Østerrike
Hintertux
8 heiser, fire av dem oppe på breen
18 kilometer preppa løype
Høyeste punkt: 3 250 moh.
Val Senales
Frikjøringspersonligheten Cato Lægreid var nemlig på plass da Hintertux innerst i dalføret Zillertal i Østerrike snødde ned i oktober for to år siden. Sammen med kompisen Andreas Storebøfi kk de noen van- vittige pudderdager i sommerskisenteret.
– Vi hadde flaks, og det må du nok ha også.
Planen var jo egentlig å herje i parken der oppe. Men det kom så sjukt mye snø på de to dagene at vi kunne kjøre utenfor breen med de sommeråpne skiheisene, og under gondolen som frakter folk opp til sommerskisenteret. Ingen såle, men nok snø til å kjøre ganske ordentlig likevel.
Hele åtte heiser er sommeråpne i Hintertux, men halvparten av disse er kun for å frakte folk opp til snøen og breen på toppen, 3 250 meter over havet. Fire av heisene er t-kroker som gir kjøring på breen.
Terrengpark og trening for alpinister er satsingsområdet, og vanligvis er frikjøringsmulighetene nokså begrenset.
– Sommerskikjøringa i Alpene foregår jo på breene, som gjerne er ganske flate. Sånn er det også i Hintertux. Utenfor løypene er breen ofte kjempebratt og full av sprekker. Derfor er det ikke masse terreng, med mindre du får sånne snøfall som vi fikk. Men da er terrenget under gondolen i Hintertux skikkelig kult, sier Cato.
Også den svenske skistjerna Jacob Wester har pumpa sin dose høstpudder i Hintertux –alltid i forbindelse med flaks på turer som egentlig var ment for parkkjøring.
Sveits
Saas-Fee
Zermatt
20 heiser totalt om sommeren, men kun fire av disse er tilknyttet sommerskikjøringa på Plateau Rosa ved Kleine Matterhorn
4 løyper
Høyeste punkt: 3 883 moh.
– Jeg har fått bra pudderkjøring på vei ned fra terrengparken, like under gondolen, og faktisk hele veien ned til dalen. Man bør nok ikke ha store forventninger til pudderkjøring på denne tida av året, og siden sommerskisentrene ligger på breene bør man ikke ta for store sjanser på grunn av sprekker. Vanligvis er det cruising langs løypa som gjelder, men kommer det er skikkelig dump, da kan det være fint å kjøre helt ned. Men ikke ta med dine nyeste og dyreste ski, og følg med hvor vinden har lagt til og fjernet snø. Da finner du det beste føret, forteller Wester.
Både Jacob Wester og Cato Lægreid mener at mulighet for å reise nedover på ekstremt kort varsel er avgjørende for å få faceshots i Alpene i oktober.
– Du må følge med på værmeldinga og snøvarselet, og hive deg rundt når snøen kommer. Eller gjøre som jeg; ha masse flaks, sier Cato.
Han mener også at flere andre av de sommeråpne skisentrene i Alpene kan by på fin frikjøring om høsten –hvis snøforholdene spiller på lag.
– Jeg trives godt i sommerskisenteret i Saas-Fee. Der er det litt brattere rundt skisenteret, men også ere sprekker i breen, og dermed mer risiko. Her er det nok større sjanse for å finne ok frikjøring uten å ha flaks med et kjempedump, slik vi hadde i Hintertux. Men der er det til gjengjeld veldig bra når det først skjer, jeg var faktisk veldig overrasket over hvor kult terrenget var, sier Lægreid.
Men hva med vinteranleggene? Noen er nærmest beryktet for fantastisk skikjøring svært tidlig på sesongen. Engelberg i Sveits – svenskenes favorittsted i Alpene - har mange ganger servert pudder i førjulsgave. Kombinert med noe av det feteste, heisbaserte terrenget i hele verden.
– Engelberg er nesten alltid sjukt bra i slutten av november og i desember, og da er det liksom ingen grunn til å reise herfra, sier den svenske stjernefotografen Oskar Enander –og forklarer dermed også årsakene til mangelen på bilder fra de sommeråpne anleggene.
Også Stubai i Østerrike er ofte sikkerstikk tidlig på sesongen, og Jacob Westers førjulsfavoritt:
– Stubai har bra terreng for tidlig pudderkjøring, fra toppheisene fins mange, korte renner og bowls, en kort gåtur fra løypene. Engelberg og den klassiske turen Laub er jo ofte først med sesongens første pudder. Alt handler uansett om hvor værgudene legger de første store snø- dumpene, så det beste tipset er å gjøre snøvarslingssidene på nett til dine beste venner.
Frankrike
Les 2 Alpes
16 heiser
11 preparerte løyper
Høyeste punkt: 3600 moh.
Tignes
– Og de beste sidene er?
– Bergfex.com, snow-forecast.com og wepowder.com.
Voldsomme variasjoner i snømengder og størrelse på breene gjør at antall høståpne sommerskisentre i Alpene – og lengde på sesongen - varierer stort. Typisk for Alpene er at du må ta minst en gondol fra dalen for å komme opp på breen. Anleggene ligger på flate breer uten sprekker, men med brattere terreng rundt. Vær obs på bresprekker.
Ved store snøfall kan gondolene fra dalbunnen gi tilgang til store og upreparerte frikjøringsområder –og hvis ikke: ta med sykkel.
Les mer om alpene