Verbier. Få skisteder i verden har samme klang som det lille stedet plassert på et platå lengst inn i Val des Bagnes i kantonen Valais. Her er Fri Flyts ultimate guide til skiperlen.
NORDMENN HJERTE VERBIER: Ole Bramserud (AKA Jon Skolmen) i «Selskapsreisen 2» presser sina vibrasjonsdempere fullt ut i Verbier. Foto: Rolf M. Aagaard / NTB
Lesetid: 6 minutter
Her er vi i den den fransktalende delen av vestre Sveits – selv om de snakket tysk her da urklassikeren «Selskapsreisen 2» ble spilt inn her med Jon Skolmen i storform.
Verbier spiller i en liga der bare et par andre ski-steder kan måle seg – Chamonix, St. Anton, Aspen, skikjøringens Champions League.
Verbier er del av det gigantiske skisystemet 4 Vallées, som kobler sammen Verbier med Nendaz, Thyon, Veysonnaz, Bruson og La Tzoumaz via 82 (!) heiser.
Kjøringen er blant den beste du får i Alpene, og uansett hvilken vei været kommer fra, kan du i prinsippet alltid finne god snø et eller annet sted i det store systemet.
Terrenget er som skapt for frikjøring. Du finner alle typer kjøring du kan drømme om: Vidåpne bowls ved Tortin; utfordrende backcountry fra Mont-Fort, bratte renner ved Mont-Gelé; skogskjøring i topp-klasse i Bruson.
Og når heisene stenger for dagen som om det ikke finnes noen morgendag. Om du vandrer hjem klokken fire om morgenen kan du gå kanskje gå innom et bakeri og få første smak av neste dags croissanter som nattmat.
Det trenger du, for om noen få timer kommer morgendagen likevel, med kanskje Alpenes beste skikjøring.
Ida Ns Verbier
Frikjører Ida Nilsen har gjort en sesong i Verbier. Men nå har hun sagt opp jobben og lagt leiligheten ut for salg, så kanskje hun blir å se der igjen.
Favorittrun: – Bananen eller Aattelas-rennene! Det er jo ekstremt mye fint da, så lista kunne vært lang. Men de to er easy access og artige å kjøre.
Favorittmåltid: – Croissanter rett ut av vinduet på bakeren klokka 4 om natta, eller salte crêpes med chevre på en restaurant oppi anlegget!
Tips? – Pub Mont Fort!
Skikjøringen
Tindevegleder Jimmy Odén (medlem i Les Guides de Verbier) har jobbet mer enn 15 år i Verbier, og kan stedet bedre enn de fleste. Her er hans favorittrun.
Banana Couloir – Mont-Gelé
En fin renne som nåes via en kort, men pulsframkallende klatring fra Mont-Gelé-gondolen, med en etterfølgende travers. Selve renna ligger på nordsiden og leder ned mot Tortin.
Etter det tighte innsteget er det fin, passe bratt kjøring i fall-linjen hele vegen. Renna åpner seg gradvis til du kommer på et stort, åpent snøfelt.
Nordsiden – Le Fou
Et ganske eventyrlig åk som kjennes avsides selv om det ligger midt i heissystemet. Rennene (les: skredbanene) man kjører i forutsetter rett timing på kjøringa. Dette er en linje som ofte kan sluffe i innsteget og som krever stor forsiktighet.
Bruson
Heisene på den motsatte siden av dalen fra Verbier har stedets beste skogskjøring. Det er en perfekt lekeplass på dager der sikten i det alpine terrenget er for dårlig. Ta gondolen opp fra Le Châble. Deretter tar du en gammel, hederlig tre-seter – og så er det bare å finne sin linje i barskogen.
Nordsiden – Bec des Etagnes
Et bratt innsteg som åpner opp store, fine områder ned til Lac Cleueson. En kort hike fra Cabane de Tortin på Mont Fort leder opp til innsteget.
Baksiden – Mont Fort
En av Alpenes mest klassiske offpistelinjer, som ofte er innledningen på dagsturer i Verbiers heissystem. De nåes fra toppen av Mont Fort-kabinen og tilbyr en myriade av muligheter – hvorav endel er bratte og utfordrende.
Sørvestsiden – Le Bec des Rosses
Le Bec des Rosses er mest kjent for sin svinbratte nordside der finalen i Freeride World Tour holdes. Noe som er mindre kjent, er at det finnes en mindre radikal linje på den andre, sørvestre siden. En stor linje – 1800 høydemeter fra Le Bec de Rosses og helt ned til dalen.
Marte Ts Verbier
Frikjører Marte Tveten har vært i Verbier hver sesong siden 2016 og bodd der på heltid siden 2019 (heia NTNUs eneste bachelorstudie på nett).
Favorittåk: – Jeg har alt for mange favoritter! Hvis jeg skal velge et run, så må det være Vallon d’Arbi. Super lekent terreng, med sjanse for å finne god snø lenge etter snøfall! Og langt run hvor man kommer seg unna folk en god stund .
Favorittmåltid: – Lakseburger på Pub Mont Fort og lasagne hos Fer à Cheval!
Tips? – Verbier Xtreme! Helt sjukt rått å se på live! Og stemninga i målområdet og nede i byen er upåklagelig! Store sjanser for å bli star struck er det òg! Hvis man ikke er der under Verbier Xtreme, så burde man absolutt kjøre 4Vallées. Verbier er linket sammen med skiresortene Bruson, La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz og Thyon, som tilsammen utgjør 4Vallées. Dette er full dag med enormt store områder å leike seg på, masse ulikt terreng, og gir en liten pause fra «fiffen» i Verbier. Og hvis man digger full-on after ski er Farinet stedet å avslutte skidagen!
