DJUP SNØ I LITE ANLEGG: Ida Nilsen jubler over gode forhold i Meråker. Foto: Kyrre Buxrud
Lesetid: 6 minutter
Om du er fast leser, vet du at vi i Fri Flyt har hjerte for små skisentre med artig kjøring landet rundt. Men i blant kan det være vanskelig å få en hel gruppe av skikjørere til å bli enige om at denne helga – denne helga drar vi til Høyanger og kjører i Siplo. Mye lettere er det kanskje å si: Du vi tar en helg på Stranda, og så tar vi en dag (eller en kveld!) på Fjellsætra, 10 minutter unna.
Rundt de store skisenterne er det ofte lett å få leid hytte, kjøpe seg en matbit og finne et pol, om man skulle ønske seg noen sterke varer. Dermed har de sju skisentrene i denne saken også ganske enkel logistikk – de drar nytte av sine storesøsken.
Og skikjøringa? Det er en grunn til at noen skisentre blir store og andre forblir små. De små er gjerne brattere, kaldere, mer skyggefulle og mindre turistvennlige. Og dermed er det også lettere å finne god snø der ...
cloudinary
Meråker
Hvor: Trøndelag
Nærme: Åre, en drøy time unna
Hvorfor: Liker du skogskjøring? Kan du like et par gamle t-kroker? Kan du like noen åpne flanker før skogen begynner? Kan du like minnet om en gammel stolheis ingen helt husker når den sluttet å gå? Kan du like mye kortere reisevei fra Trondheim og å slippe en haug svensker? På veien til Åre fra Trondheim kjører du forbi Meråker. Stopp der neste gang. PS. Og i år er det jo ikke sikkert du kan dra til Åre en gang.
Hvorfor:Denne perlen er i skrivende stund for salg. Knut Anfinset (82) mener han har drevet lenge nok – men om du besøker skisenteret i vinter er det nok fortsatt han du kjøper kort av.
I enkelte år har de felles sesongkort med Geilo, i andre år ikke. Sudndalen (som stedet kalles av de lokale) har mye av det Geilo ikke har – lengre åk, urørt snø, fravær av turister. For et par år siden ble skogen tynnet nærme heisen, og det hjalp betraktelig. Det gjør at løssnøjagerne begynner nærmere heisen, og dermed blir hele dalsiden bortover ski venstre liggende urørt noen ekstra timer.
Det gjorde også at det dukket opp enkelte steiner og klipper som gir litt mer trøkk i skikjøringa. Skisenteret ble startet av bygdefolket og IKEA (!), og det er fortsatt noen såkalte Ikea-hytter i bunnen. Om du er frikirkekristen, finnes det flere andre overnattingsmuligheter i bygda, ellers er det kanskje like greit å bo på Geilo eller Ål. Om du liker løssnøcruising mellom bjørketrær, er dette et av Østlandets beste steder for det.
Hvorfor: Hvorfor drar endel skientusiaster på Østlandet heller til Høgevarde – en koppheis på 200 høydemeter – enn til Norefjell, som har 1000? Svaret er skogskjøringen. Den ene heisen ligger slik at du får tilgang til akkurat det beste av norsk skikjøring, fra rett over tregrensa fram til skogen blir for tett. Og for hvert år vi er der, dukker det opp stadig nye linjer som blir hogget fram. Høgevarde kjører ikke heis man-fre, så sjansen for at det ligger nysnø der på lørdager er stor. Om du ønsker litt lengre turer, startet de i fjor et forsøksprosjekt med shuttling opp fra en parkering – da får du 350 høydemeter.
Hvorfor: Raudalen har felles sesongkort med Beito, så de hører nesten sammen. Men det oppleves som to ulike verdener. Raudalen ligger på skyggesiden av dalen og en lang Poma-heis mater på bratt og artig skogkjøring (vår favoritt er ski venestre for anlegget). Nytt av året er at de også har fått catskiløyve – vi får se hva covid-situasjonen tillater.
Hvorfor: Vel, navnet sier mye! Solheisen har det bunnen av Hemsedal ikke har: Sol. Og det er merkelig med det, hvor mye trivsel litt sol gir. Solheisen er også mindre utsatt for vind, så om det er så surt en dag at du gir opp selve Hemsedal, kan det være verdt å prøve solheisen I tillegg har du mye enkel, artig skogskjøring rett fra heisen + mange linjer som åpner seg om du går 10-30 minutter fra toppen. De siste årene har det kommet inn entusiaster på driftssiden: Jørgen Heje er daglig leder og Kaj Zackrisson jobber på salg og markedsføring.
Det er ikke felles heiskort, men om du klinker til og kjøper Vinterland-sesongkortet får du begge skisenterne på det.
Hvorfor: I Vinje kommune ligger det en håndfull skisentre. Tradisjonelt er Rauland skisenter den store motoren, som har et godt tilbud for hele familien, mens Vierli har park og Raulandsfjell Alpinsenter (legg merke til forskjell i navn) har den bratte og rufsete kjøringen. Nå i sesong 1 etter korona er det endringer i dette bildet: Vierli skal trolig satse mindre på park.
Dermed peker Raulandsfjell seg ut enda mer for Fri Flyt’ere. T-kroken Storegut (med instastoryvennlig vinkel på heisen) gir deg tilgang til artig skogskjøring på begge sider av anlegget. To ting å huske på: 1. Økonomien er usikker hvert eneste år her, så kjør hver sving som om det kan bli den siste 2. Det er endel historikk på at det går skred her, både på langt ski venstre og på ski høyre. Så ha guarden oppe selv om det er heisbasert og mye av kjøringen foregår under skoggrensa.
Hvorfor: Hvorfor velge en Poma-heis som rykker deg opp 350 høydemeter i stedet for en gondol som fører deg opp det dobbelte? Vel ... It’s complicated. Sunnmørsalpane Skiarena Fjellsætra (ja, det er det fulle navnet) er et kompakt og elskverdig skisenter. Vi utfordrer hvemsomhelst til å ta en kveldskjøring + tacobuffet-kombo her og ikke tenke at hit må man jaggu komme tilbake.
Stranda har mer og er større, men så forventer man så mye av det. På Fjellsætra skrus forventningene ned, men så blir de alltid overgått. Og når fjellheisen går, åpner den veldig spennende terreng for frikjøring.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.