JUVASS: En heis og ei løype, og fine områder på sidene – og en kabeltrommel i forgrunnen. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
Juvass er et langt mer brukt begrep enn det mer langtekkelige Galdhøpiggen sommerskisenter – ja, skisenteret kaller seg Juvass selv også – men som Fri Flyt fikk klargjort i en e-post i 2012: Det er ingenting som heter Juvass.
Men Galdhøpiggen sommerskisenter ligger like ved Juvasshytta, og isbreen med den sommeråpne heisen heter Vesljuvbrean.
Her er det du trenger å vite for å nyte seinsommeren og høsten på sommerski – enten du kaller det Juvass eller Galdhøpiggen sommerskisenter:
Reisen dit:
Lom i Gudbrandsdalen er det nærmeste tettstedet, og hit kommer du deg temmelig enkelt med buss. Men fra Lom og opp til sommerskisenteret er det omtrent 45 minutter å kjøre, og da trenger du bil – dermed er bil det klart enkleste måten å oppleve Juvass på. Sykkel er også et alternativ, men da skal du jaggu være sprek og motivert. Passering av bommen ved Raubergstulen koster noen kroner.
PS! Det er tusen, bratte høydemeter fra Bøverdalen og opp til skisenteret.
Overnatting:
Mange bor i Lom når de besøker Juvass. Det innebærer en times biltur opp til skisenteret, men hakket mer muligheter for både sosialisering og aktiviteter på ettermiddagene og kveldene. Nordal turistsenter er en klassiker, men også Fossheim hotel og Lom apartment er fine alternativer.
I Bøverdalen finner du Røisheim hotel, Elveseter hotell, Uppigard Galde, Bakkeberg og flere andre campingplasser og mindre overnattingssteder.
Nærmere skisenteret ligger Storhaugen, et par kilometer opp meter fra Galdbygde, hvor veien til Galdhøpiggen sommerskisenter svinger av fra Sognefjellsvegen. Lenger opp ligger Raubergstulen, knappe 20 minutters kjøring fra skisenteret. Øverst er Juvasshytta, som ligger et steinkast fra skisenteret.
Den viktigste kundegruppa er alpinister på trening, så regn med at du må dele både heisen og bakken med folk i fartsdress.
Høydeforskjellen er 350 meter, og det er ei preppa løype. Men det er gode muligheter for fin skikjøring nokså langt til begge sidene av heisen. Terrenget er jevnt og forutsigbart. På skikjørers venstre side er de beste offpistmulighetene med heisen som utgangpunkt.
Galdhøpiggen sommerski følger det enkle prinsippet «bare et trekk oppå en bre», og har derfor ikke engang laget løypekart for å gi inntrykk av noe annet.
Juvbreen har 1 heis, og 1 nedfart fordelt på 25 traseer.
Men det har altså sin sjarm, og går fra hele 1850 til 2200 m.o.h. og nesten toppen av Galdhøe - Norges 25. høyeste fjell! Det er en god mengde høydemeter.
Park er svært varierende. Når det er bra, får du parklinje med tre-fire store hopp og noen rails. Skal du jibbe på sommeren er det jevnt over bedre å dra til Folgefonna.
Så langt vi vet er det ingen park på Juvass denne sesongen.
Det er en varmestue i bunnen av bakken med enkel servering.
Juvasshytta og sommerskisenteret er et fint utgangspunkt for å gå på Galdhøpiggen (2 469 moh), Norges høyeste fjell. I første halvdel av sommeren kan turen vanligvis gås greit med ski. Merk at du må over Styggebreen, som har dype bresprekker. Mange går på Piggen fra Juvasshytta med guide. Turen er omtrent 600 høydemeter.
Det er mange andre topper i området, men sommerstid er de fleste greiest å nå uten ski.
Norges råeste, heisbaserte sommer-frikjøringstur:
Nyskridugroveer ei lang og bratt linje som vanligvis har snø langt ut på sommeren. Du når linja ved å gå nordover fra toppen av heisen, forbi Kjelen, og mot Mytingsfjellet. Linja er bratt i starten, og temmelig lang. Du kommer ned på setra Mytingje, hvor du må ha skyss tilbake.
Andre aktiviteter:
Du kan ta deg et besøk inne i breen på Juvass, rafting, juvvandring, klatring i Lom, skating, fottur eller en bolle på Lom bakeri. Lom har noe for de fleste smaker, inkludert isbar.
Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.