Alpinanlegg ber om støtte til energieffektivisering

Norske skidestinasjoner ber om hjelp fra regjeringen til å kutte strømforbruket.

Sist oppdatert: 9 timer siden
Drammen skisenter aronsløypa åssiden løypekart skimore åssida alpint snowboard fri flyt guide snowboard ski freeride
SUGER STRØM: Alpinnærmingen hevder at skianleggene kan spare opp mot 90% ved å bytte til LED-belysning. Foto: Drammen skisenter
Lesetid: 2 minutter

Norske alpinanlegg ønsker å redusere sitt energiforbruk betydelig, men mener de trenger utvidede støtteordninger fra regjeringen for å få det til. Det fremgår av en ny rapport utarbeidet av alpinbransjen.

– Vi lager snø for å gi gjestene en forutsigbar og god sesong i store og små anlegg i hele landet. Alpinanleggene drifter skiheiser og snø produksjonsanlegg, preparerer med tråkkemaskiner og kjører snøscootere, og mange anlegg lyser opp bakkene på kveldstid til glede for lokalbefolkning og ivrige skigjester fra inn- og utland. Dette gjør alpinbransjen til en storforbruker av energi, og vi bruker energien i de månedene der den er strømmen er dyrest, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

LEDER: Camilla Sylling Clausen leder organisasjonen Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner.
LEDER: Camilla Sylling Clausen leder organisasjonen Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner.

Ifølge rapporten har alpinanleggene stort potensial for energibesparelser. Ved å bytte til moderne skiheiser kan forbruket kuttes med 20-60 prosent. Mer effektive snøproduksjonssystemer kan gi 40-60 prosent besparelse, mens LED-lys i lysløypene kan redusere strømforbruket med opptil 90 prosent.

Ønsker ENOVA-støtte

I en pressemelding påpeker alpinbransjen at de faller utenfor dagens støtteordninger, som for eksempel ENOVA-støtte til varmepumper. I stedet ønsker de seg støtte til energieffektiv snøproduksjon.

Interesseorganisasjonen for alpinanlegg i Norge organiserer 220 anlegg og syv store destinasjonsselskaper. Medlemmene spenner fra ideelle, dugnadsbaserte anlegg til kommersielle aktører. Totalt har anleggene over 7,5 millioner besøkende i vinterhalvåret.

– Umulig uten støtte

70 prosent av medlemmene omsetter for under to millioner kroner årlig, mens en moderne snøkanon koster rundt en halv million. For mange mindre anlegg er modernisering nærmest umulig uten støtte, hevder generalsekretæren.

- Lokale alpinanlegg er for mange barn og unge den viktigste sosiale arenaen utenfor skolen, og avgjørende for gode breddeidrettstilbud. For at anleggende skal fungere er man avhengig av frivillighet og økonomi. Mange små anlegg sliter og trenger støtte til omstilling, og flere anlegg er allerede nedlagt. Vi trenger ordninger som gjør at også de små anleggene kan moderniseres og sikres videre drift, sier Sylling Clausen.

LES OGSÅ
OSLO: Skimore Oslo åpner stort sett anlegget rundt midten av desember. Foto: Christian Nerdrum
Folgefonna sesongåpnet.
SLIP: Smergelpapir får vekk herdet stål på undersiden av stålkanten. Foto: Andreas Jacobsen
Publisert 9 timer siden
Sist oppdatert 9 timer siden

Relaterte artikler

GUTTEN I RØYKEN: Fri Flyt journalist Fredrik Ouren Jostad testet Danmarks største skianlegg. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
«Danskene slipper du ikke unna»

Vi har testet Danmarks største skianlegg

ONE FOOT: Christian Nummedal er og har vært en ivrig bruker av parken i Tryvann. Foto: Christian Nerdrum
Skimore fryser prisene

Skimore fryser prisene

SEPTEMBER: Leo Kroitzsch fikk en tidlig forsmak på vinteren i Alpene. Foto: Vetle Fossan
På ski med «Boris»

Vetle fikk tidenes sesongstart

mann som kjører ski under stolheis
Wenaas selger Oppdal skisenter

Alpinco tar over Oppdal skisenter

SNØ innendørs skihall på Lørenskog
Snø får nye rails

Utvider parktilbudet

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen