Hemsedal ble først skianlegg som stengte ned i mars. Nå er de klare for sesongstart, til tross for råd om å holde seg hjemme og strenge smitteverntiltak.
NY SESONG: Hemsedal er i ferd med å åpne for vinteren. Slik gjør de seg klare. Foto: Kalle Hägglund
Lesetid: 6 minutter
Med i underkant av en drøy måned igjen til sesongstart de fleste steder, opplever Norge og resten av verden en ny og kraftig smittebølge av koronaviruset Covid-19. Det betyr strengere restriksjoner for skianlegg og destinasjoner.
Hemsedal var de som ble nødt til å stenge først da koronakrisen traff i mars. Nå gjør de seg klare til en ny skisesong. De håper å kunne holde åpent så normalt som mulig, til tross for økende smittetall og strenge tiltak i de største byene.
– Tøft for næringen
Den siste tiden har blant annet kommuneoverlege i Hemsedal, Camilla Underland, jobbet sammen med HTTL (destinasjonsselskap i Hemsedal), ordfører, Skistar, Alpinanleggenes landsforening og FHI for å sikre gjenåpningen av Hemsedal.
– Det er klart at det er veldig tøft for næringen. Slik det ligger an nå er man litt i ingenmannsland. Du kan holde åpent, men samtidig oppfordres det til å ikke reise. Hva står igjen da? Jeg skjønner at dette er tøft for turistnæringen. De har både et stort ansvar i forhold til å bemanne ut i fra smitteverns reglene, som koster ressurser og areal. Men det er også uforutsigbart for sesongarbeidere, sier Underland til Fri Flyt og fortsetter:
– Samtidig står vi i dag ovenfor en situasjon som krever målrettede tiltak for å sikre at vi ikke mister kontrollen på smitten. Det er ingen tjent med, ikke heller bransjen selv. Mye er uvisst. Men her i Hemsedal har vi forberedt oss i lang tid nå for å sikre smittevernsmessig trygg drift og dermed også redusere risiko for nedstengning.
Natt til tirsdag denne uken innførte blant annet Oslo de strengeste tiltakene siden den første bølgen med koronavirsuet Covid-19 siden mars. Det betyr stengt uteliv og en sosial nedstengning. I Hemsedal er de likevel trygge på en åpning så fort skisenteret kan åpne.
– Vi har jobbet med en trygg åpning siden vi stengte i mars. Det er veldig mye som er uforutsigbart, og som er utenfor vår kontroll. Men det er jobbet med at det skal være trygt å reise til og å oppholde seg i Hemsedal. Vi skal ha gode smittevernsrutiner, og sørge for at alle går i takt og samhandler på en god måte. Vi jobber ikke med snarveier, men med presiseringer, forankring og implementering av tiltak på tvers av aktører, kommune og brukere. Vi har en felles strategi og tanke om hvordan det skal gjennomføres, sier Underland.
– Ut i fra forutsetningene som gjelder i verden ser det bra ut. Vi har så vidt begynt å legge snø, og anlegget blir klart. Vi rigger oss til en sesong som skal starte så raskt vi kan. Vi rigger også nå en rekke nødvendige tiltak i forbindelse med Covid-19. Det jobbes det seriøst med.
Skal være trygt
Underland er klar på at Hemsedal skal være trygt i vinter.
– De store linjene er at Hemsedal skal være trygt og oppleves trygt for ansatte, gjester og befolkningen generelt. Det skal ligge en forutsigbarhet i å komme til dalen, selv i en uforutsigbar tid. Vi har hatt tett dialog med ulike næringsaktører og jeg opplever at kommunen har jobbet fremoverlent og godt med å tilrettelegge for god kapasitet i sine tjenester knyttet til pandemien, være seg testkapasitet, smittesporing og informasjon ut.
Hemsedal har vært sentral i de nye retningslinjene for skianlegg i koronasituasjonen. De har blant annet bidratt i arbeidet til Norske alpinanlegg og Fjelldestinasjoner (tidligere ALF) med å utvikle en bransjestandard for alpinanlegg. Dette har vært et viktig arbeide for å skape en helhetlig og god drift for bransjen også nasjonalt.
Hun erkjenner likevel at man er midt i en pandemi.
– Vi var først til å stenge ned, og skal være ført til å åpne opp igjen på en godt planlagt og trygg måte. Vi er midt i en pandemi, og det har vi visst lenge. Men vi har jobbet godt med dette i lang tid nå og det føles bra. Det krever innsats i alle ledd, og det krever også at de som kommer hit følger og respekterer reglene som ligger her. De er i all hovedsak basert på nasjonale føringer. Mitt inntrykk er at folk er flinke. Jeg føler meg trygg på at folk skal kunne komme til Hemsedal.
– Tja. Det kommer helt an på om vi får kontroll over bølge nummer to. Mister vi kontrollen, eller smittetrenden ikke snur, og man ser en påfølgende stor belastning på helsetjenestene nasjonalt, vil man trolig komme i en situasjon som vi hadde da. Men vi har hatt god tid og jobbet aktivt for å gjøre det vi kan for å hindre dette lokalt.
– I dag er altså situasjonen og beredskapen en annen enn i starten på denne pandemien, og målet med tiltakene er å hindre økt smittetrykk og nedstengning. Vi har i dag god kapasitet for å ha kontroll på smitten, men det er et krevende arbeid og et skjørt system som krever innsats i alle ledd, ikke minst på individuelt plan.
– Mye kan være tapt
Hun sier det er viktig at vi ikke mister kontrollen.
– Mister man kontrollen, kan mye være tapt. Målet er at vi nå rigger oss for å ha kontroll og rutiner på plass som sikrer så nær til normal drift som over hode mulig, uten at dette går på bekostning av økt smitterisiko. I forhold til de nasjonale tiltakene som nå er innført, støtter jeg disse.
– Setter vi ikke inn strenge nok tiltak nå kan vi stå i en situasjon som ingen er tjent med for denne bransjen. Skibransjen er en måned unna en mulig sesongstart, så det er nå vi har sjansen til å justere ned og forhåpentligvis skal kunne åpne.
– Hva med afterski?
– Stavkroa er en av de største aktørene våre. De har jobbet med et nytt konsept som de startet med i mars. Det er Stavkroa 2.0. Det er et veldig spennende og innovativt prosjekt. Jeg har fulgt det på sidelinja , og de har redefinert hele afterski konseptet på en innovativ, spennende og smittevernmessig trygg og fremtidsrettet måte. Dette har de tatt på strak arm. Jeg har veldig tro på konseptet og håper det får mulighet til å realisere det.
Underland sier blant annet folk i karantene ikke bør oppsøke skisenteret.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.