Mat og drikke i Verbier
Le Shed - Svenskdrevet sted midt på Rue de Médran som serverer noen av de bedre burgerne i Alpene. De har også et stort utvalg øl.
Le Caveau - Om du liker ost (og det gjør du jo) er raclette på Le Caveau ved Place Centrale noe du bare må oppleve. Bonus for makalaus service.
Le Fer à Cheval - Klassisk alpeplass som er et naturlig sted for en apérol i sola på ettermiddagen eller noen glass i baren henimot midnatt.
Relais des Neiges - Enkelt, men hyggelig sted midt imot Médran- heisen med vettuge priser.
Arctic Juice & Café - Verbiers beste kaffe serveres to steg fra Médran-heisen på den andre siden av gata. Her finnes også et stort utvalg av ferske juicer og en fin frokostmeny.
Carve - Fersk fisk og Alpene er normalt sett ikke to ting som passer sammen. Verbier er jo ganske land locked. Men når luksushotellet Q smeller til med noe av den bedre sushien i Alpene, er det bare å gi slipp på alle prinsipper og ta fram kredittkortet.
Le Rouge - Le Rouge ligger i utkanten på skiområdet og fungerer derfor både på dagtid, for afterski og på kveld. Kjøkkenet serverer europeisk fine dining på høyt nivå.
Pub Mont Fort - En av Alpenes mest klassiske afterskibarer, der støvlene går i taket nesten hver dag. Her har det gått over styr for noen og enhver.
Farinet - Livlig og høylytt afterski-bar og nattklubb med liveband og fullt øs hver dag.
Mat i heissystemet
Cabane du Mont Fort - Fjellhytte som serverer tradisjonell lunsj med en av Alpenes maffigaste utsikter over dalen og den mektige Le Bec des Rosses. Tilbyr også overnatting om du vil være først ut etter et stort snøfall.
Le Carrefour - Stedets beste røsti finner du i denne herlige bistroen øverst i Verbier –rett ved den nedsnødde golfbanen. Funker både på dag og kveld.
Le Namasté - Dette er restauranten som gikk under navnet «Katzenhütte» i filmen «Selskapsreisen 2» og som fortsatt har skilt med det navnet over døren for å trekke svenske gjester.
Et bra lunsjstopp, selv om restauranteier Rudi ikke finnes i virkeligheten.
Le Mouton Noir - Gigantisk uteservering ved toppen av gondolen som går opp fra byen. Suveren lunsj med Grand Combin som blikkfang.
Chez Dany - De lokales – eller bomseveteranenes – favoritt oppe på fjellet. Ligger litt avsides til ved Clambin-transporten ned mot Médran, men ostefonduen er verdt omveien.
Restaurant de Tortin - Budsjettrestaurant ved foten av Tortinkabinen (om man nå kan kalle noe i Verbier for «budget»). Et perfekt stopp de gangene du har viktigere saker å gjøre enn å käka lång-lunch – les: Når snøen er bra.
Hotell
W - Et av Alpenes mest moderne hotell. For deg med høye krav og tjukk lommebok.
Hôtel Bristol - Sjarmerende hotell midt i byen, ved Place Centrale. Voldsom utsikt mot dalen.
Hôtel les Chamois - Klassisk skihotell to steg fra Rue de Médran med bra frokostbuffé og personal med peil på ski.
Andre alternativer - Bo nede i Le Châble om du prioriterer ski foran skistedshenging. Prisene er noe bedre og du kan bare ta gondolen opp til resten av heissystemet. Dessuten havner du først i heisen på en pudderdag og som bonus er du nærme Brunson om du blir sugen på litt skog i skikjøringen din.
«Verbier er et stort anlegg med masse morro, men det kan være vanskelig å finne frem til de beste stedene hvis man kun har noen dager eller en uke.»
Reise
Verbier er ett av Alpenes enkleste steder å reise til. Du kan ta tog hele veien til Le Châble, eller fly til Genève eller Zürich og ta første tog til Le Châble, etterfulgt av postbussen opp til selve Verbier. Tidtabeller og booking på sbb.ch. Se også verbier.ch og 4vallees.ch.
Ida Gs Verbier
Frikjører, geolog og skitester Ida Guneliksrud har gjort to sesonger i Verbier.
Favorittrun: – Hvis jeg må velge det ultimate Verbier-run’et må det være en variant av baksiden på Mont Fort ned til demingen og videre til Siviez. Etter min mening får du alt det beste Verbier har å by på i dette run’et. Bratt storfjellskjøring i toppen, etterfulgt av litt roligere cruising, før en leken sone med dropp i alle mulige størrelser ned til dammen. Etter litt staking kan man stikke huet innom en søt, liten fjellkirke, før man fortsetter nedover med morsom skogskjøring. Det hele avsluttes med en bob-bane av et spor (gøy dette og) som tar deg tilbake til preppa-løypa og svilisasjonen i Siviez. Da kan du enten hoppe på heisen igjen og prøve å rekke en runde til, eller sette deg i sola og ta en pils og en croissant. Fantastisk run dette, men det er et run du må vite hvor du skal (mye terreng å orientere seg i), og vite at snøen er god (skredterreng i store deler av run’et). En runde her tar sin tid, er du effektiv rekker du kanskje to runder i løpet av en full skidag.
Favorittmåltid: – Croissant. Er også noe som heter Secret bakery der du kan få nystekte croissanter midt på natta hvis man er våken da.
Tips? – Verbier er et stort anlegg med masse morro, men det kan være vanskelig å finne frem til de beste stedene hvis man kun har noen dager eller en uke. Skaff deg noen Svenske venner i gondolen (ikke usannsynlig at disse er skibomser, og er godt kjent i Verbier). Men det aller beste er selvsagt å bare bli værende hele sesongen og bli skikkelig godt kjent selv.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.