Det ble stor sorg i skimiljøet da Folgefonna gikk konkurs i november. Men nå er det igjen håp for å få liv i sommerskisenteret.
Ildsjelene som har jobbet for å få senteret oppe og stå , har fått med seg skikretsene i Hordaland og Agder/Rogaland og stiftet Fonna Sport AS. Dette er et non-profit selskap som vil gjenopplive skikjøringen på breen allerede i mai 2025.
– Hvis vi skal greie å åpne i 2025 så må det skje i mai. Det er faktisk ganske mye snø der oppe, Målestasjonen sier 1,70 meter og den er underskalert, sier Bjørnar Neteland, som er en av initiativtakerne.
Trenger penger
Den tidligere Super G- og storslalåmkjøreren har virkelig fått troen på at Fonna skal bli åpnet igjen allerede neste måned. Stiftelsen utforsker nå flere veier til å finansiere prosjektet.
– Ettersom vi er non-profit og har idretten med på laget stiller vi i en annen posisjon enn om vi var et ordinært AS. Nå kan vi for eksempel få tippemidler. Vi jobber også med folkeinnsamlinger og er i dialog med privatpersoner, sier Neteland.
Fonna Sport AS skal eies 51 prosent av skikretsene og 49 prosent av enkeltpersoner med lang erfaring fra skisenteret. Målet er å sikre både rekruttering, idrettsaktivitet og sommersnø for kommende generasjoner.
Fundament for rekruttering
– Agder og Rogaland Skikrets er og har vært en aktiv bruker av Fonna i over 30 år. Samlingene våre på sommersnø fra tidlig mai måned, er selve fundamentet for rekrutteringen til alpinsporten i vår landsdel. Vi ser frem til mange fine år, samt å videreutvikle skisenteret til idrettens beste, sier sier Petter Furuseth i Agder og Rogaland Skikrets.
Fonna Sport AS er i dialog med bostyrer for å overta utstyr og heis. På kort sikt planlegges ferdigstilling av snøproduksjonsanlegget og drift for treningslag, mens det på lang sikt vurderes nye heisløsninger og mer bærekraftig infrastruktur.
– For Hordaland skikrets har skisenteret på Folgefonna vært en viktig arena for skiaktivitet på sommersnø gjennom mange år. Anlegget har gitt et kjærkomment treningstilbod og en samlingplass for skiidretten lokalt gjennom sommerhalvåret. For de alpine grenene har anlegget også vært en særdeles viktig treningsarena nasjonalt og internasjonalt, sier Bernt Rusten i Hordaland Skikrets.

Betydelige utfordringer
I en pressemelding fra stiftelsen heter det at de har som mål å rendyrke Folgefonna som et ledende aktivitetsenter for snøsport, inkludert alpint, freeski, snowboard, telemark og langrenn. Strategien er å vektlegge kvalitet og tilrettelegging for trening, spesielt i høysesongen fra mai til midten av juli. På kort sikt, de neste ett til tre årene, vil de rette seg mot det de definerer som kjernekunder: Klubber, organisasjoner, bedrifter og landslag).
«Vi ønsker å ferdigstille kunstsnøanlegget i samarbeid med Innosnow, etablere nye tilbud for langrennslag og skape attraktive tilbud med kunstsnø langs fjellryggen. Vi tar også sikte på å utvikle reserve-løsninger for framkomst uten dagens heis.», står det i meldingen.
På lengre sikt, over de neste fem til ti årene, vil de utforske og etablere alternative framkomstmidler opp til fjellryggen, samt undersøke muligheten for å installere en ny heis som tar besøkende 700 meter opp på breen.
De legger ikke skjul på at det er betydelige utfordringer knyttet til breen, spesielt med tanke på klimaendringer og smelting av brearmen der det har vært aktivitet de siste 30 årene. Tiltak for snøproduksjon skal bidra til å stabilisere brearmen.