I SORG: Skimiljøet er i sorg etter at Tof Henry ble funnet omkommet like under toppen av vulkanen Puntiagudo i Chile 11. oktober. Foto: Daniel Rössbäck
Lesetid: 6 minutter
Ulykken som tok livet av den franske frikjøreren Christophe «Tof» Henry og den chilenske klatreren Juan Señoret fant sted på nordvestsiden av vulkanen Puntiagudo (2493 moh) i Los Lagos-regionen i de chilenske Andesfjellene, en gang mellom klokken åtte og halv ni onsdag morgen lokal tid.
Ifølge lokale aviser skal de ha befunnet seg nær toppen da de falt og ble tatt av et skred. Franskmannen ble funnet på 1800 meters høyde, mens chileneren ble lokalisert 150 meter lenger ned.
– For første gang har noen jeg kjenner omkommet på ski. Det blir et ekstra sjokk når de som dør er så ekstremt dyktige. Han har levd hele livet blant de sykeste fjellene og vært i stand til å kjøre de råeste linjene, og så går det likevel galt. Det gjør at man stiller spørsmål ved det man selv driver med.
Ordene kommer fra oppdaling og frikjører Stinius Skjøtskift, som har møtt Tof Henry flere ganger. Den første var i Lofoten for et par år siden da franskmannen skulle ta bilder for sponsoren Armada.
– Han var ikke bare ekstrem til å kjøre nedover, men også til å ta seg oppover. Han var i så god form at det var nærmest umulig å henge på ham. Jeg har alltid sett veldig opp til Tof, som et slags uoppnåelig forbilde. Det er vondt at han nå er borte, sier Skjøtskift.
Han traff Tof Henry sist gang i Chamonix i sommer, og fikk dødsbudskapet da han var på en bursdag onsdag.
Sympatisk og ydmyk
Skikjører Rasmus Enevold fra Henningsvær hadde også Tof Henry som et idol. Våren 2019 fikk han en melding fra franskmannen om at han befant seg i Lofoten sammen med Daniel Rönnback. Kunne han stille opp klokken 0600 på en forlatt parkeringsplass for å vise dem litt rundt?
– Det ble en søvnløs natt. Men vi fant fort tonen og jeg ble invitert med videre på det som endte med en to uker lang tur. Vi fikk et flott vennskap der vi har møttes hver vinter med turer, mange høydemeter og fine opplevelser sammen.
For Enevold har Tof Henry betydd mye både når det gjelder kjørestil og engasjement, men også som menneske.
– Tof var veldig sympatisk og tok seg alltid tid til å høre på deg. Hvis du var glad, så var han glad med deg, og jeg lærte å kjenne ham som en ydmyk person. Og det er jo ikke akkurat det inntrykket du får når du ser ham kjøre på ski.
Se filmen om fyren som mener Mallory-ruta på nordveggen av Aiguille du Midi er for slak og kort (!).
Skilte seg ut tidlig
– At Tof nå er borte er forferdelig trist både fordi det er ham, men også fordi han etterlater seg en 12 år gammel sønn, Jules, som går på skole med sønnen min, sier den norske frikjøreren Stian Hagen (49) som har bodd i Chamonix, Tofs hjemtrakter, i 25 år.
Tof Henry skilte seg ut i et miljø med mange gode skikjørere allerede som 15-åring, da Hagen møtte ham for første gang.
– Det blir jo sånn når man er gira og det er gode forhold så treffer man de samme folkene. Tof var en som du la merke til.
Hagen beskriver Tof Henry som en svært dyktig skikjører som alltid ga full gass.
– Det er vanskelig å si om han tok for stor risiko, da dette er noe som alltid må måles opp mot ferdigheter. Men Tof tok i alle fall mye mer risiko enn jeg er villig til å gjøre på ski. Det betyr ikke av den grunn at kjøringen hans var uforsvarlig. Som ekstremkjører var han ikke av den franske typen med begrenset fart og kontroll. Han var den første som tok frikjøringsstilen til de store linjene i Chamonix.
Pushet grenser
Tof Henry var en ekte chamoniard, og familien hans har bodd i Chamonix i mange generasjoner bakover.
Det preget han nok som type at han han fra han var en liten kid hang i parken til Grands Montets. Når du vokser opp i det miljøet med den kutymen, der man virkelig måtte pushe grensene for å hevde seg, så gjør det noe med forholdet til risiko.
Det sier Erik Martinsen, en av gründerne bak Sweet Protection, som sponset Tof Henry tidlig i karrieren hans. Også han trekker fram den spesielle stilen til Tof på ekstrem brattkjøring.
– Der folk nærmest kloret seg ned hengene på klatrevis, tok Tof med seg freestylebakgrunnen sin og kjørte ned i vanvittig hastighet, sier Martinsen.
Han beskriver Tof som en Andreas Fransson type, når det kommer til skikjøring i eksponert terreng, men med langt bedre skiferdigheter.
– Han var en livskunstner til fingertuppene. Chamonix blir et tomt sted uten Andreas Fransson, sier Jacob Wester, en av flere skipersonligheter som minnes verdens beste brattkjører.
– Kjørestilen hans var veldig leken. Han ble sikkert i barndommen eksponert for noe coaching, men jeg tror han i stor grad lærte seg til en egen måte å kjøre på, som først og fremst var et produkt av de omgivelsene han vokste opp i.
– I Sweet Production hadde vi samme distributør som Armadas Skis, og de hadde god teft for å plukke opp unge talenter, og hvem som ville ta chamonixledetrøya. Det ble naturlig å knytte ham til oss, sier Martinsen, som beskriver nyheten om dødsfallet som trist, om ikke så overraskende.
– Når du tilbringer så mange timer av livet ditt med så heftig aktivitet på så ekstremt farlige steder så er det bare et spørsmål om tid før det går så galt som det har gjort nå.
Indre demoner
Også den norske skilegenden og fjellklatreren Tormod Granheim hadde blitt informert om dødsfallet da Fri Flyt kontaktet ham.
– Jeg kjente ham ikke så godt, men han var selvsagt en person jeg har lagt merke til. Det er veldig trist at han nå er borte, sier Granheim.
På sosiale medier hylles de to som omkom i onsdagens ulykke i Chile. Den spanske frikjøreren Aymar Navarro skriver på Instagram: «For noen år siden drømte vi om og forsøkte å klatre opp og stå på ski på nettopp dette fjellet og vi måtte snu 100 meter fra toppen. Og i dag kommer disse forferdelige nyhetene. Takk for de fine øyeblikkene, Tofito.»
Andre, som fjellklatrer Carlos Garranzo skriver at Tof endret spillereglene for brattkjøring.
«I utrolig hastighet var han i stand til å kjøre fra snøskred i ekstremt bratte heng. Han kjørte rett ned der andre svingte eller kjørte sidelengs» Garranzo beskriver også Tof Henry som en mann som gjennom skikjøringen kom seg unna sine indre demoner, noe som ga han et rykte som uforsiktig. På tross av dette hadde han en «ganske godt rulleblad når det gjelder sikkerhet».
Dette med de indre demonene kommer Tof selv innom i et intervju med Fri Flyt. Han hadde en del å stri med, spesielt på familiefronten, og han var åpen om at skikjøring var det som holdt ham oppe når det sto på som verst.
– Skikjøring reddet livet mitt, fortalte Christophe «Tof» Henry den gangen.
Frikjøringslegenden Torgrim Vole ble funnet død hjemme i Vågå onsdag 27. april. En av Norges største frikjøringsprofiler ble 39 år.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.