bare snødd litt: Dra til Myrk og cruise på de store, slake, heisnære områdene.
Og så: Myrk: Gå over toppen fra Kari Traa-trekket og kjør hele baksiden ned – stak langs veien tilbake. Repeat.
Voss: Har du kommet langveisfra, bør du få deg en runde i Bodegaen – skli til heis høyre ut fra toppen av Horgaletten.
Vossingene kjører jo egentlig ikke Bodegaen – for mange heiser, for lite kjøring. Vossingene finner du i Bavallsheisen. OBS: Ikke stopp bak hitsa i heistraseen.
Uansett hvor mange ganger Fri Flyt skriver om Sudndalen, blir det aldri fullt der. Bare ring og sjekk at de har fyrt opp fjelltrekket sitt først, uten det blir det stuslig. Hold deg ski venstre, minigolfen til høyre ække verdt tida.
Hvis du ser at det er meldt snø på sør i Drammen og Kongsberg – søk deg til Uvdal skisenter. Det er der all nedbøren fra sør stopper, øverst i Numedal. De har egentlig bare ett run, men det er til gjengjeld veldig fint. Finn den breie, fine bekkedalen som går ski høyre hele veien ned og bytt på å kjøre bil den lille stubben hjem.
Vest:
Siplo er et knøttlite skisenter ved Høyanger, men de har bratt heis, kult terreng og dugnadsånd. En skjult perle om du er der på nysnø og god sikt. Ski venstre for heisen gjelder.
Nordvest:
Hodelykt, breie ski og kveldskort i Kroken (i Tromsø) er om trent så artig en gammelø pudderkrok kan få det på en tirsdagskveld. Mye heisnær og rasutsatt offpist, så allierer deg med noen lokale (kjennetegn: enda mer watt i lykta enn deg).
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.