Da Visitfonna AS gikk konkurs i fjor hadde de 30 millioner i underskudd. Hvorfor og hvordan skal det gå bedre med sommerskisenteret på Folgefonna denne gangen?
ILDSJEL Den tyske alpinttreneren Thomas Burda er en av ildsjelene som vil blåse liv i Fonna. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter
– Jeg er en crazy snowman. Vi som jobber for å få Fonna i gang igjen, investerer både egne penger og hjertene våre. De siste fem månedene har vi stått på som bare det – uten å få en krone i lønn. I dag har vi vært oppe på breen og jobbet i 12 timer i strekk, forteller Thomas Burda.
Visitfonna gikk med underskudd fra 2018 til 2023. Konkursboet har krav på nesten 30 millioner kroner. Heisen er utdatert og krever store investeringer – og dessuten kommer de ikke utenom en irreversibel konsekvens av klimaendringene: Breen på Fonna krymper.
Utfordring 1: Heisen
Ingenting av dette skremmer ildsjelene Thomas Burda, Anders Neteland, Bjørnar Neteland og Olivia Wenk fra å satse.
Tyske Thomas Burda har vært en sentral skikkelse i skisatsingen på Folgefonna i over et tiår. Han jobbet selv i Visitfonna AS, der han hadde ansvaret for den operative driften av sommerskisenteret.
Torsdag hadde Burda med seg en østerriksk heisingeniør og en anleggstekniker for å starte arbeidet med heisen. Dette må til for å få ny brukstillatelse fra Statens jernbanetilsyn. Den forrige tillatelsen gjelder ikke etter en konkurs.
– Ingeniøren sier det er en svært god heis, spesielt konstruert for værutsatte forhold med mye vind. Den har en av de nyeste løsningene med elektrisk bunnstasjon, og dersom vi følger anbefalingene i rapporten hans, vil heisen kunne fungere godt i mange år fremover, sier Burda, som er teamkoordinator, operativ leder og partner i Fonna Sport AS.
Ingeniør og anleggsteknikker på jobb i Folgefonna denne uka. Foto: Thomas Burda
Utfordring 2: Finansiering og inntekter
Som trener for det norske verdenscuplaget i telemark og med et solid nettverk i europeisk skisport, har Burda vært en nøkkelperson i å etablere Folgefonna som en attraktiv treningsdestinasjon for lag fra hele verden. Dette arbeidet resulterte i betydelig aktivitet på breen – og det er også dette markedet det nye selskapet vil satse på.
– Vi har en drøss med bookinger fra både norske og internasjonale idrettslag som vil komme og trene. Det er der vi tjener penger. For eksempel er det 200 utøvere fra Frankrike som har booket tre uker i juli. Skidelen av Visitfonna gikk bra i fjor da vi solgte 13 000 dagskort. Det er et stort potensial for å utnytte de unike treningsmulighetene sommerstid, sier Burda.
Han understreker at de, som non-profit-selskap, heller ikke er avhengige av overskudd. Med skikretsene i Hordaland og Agder/Rogaland på laget, og uten kommersielle eiere, kan de søke offentlig støtte og tippemidler til driften.
Bra med snø på Fonna i april. Foto: Bjørnar Neteland
Utfordring 3: Blir det nok snø?
Burda er positivt overrasket over snøforholdene på breen. Til tross for en snøfattig vinter flere steder i landet, mener han at Folgefonna er i god stand – spesielt i øvre del, hvor snømengden er minst like stor som på samme tid i fjor.
– Hjertet mitt gråt da jeg måtte jobbe i stedet for å stå på ski på breen i dag. Det var veldig fine snøforhold, sier Burda.
Han understreker at dette er oppnådd uten at de i år har hatt mulighet til å gjennomføre snøproduksjon eller snøfanging, slik de vanligvis gjør. Det tyder ifølge Burda på at breen fortsatt har stabile forhold for skiaktivitet.
