Dyster snøvinter på Østlandet

I Hallingdal er det lenge siden det har vært så lite snø som denne vinteren. Dessverre er det lite gladnyheter å melde mot helgen - med mindre du drar vestover.

Sist oppdatert: 26. januar 2022 kl 08.00
Lite snø i Hemsedal
SKRINT: Det er sjeldent lite snø i skibygda Hemsedal for tida – og det er ikke så veldig gode utsikter for Hallingdal mot helgen. Foto: Ole Kristian Strøm
Lesetid: 4 minutter

– Det krever litt innsats for å få god skikjøring, men det er mulig om man aksepterer varierende føre nederst. Man må opp mot Bjøberg og områdene rundt Råskardfjellet (1 609 moh) og oppover for å finne snøen. Ifølge lokale orakler som har opplevd været siden før krigen har det skjedd to ganger tidligere at vi har hatt så lite snø i januar, men begge ganger har vinden snudd og snøen har kommet. Den historien velger vi å tro på, sier Hemsedals lokale frikjøringshelt Ole Kristian Strøm til friflyt.no.

Heldigvis kan meteorologisk institutt (MET) bekrefte at snøfattige vintre slik store deler av Østlandet opplever nå ikke er vanlig.

– Det var veldig varmt i Hallingdal forrige uke, så selv om det har kommet litt snø nå og da, så er den borte nå. Det har skjedd før, men veldig vanlig er det ikke, forteller klimavakt Lillian Kalve ved MET til friflyt.no.

På hardt føre er det carvingski som gjelder. Se test og guide til valg av gode bakkeski her.

Lite snø i Ål
HALLINGDAL: Det har vært bedre forhold for alpinklatring enn for skikjøring i Hallingdal så langt i vinter. Dette er fra Ål tirsdag. Foto: Vegard Breie

I Hemsedal er jordene grønne, og METs snøkart på senorge.no avslører ganske fortvilt skiføre i store deler av Hallingdal. Årsaken er mange, store lavtrykk som har satt sitt preg på været på Østlandet denne vinteren.

– Disse lavtrykkene skaper store variasjoner med varmeperioder innimellom. Heldigvis er ikke en slik vinter nok til å slå fast at vi som er gira på ski går en dyster framtid i møte – men det er heller ingen tvil om at slike variert vær er noe vi kommer til å få mer av etter hvert som klimaet blir varmere, sier Kalve.

Hele Østlandet sliter med snømangel så langt i vinter, og siden Trysil med sitt vanligvis kalde klima ikke er noe unntak, er det faktisk hovedstaden som kan by noe av Østlandets beste, heisbaserte skikjøring. Det ble lagt mye kunstsnø i kuldeperioden før jul, og de fleste små og store bakker er åpne, samt hele Skimore-anlegget og begge sider i Oslo skisenter. Tryvann har fått til en bra terrengpark, men det veksler mellom plussgrader og minusgrader, så føret er til dels knallhardt.

Det er ikke mye trøst i værvarselet fram mot helgen – med mindre du drar vestover og til fjells.

– Det er mye vestavind i værvarselet fram mot helga, og da er det områdene vest for fjellene som får nedbøren. Kanskje kommer det noen centimeter i Hallingdal, men mye blir det nok ikke. Folk på Vestlandet kan derimot tillate seg litt mer optimisme, men det er store variasjoner her og. Tirsdag er det ganske varmt, og snøgrensen ligger helt oppe på tusen meter, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen.

– Hvordan ser det ut mot helgen?

– Det vil variere veldig på Vestlandet, og man må regne med alle typer nedbør. På toppene har det snødd, og det vil fortsette. Men lavere blir det store variasjoner.

På Sunnmøre har det vært mye vær den siste uka, og guidebokforfatter og lokal-entusiast Stig Jarle Helset tillater seg en viss optimisme, etter å ha sittet inne altfor lenge.

– På Sunnmøre har det vært massivt dritvær siden Gyda, og det ser dessverre ut til å vedvare. Trøsten for oss skientusiaster er at temperaturene er såpass lave at store deler av nedbøren trulig vil komme som snø i høyden, sier han.

Også i Romsdal er det varmt i lavlandet, og skisenteret Tusten ved Molde har måttet stenge på ubestemt tid.

Lite snø i Tusten skisenter ved Molde
SKRINT SØNDAG: Slik så det ut i Tusten ved Molde søndag. Foto: Tusten skisenter

Men snøgrensa ligger høyt, og lenger inn i landet er det full vinter. Oppdal opplever en av sine beste snøvintre på lang tid. Bygda ligger 550 meter over havet, og har sluppet unna mye av det varme været. Også på Bjorli (564 moh) er det mye snø og fine vinterforhold.

Lenger nord er snømengdene mer mot normalen, med bra med snø særlig i Nordland og Troms.

Det varierte været skaper også variasjoner i skredfare. I deler av Norge er det i dag faregrad en (blant annet Hallingdal), men mange steder melder varsom.no faregrad tre.

Bra med snø i Oppdal
FINT SØNDAG: I Oppdal er det derimot mye snø. Dette bildet ble tatt søndag. Bra med snø, men såpass varmt også her at skiføret var av typen solsmelta skare, noe som ikke er veldig vanlig i midten av januar. Foto: Tore Meirik
Publisert 25. januar 2022 kl 22.08
Sist oppdatert 26. januar 2022 kl 08.00

Relaterte artikler

mann foran skisenter og tråkkemaskin
Satser på å kjøre skiheisene 17. mai - og helgen etter

Solheisen holder åpent

THE 90s: Thomas, George og David tidsriktig antrukket på toppen Lille Matterhon april 1998. Foto: Kenneth Erlandsen
Et lykkelig samlivsbrudd

Et lykkelig samlivsbrudd

APPELSINPAUSE: Are Tallaksrud og Torkel Karoliussen rakk fem turer på 700 høydemeter i løpet av dagen. Foto: Are Tallaksrud
Mens lavlandet tiner, finner Torkel og Are godsakene

Pudder i Hemsedal: – Det var en 10/10 dag

TERRENGFELLE: I det heisnære offpisteområdet Djeveldalen i Hemsedal har det på to år skjedd to dødsulykker. Dette bildet er tatt etter skredene som krevde ett liv nyttårsaften 2022. Foto: Markus Landrø/NVE
Dødsulykken i Hemsedal

Derfor skiltes ikke Djeveldalen

6-SETER: Første åpningsdag for Lodge Express-heisen i Hemsedal er fredag 15. desember. Foto: Skistar
Åpning av den nye 6-seteren

– Flyten blir bedre

POWSURF I SOLHEISEN: Torkel Karoliussen koser seg med nysnø i Hemsedal. Foto: Are Tallaksrud
14 centimeter nysnø

Powsurf i Solheisen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen