DRØMMEFØRE: I disse dager er det VM i alpint i Åre i Sverige. Det kan også være sånn som på dette bildet i Åre. David Kantermo nyter skogen i Duved. Foto: Mattias Fredriksson
De fleste kjenner kanskje David som trener for det norske freestylelandslaget, men hjemme i Åre er han muligens mest kjent som grunnlegger av Åkarklubben, generasjon to.
– Det var Jesper Rönnbäck og kompisene hans som var først ut med Åkarklubben. De hadde svarte bandanaer med hodeskaller, og var utvilsomt de kuleste fyrene i Åre. En ting var at de kjørte skjorta av alle andre på ski, men de festet skjorta av alle andre på kveldene også. Gutta i Åkarklubben var kongene, forteller Kantermo.
På slutten av 90-tallet tok karene i den opprinnelige Åkarklubben med seg damer og stärkøl til ei vindleppe i solhellinga ved Tväråvalvet, og drakk øl og imponerte de bikinikledte damene med 360´er, saltoer og daffy´er.
Og bare så det er sagt: Hvis du ikke vet hvem Jesper Rönnbäck er, så er det på høy tid å komme seg en tur på Google. Herrekosmetikkgründeren fra Kiruna kan trygt kalles farsan til frikjøring i Skandinavia, og tidenes beste skandinaviske frikjører. Men mer om Jesper senere, først litt mer om hans andre hjemsted, Åre.
Åre i Sverige er muligens det skistedet i Skandinavia som minner mest om Alpene. Fjellet er stort, i hvert fall etter svensk standard, frikjøringsmulighetene er slett ikke verst, parken er steinbra, og turistene er mange. Turister som bærer skiene sine på tvers foran magen, iført samme type klær som dama til Jon Olsson, er mer vanlig enn det motsatte i Åre.
Og de lokale kjørerne er rett og slett noe helt eget. En periode var herreklassen i Freeride World Tour også kommunemesterskap i frikjøring. For Åre kommun altså.
Fjorårets verdensmester, Reine Barkered (Duved), 2008-verdensmester Henrik Windstedt (Åre) og Erik Sunnerheim (Järpen) var svenskenes representanter i herreklassen i fjor. Men ikke engang sammenlagtseier i Freeride World Tour eller haugevis av segmenter i Free Radicals-filmer gir gratisbillett inn i Åkarklubben.
– Reine er jo sjukt god på ski, men han dro på for lite på fest om kvelden. Samme med Jon Larsson også. Det holder ikke å være bare dritgod på ski. Du må drikke også, sier David Kantermo.
– Hva skal til for å bli med da? Har noen av Fri Flyt-leserne sjans?
– Ja, hvem som helst kan være med i Åkarklubben hvis de gjør det som skal til. For det første må man bo i Åre. Det er ei forutsetning for å klare det andre kravet, som er å levere gode prestasjoner på ski over tid. Du må også levere på byen om kveldene, og du må drikke en atomubåt.
– Atomubåt?
– Ja, styrte en halvliter Jägermeister med et shotglass øl oppi. Det går, jeg har sett flere som har klart det, så det er ikke et urimelig krav. Selv om alle som har gjort det har forsvunnet fra festen like etter.
Mye tyder på at David har rett. En kjapp titt på Åkarklubbens blogg, som Google krever at du er over 18 år for å besøke, viser at medlemmene er i verdenstoppen i kombinasjonen fyll og frikjøring på høyt nivå. Det er også bidragene i Åkarklubbens årlige filmkonkurranse Kungen af Skutan. Adam Müllers legendariske nakenhopp på Jon Olsson Invitational-hoppet var et av mange stunts om ble gjort i forbindelse med Kungen af Skutan (KAS). Skutan er forresten Åreskutan, altså selve fjellet, hvis du skulle lure.
– Det ble litt kinkig for meg. Jeg har vært med og bygd Jons JOI-hopp i seks år, og samtidig er jeg en av initiativtakerne bak KAS. Det var bare flaks at Adam overlevde, hvis han hadde skadet seg verre kunne det betydd slutten for Jon Olsson Invitational. Ikke rart Jon ble forbanna, sier David.
– Hva skjedde egentlig med Adam Müller, som hoppa alt for langt, splitter naken, på JOI-hoppet?
– Det gikk ikke så verst. Han ble ordentlig skadet, men ikke verre enn at han fikk litt panikk og rømte fra sykehuset i Östersund like etter.
– Rømte fra sykehuset?
– Hehe, ja, Adam våkna og innså at han bare hadde ei topplue og et par skistøvler. Mannen var jo naken da han skada seg. Så han stjal en legefrakk og et par sånne blå plastsokker folk har utenpå skoene sine, og sprang ut. Han fikk gratis skyss med bussen til Åre.
Men det er ikke bare i fylla at de lokale råskallene i Åre gjør ting de fleste andre helst holder seg unna. I Östra ravin, Åres kanskje feteste frikjøringsområde, kan du hoppe utfor et dropp som er alt fra en halv til nærmere 15 meter høyt. Både takeoff og landing er nærmest perfekt. Sent på 90-tallet gjorde Jesper Rönnbäck daffy-twister-spread ut Östra på sitt høyeste, og stompa landinga på sine puckelpist-skidor, med midtbredde på 60 centimeter. Og Robban Olsson gjorde backflip på tilsvarende utstyr like ved.
– Det tror jeg ingen av dagens superstjerner ville klart, sier David Kantermo.
Jeg sitter sammen med David på kanten av Högsta i Östra, som det så fint heter. Det er minst ti meter ned til landinga, det er perfekt vårsnø, men heldigvis gir manglende sikt oss (meg) en god unnskyldning for å ikke hoppe. Vi setter oss heller litt i snøen, og mens vi venter på at skyene skal lette, forteller David litt om all råskapen som har foregått nettopp her.
– Jon Olsson og Henrik Windtstedt ville være de første som gjorde backflip ut Mårtens brant, som er på vei hit til Östra. Ingen hadde gjort det før, men på sitt fjerde forsøk klarte Henrik å sette landinga. Jon kræsja fire ganger, og ble ganske frustrert, for å si det mildt. Da vi kom ned til Östra ville gutta hoppe her. Henrik satte utfor, stompa landinga, og Jon og jeg sto igjen på toppen. Plutselig sier Jon han vil gjøre backflip. Ikke faen sa jeg, du kan ikke gjøre det her. Det er jo sjukt. Høydeforskjellen er over 15 meter! Da det virka som Jon tok til fornuften, kjørte jeg ned, og venta nede sammen med Henrik. Og tror du ikke Jon bikka seg bakover, og satte landinga 15 meter lenger ned som om det var i miniparken! Ingen fotografer til stede, ingen mediafolk eller noe, men den backflippen er noe av det råeste Jon har gjort!
Heldigvis letter ikke tåka, slik at vi slipper å hoppe, og heller kjører den morsomme varianten «Farliga Rännan».
Selv om historiene og prestasjonene i Östra ravin er mange og store, har ikke stedet lenger status som Åres feteste åk. Den statusen har nokså nyoppdagede «Zonen» tatt over. Hvor det er avslører vi ikke, men hvis du tar på deg brillene til en kreativ og dyktig frikjører så ser du hvor det er fra sentrum. Selv om folka i Åre, særlig de som ikke er født og oppvokst i kommunen, liker å tøffe seg med store pickuper, med brede ski og tunge sykler på lasteplanet, er det Zonen som gjør at stedet kan minne om Canada på sitt beste.
Pillows og bratte kneiker i glissen granskog er stikkord. Et par av bildene i denne artikkelen sier nok sitt.
Men tilbake til Östra ravin. I fjor gjentok den svenske landslagsåkaren i puckelpist, Per Spett, Jon Olssons bedrift i Östra ravin. Per satte en backflip på det høyeste punktet, og svenskene gikk mann av huse da de målte høyden med hemsedalsmeter (en vanlig meter er rundt 2,5 hemsedalsmeter).
Ifølge siste utgave av gratismagasinet Magasin Åre (som trykkes i 60 000 eksemplarer i ei bygd med 1500 innbyggere) har en rekke fornuftige folk målt høyden på Spetts hopp til mellom 24 og 28 meter. Det stemmer selvsagt ikke at Per Spett landa en backflip som var 12 prosent av høydeforskjellen på stolheisen VM-6´an, men det er ingen tvil om at han gjorde en kjempeprestasjon som få gjør etter han.
