BRØYTEJOBB: Det er mye snø å spore rundt det høyeste fjellet i Kosovo. Og bare en tråkkemaskin til å gjøre jobben.
Lesetid: 7 minutter
Det er en klar februarnatt i de fordømte fjell-ene ved grensen mellom Kosovo og Albania. Lysene fra tre store terrengbiler er det eneste som synes i skogen over den lille byen Junik. En smal skogsvei snor seg oppover den bratte fjellsiden, og snøen blir stadig dypere.
– Hopefully we will push on through. It's the last serious climb.
Bilen foran oss kommer seg ikke av flekken. Źeljko Opačić er forsiktig optimist når han ser snøen sprute og dekkene grave seg ned. Den skjeggete kroaten vet at lavgir og nøkternt gasspådrag er den beste medisinen, men snøen er blitt for dyp. Vi står fast, alle mann. Heldigvis har Źeljko et ess i ermet. Han ringer en venn.
«Inne på Grand Gjeravica hotell brenner det i peisen og det brenner i halsen når vi skåles velkommen med balkanbrennevinet rakia.»
Etter en stund ser vi de skarpe lysene fra en diger tråkkemaskin som kommer til vår unnsetning. Vi lar bilene stå, og fortsetter ferden til fjells med et mer egnet framkomstmiddel, helt til vi stopper 1750 meter over havet. Her, ved den lille seterlandsbyen Gropa Erenikut, ligger et nedsnødd hotell som skal bli vårt hjem de neste dagene. Over oss ser vi konturene av fjelltopper i natten, og ut fra vinduene av et nesten nedsnødd hus flommer gult lys. Inne på Grand Gjeravica hotell brenner det i peisen og det brenner i halsen når vi skåles velkommen med balkanbrennevinet rakia.
Her, ved foten av det høyeste fjellet i Kosovo – 2656 meter høye Gjeravica – ligger basen for et rykende ferskt catski-tilbud. Den ivrige kroaten Sebastian Fleiss har sammen med lokale krefter startet Lynx Freeride, som tilbyr catskiing i et svært område rundt Gjeravica. Lovnadene er store, og vi er veldig spente på hva morgendagen vil bringe.
Det er en viss skuffelse når det neste morgen ligger tunge skyer over oss. Fjelltoppene er ikke lenger å se. Utenfor hotellet står cat’en klar, og to hunder herjer rundt og lekesloss. Den ene, Terry, bor her oppe i fjellene året rundt, kommer aldri innendørs, og slåss visstnok med ulver på fritiden. Nå om dagen er han travelt opptatt med å passe på skikjørerne, og følger gjerne cat’en til topps.
Źeljko blir vår guide i dag. På vei opp forteller han om «de fordømte fjellene», som utgjør den sydligste og mest alpine delen av de dinariske alper. Fjellene er beryktede for å være ville og ufremkommelige, og de var lenge avstengt og utilgjengelig for andre enn militære. Frem til oppløsningen av den kommunistiske folkerepublikken Albania i 1991 var turisme til landet i praksis ikke-eksisterende. Rovdyr er det derimot mer enn nok av; både bjørner, ulv og gaupe. Balkan-gaupa – balkan lynx - er en rødlistet underart av gaupa, og finnes bare i disse fjellene. Nå har den fått selskap av en annen katt, som skal bringe snøsultne skikjørere til topps.
Vår mekaniske katt summer og drar seg mot toppen, og snøen begynner å falle tettere. Źeljko er ikke overrasket, han sier det snør vanvittig mye i disse fjellene. Hvor mye er imidlertid ikke sikkert – det finnes nemlig ingen offisielle snømålinger.
-The best source is the old guy in the valley. But it’s a lot.
Vi tror han, og prøver oss på noen mindre linjer i bollen som ligger rundt Gropa Erenikut. Snøen er god, men sikten er ikke på vår side. En storm har kommet fra Adriaterhavet, fløyet innover Albania, og har nå begynt å laste på med snø rundt Gjeravica. Vi hviler oss til topps i tråkkemaskinen, kjører små, lekne linjer mellom trærne, helt til skyene legger seg som et lokk rundt oss og tvinger oss til å gi oss for dagen.
Kvelden tilbringer vi rundt peisen på hotellet. Verten, Rrapini, styrer skuta med god hjelp av sin sønn og sin nevø, som serverer de herligste retter og får oss til å føle oss som hjemme. Ute snør det tett, og sjelden har man følt seg mer på riktig plass. Midt i en storm, langt til fjells, med en katt klar til å dra oss til topps.
