EN HYLLEST: Dette er en hyllest til Poma. Foto: Nils Endrestøl
Lesetid: 2 minutter
Ofte er disse personifisert og karikert gjennom en ingeniør på den ene siden, som setter sin ære i å kunne konstruere en motorveibro eller en dam eller en vindmølle, og den klassiske naturverneren på den andre, som ikke vil trå på en mosedott.
I våre dager er uansett bildet mer nyansert. Ingeniører av i dag er skolert i å minimere inngrep. Og selv den mest oilskinkledte naturverner nyter godt av motorveier.
Så vi lever alle i et slags kulturlandskap, et sted på aksen mellom 100% sivilisasjon (hva ville det vært, en bystat på en kunstig øy?) og urørt natur (ekstremt sjelden i Norge).
Uansett: De fleste gangene jeg tar meg i å beundre horisonten, er det ikke så mye menneskeskapt der. Fjell, hav og himmel er det som etterlater inntrykk.
Men med den kjipe snøvinteren vi har hatt på Østlandet, må jeg innrømme at et av de sterkere inntrykkene på ski hittil i sesongen kom fra en heis.
Jean Pomagalski (født 1905 i Krakow) er gått i grava for lenge sida, men jeg er sikker på at han ble rykket et hakk nærmere himmelen i vinter. Da kom navnet hans igjen opp på Geilo. Da jeg var liten var det en pomaheis på Geilo som jeg fortsatt har varige skader på sjelen fra. Siden kom det flere tiår uten det edleste av heis i skibygda.
Og ikke bare det. Ja, heisen stoppet på den offisielle åpningen. Det hører liksom med til Poma, i tillegg til rykket når du skal på. Men hva fikk man se mot horisonten på vei opp? En sving på heisen. I den grad man skal legge sin elsk på en heis, står heiser med sving langt oppe på dansekortet.
Den heisstolpen med alle hjula og vaiere som umerkelig dreier ferden noen grader ...
Er det lov å si den har en egen type skjønnhet?
PS. Pomaheisen erstatter en tidligere stolheis, og innebærer derfor isolert sett helt minimalt med nedbygging av natur.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.