Lyst til å prøve selv? Östra ravin ligger der, åpen for hvem som helst. Sett backflippen, flytt til Åre, gjenta hoppet en hel sesong, drikk en atomubåt, og du er muligens med i Åkarklubben.
Men du blir aldri like tøff som Jesper Rönnbäck.
FEM LOKALE RÅTASSER OM ÅRE:
Reine Barkered, verdensmester i frikjøring 2012, født og oppvokst i Duved:
– Det råeste med Åre er nivået på skikjøringen og skikjørerne her. Det er alltid bra med folk som er inspirerende å kjøre med. Det skulle vært fint med litt mer sol, men sånn er det i Skandinavia.
Tobias Liljeroth, årebo og redaktør i Fri Flyts konkurrent Åka Skidor:
– Åre er jo ikke akkurat Revelstoke eller La Grave, det fins jo verken store fjell eller mye snø her. Men likevel, det er et jævla fint liv å kunne bo med såpass bra skikjøring så nær. Skikjøring er hverdagen og en ekstremt stor del av livet i Åre.
Erik Sunnerheim, Freeride World Tour-kjører fra nabobygda Järpen:
– Jeg har reist rundt om i verden og besøkt mange ulike alpinanlegg, men det er noe spesielt med Åre. I Åre er det alltid noe som skjer, alltid en eller annen kul event. Et run fra toppen på Åreskutan som avsluttes med Susabäcken, det inneholder veldigt mye glede!
Jon Larsson, helikopterpilot og legendarisk frikjører fra Duved, med et utall opptredener hos Free Radicals:
– Det er umulig å si noe om dette uten å bruke alt for stor plass og alt for mange meninger.
Henrik Windstedt, verdensmester i frikjøring 2008, født og oppvokst i Åre og Duved:
– Til Skandinavia å være, så har Åre veldig bra og variert kjøring over hele fjellet. Det går alltid å finne bra snø. Bakdelen er vel været; når det først snør, så går det kort tid før snøen blåser eller regner bort. Det er litt typisk skandinavisk, både på godt og vondt.
Åre
STEDET: Åre er ei bygd (eller by som det heter på svensk) i Jämtland, länet som grenser til Sør- og Nord-Trøndelag. Åre har ca 1500 innbyggere, men som et av Skandinavias største og best utviklede vintersportssteder med rundt 30 000 gjestesenger, mangedobles innbyggerantallet om vinteren. Åre Bike Park åpner samme dag som heisene stenger, og tilbyr noe av Nord-Europas beste heisbaserte sykling.
REISEN DIT: Det er greiest å kjøre bil til Åre. Sving av E6 østover på E14 ved Stjørdal, som ligger tre mil nord for Trondheim. Det er også mulig å ta tog fra Trondheim til Åre, eller fly til Værnes (Trondheim) eller Östersund og komme seg videre til Åre derfra.
SKIKJØRINGA: Åre og Duved (samme heiskort) har størst høydeforskjell i Sverige (890 meter), og hele 110 løyper når alt er åpent. Heissystemet er effektivt, og køene dannes først og fremst i løypene. Terrengparken i Bräcke er bra og variert, og i god Skistar-ånd er tilbudet til barn og familier strålende. Skikjøringa i Åre er best når været tillater at Högzon, altså heisene over tregrensa, er åpen.
OFFPISTE: Åre og Duved har strålende frikjøring når forholdene er gode. Både skogskjøring og større linjer på fjellet, og eksponerte og tryggere linjer fins. Vær oppmerksom på at svenskene har en tendens til å kalle tidvis svært tett skog for jättebra skogsåkning. Men vær kjapp hvis du vil ha førstespor!
SPOTGUIDE: Boka Åre Offpist -En guide for hela berget kom i vinter, og viser deg de fleste viktigste åkene, og er vel verdt de 200 svenske kronene den koster. Men den viser ikke vei til Zonen.
VM I ALPINT: Fra 4. til 17. februar. Åre arrangerte også VM i 2017.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.