«Vi sluker kaffen, graver oss ut, og gliser bredt når vi setter oss i cat’en.»
Neste morgen nipper vi til stram, tyktflytende «turkish coffee». I løpet av natten har skydekket lettet. Solen er på vei oppover himmelen idet vi skvetter til et svært drønn; all snøen på taket sklir ned og begraver inngangen på hotellet.
– Avalanche danger just rose to level five! utbryter Źeljko og ler en rå latter.
Vi sluker kaffen, graver oss ut, og gliser bredt når vi setter oss i cat’en.
Følelsen av å være i et lite utforsket fjellområde er til å ta og føle på. De fleste seriøse skilinjene som strekker seg opp mot Gjeravica er visstnok ukjørte. Vi får sterke anbefalinger om å kjøre med sikkerhetsmargin, for her er det ingen fjellredningstjeneste eller Røde Kors å ringe. På spørsmål om hva som skjer om noen skader seg alvorlig, blir jeg beroliget med at gutta «har noen venner i KFOR» - den fredsbevarende styrken som passer på i Kosovo - som kan komme oss til unnsetning med svære militærhelikopter. Sjelden er stor sikkerhetsmargin mer selvsagt.
Hele formiddagen kjører vi urørt snø i den nordvendte siden ned mot Gropa Erenikut. Snøen er tørr og lett, og sitter atskillig mye bedre enn skredvarslingen under frokosten skulle tilsi. På motsatt side av dalen ser vi Gjeravica trone høyt over oss, med store, alpine linjer som ber om spor. Vi jobber oss stadig mot skikjørers høyre og legger førstespor i lekne linjer. Snøkatten jobber iherdig med å holde følge og få oss raskt opp til topps igjen.
Bak spakene sitter Hamdi Hisari, en multikunstner fra den trivelige byen Prizren, lenger sør i Kosovo. Denne lokale legenden er både kroppsbygger, ski- og snowboardinstruktør, fjellguide, og nå tråkkemaskinsjåfør. Da skifilmprodu-senten TGR for noen år tilbake besøkte skianlegget Brezovica lenger øst i Kosovo, var det selvsagt Hamdi som var guide - et youtube-søk på «super hamdi» anbefales. Han farer stille fram, styrer katten elegant opp fjellet, og ser ut til å kose seg nesten like mye som oss.
Etter å ha herjet rundt i den lille bollen rundt Gropa Erenikut fram til lunsj, ser Seb lurt på meg og spør om vi vil se mer. Katten vender østover, og tråkker seg gjennom en tett skog.
Han peker på en rad med store spor i snøen.
– Bear, sier han og gliser lurt.
Det er ikke bare vi som lusker rundt i de fordømte fjellene.
Utsikten fra cat’en er forlokkende. Erling sitter klistret til vinduet når vi ser uendelig lange skogslinjer i glissen granskog forsvinne til høyre for oss. Til venstre glitrer det i tørr nysnø. Store flanker åpner seg opp mot Gjeravica, som har gjemt seg i en dott med skyer.
Vi kommer oss ikke til topps i dag, men legger noen fine linjer i den åpne, slake siden under toppen.
På vei tilbake til hotellet blir vi sluppet av i brattskogen som ligger rett ovenfor hotellet. Her ligger snøen djup og urørt, og vi turer opp og ned helt til det blir mørkt. Når vi sklir inn til hotellet hilser Terry oss velkommen, før vi kan sette oss til bords og skåle med en varmende rakia. Dette kan man bli vant til. Og i cat’en er det plass til flere.
PS: Det finnes altså ingen offisiell snømåling, men Seb har de siste årene målt årlig snøfall ved hotellet. I fjor falt det tolv meter.
Reisen dit: fly til Pristina, Skopje, eller Tirana. Pristina ligger nærmest, om lag en og en halv times kjøring unna.
Sesong: Januar-April
Priser: 1600-1800 € for fullpensjon og cat med guide i en uke. Se mer info på lynxfreeride.com
Kombiner gjerne turen med en roadtrip til kysten i Albania eller Montenegro. For øvrig er den lille byen Prizren helt sør i Kosovo veldig trivelig og verdt et besøk.
Lynx Freeride startet opp i fjor, og drives av kroaten Sebastain Fleiss og de to kosovoalbanerne Hamdi Hisari og Lulzim Zhubi. Navnet har de tatt etter balkan-gaupa som kun finnes i disse fjellområdene. Lynx Freeride tilbyr catskiing i fjellområdene rundt Gjeravica, og overnatting ved hotellet Grand Gjeravica. Heli-skiing og guidede toppturer er også mulig.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.