Samtidig planlegger Fonna Sport AS å investere i en snøproduksjonscontainer som kan lage opptil 500 kubikkmeter snø i døgnet, uavhengig av utetemperatur. På sikt ønsker de også å ferdigstille det tradisjonelle snøproduksjonsanlegget som nesten sto klart da Visitfonna gikk konkurs.
Dette er Fonna Sport AS
Stiftet: Våren 2025
Organisasjonsform: Non-profit aksjeselskap
Formål: Tilrettelegge for snøsport og aktivitet på Folgefonna, med særlig fokus på barn, unge og organisert idrett
Eierskap:
51 % eid av Hordaland Skikrets og Agder/Rogaland Skikrets
49 % eid av private ildsjeler med lang erfaring fra skisenteret
Støtteapparat: Skikretsene representerer over 17 700 aktive medlemmer gjennom klubber og lag
Tilgang til støtteordninger: Selskapet har mulighet til å søke midler fra stiftelser, spillemidler og offentlige tilskudd
Kjente navn blant eierne:
Bjørnar Neteland
Anders Neteland
Thomas Burda
Olivia Wenk
Vis mer
– Mer enn et skianlegg
Andreas Skogseth, direktør i Visit Hardangerfjord, er en annen viktig person i arbeidet med å få i gang skikjøring på Fonna igjen. Han var selv daglig leder for Visitfonna frem til 2018. Ifølge bostyreren for konkursboet var det etter dette tidspunktet at Fonna begynte å gå med underskudd.
Etter at konkursen var et faktum i november, tok Skogseth grep for å koble investorer, kreditorer, kommunen og ildsjeler for å redde skisenteret.
Andreas Skogseth (t.h.) her sammen med Anders Backe, som har vært fast gjest på Fonna i mange år. Foto: Privat
– Folgefonna er mer enn et skianlegg. Det er inngangsporten til Folgefonna nasjonalpark, til guidede brevandringer og til hele regionens sommerturisme, sier han.
Da han selv var leder for Visitfonna, var han med på å opprette velkomstsenteret, som ligger et steinkast unna selve breen. Han beskriver velkomstsenteret som kritisk infrastruktur for å kunne drifte skisenteret. Samtidig var velkomstsenteret en betydelig utgiftspost. Bostyrer Tonje Tvilde skrev i sin innberetning at kravene i konkursboet knyttet til velkomstsenteret er på rundt 13,6 millioner kroner.
Bra oppmøte under allmøte som Fonna Sport AS arrangerte i Ullensvang kommune torsdag kveld. Foto: Thomas Burda
– Det ser ut som de har meislet ut en god modell nå, der Folgafonni Breførarlag fokuserer på guidingen, Thomas Burda, Bjørnar Neteland og andre tar seg av skidelen, og kommunen ivaretar infrastrukturen der oppe, mener Skogseth.
– Jeg vil berømme Ullensvang kommune, som ser hvor viktig Folgefonna er for reiselivet. 60 prosent av turistene kommer fra utlandet for å oppleve Trolltunga, Dronningstien og Folgefonna. Å bevare Fonna er helt fundamentalt – både for kommunens innbyggere, skisporten og næringslivet. Hardanger har én million årlige gjestedøgn, og en stor del av disse er i Ullensvang og nærområdene. Jeg håper investorene kjenner sin besøkelsestid, sier reiselivsdirektøren.
Det ble stor sorg i skimiljøet da sommerskisenteret på Folgefonna gikk konkurs i november. En tidligere landslagsalpinist samarbeider nå med lokale krefter for å få til skikjøring på breen allerede i sommer.
– Et hårete mål er å ha aktivitet på breen allerede i mai 2025, sier Bjørnar Neteland. Med seg på laget har ildsjelen fått skikretsene i Hordaland og Agder/Rogaland.
Nyheten om at Folgefonna Skisenter legges ned har vekket sterke reaksjoner i det norske ski- og snowboardmiljøet.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.