Tirils skademareritt: – Ble ikke trodd av Olympiatoppen
Tiril Sjåstad Christiansen opplevde at Olympiatoppen ikke tok kneskadene hennes på alvor, og sitter igjen med bitterhet og sinne etter at idrettskarrieren er lagt på hylla.
BLE IKKE TRODD: Tiril Sjåstad Christiansen sier ting burde blitt gjort annerledes da hun ble skadet. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 5 minutter
– Det kunne blitt gjort veldig annerledes. Jeg var veldig frustrert, og jeg sa ifra til Olympiatoppen og de opp i gradene. Jeg var kjempefrustrert. Jeg hadde det ikke gøy på ski lenger, og jeg hadde vondt 99 prosent av tiden. Når det du elsker over alt på jord bare forbindes med smerte tærer det mye på motivasjonen, sier Tiril Sjåstad Christiansen.
Det er to år siden hun la opp som freeski-utøver, etter å ha fått med seg to X Games-gull fra karrieren. Det første tok hun allerede som 17-åring. Men karrieren var langt fra bare oppturer. Rett før OL i Sotsji fikk hun en kneskade som hun umiddelbart forstod betydde
Tiril kom seg tilbake fra første skade, og tok et X Games-gull på Tøyen i 2016, men karrieren ble på nytt preget av skader. Problemet var også at en operasjon i menisken ikke grodde skikkelig, som ikke ble oppdaget før i forkant av OL i 2018.
Det til tross for at Tiril i en lengre periode fortalte at hun hadde vondt i kneet. Se Olympiatoppens svar lengre ned i saken.
Ble ikke trodd
– Du opplevde å ikke å bli trodd?
– Ja. Jeg følte jeg utrykte mye frustrasjon, men du hører jo på fagfolk. Hva skal du gjøre da? Du går ut og prøver igjen.
– Hvorfor tror du det det var sånn?
– Jeg aner ikke. Jeg har spurt meg med det selv det i ettertid. Det er mye bitterhet fra den perioden.
– Du blir gal
– Mot Olympiatoppen eller Skiforbundet?
– Det er nok mest mot spesifikke personer. Jeg sier ikke hele Olympiatoppen, for operasjonslege jeg jobbet med der har hjulpet meg så masse. Jeg fikk også en annen fysio som var helt fantastisk. Jeg vet ikke hva som gikk galt, men av operasjonslegen ble jeg fortalt at jeg kjenner kroppen min best. Men det føler jeg ikke alle jobbet etter. De stolte mest på sine egne ferdigheter og teknologi. Jeg følte de tenkte jeg bare måtte skjerpe meg. Det blir du jo sprø av etterhvert, og det er frustrerende, sier Sjåstad Christiansen og fortsetter:
– Du blir jo gal. Er det jeg som er sprø? Det er ganske frustrerende det og. Tror de at jeg går rundt og føler at jeg faker at jeg har vondt? Man graver seg jo ned.
– Var det deg som person, eller sporten som ikke ble tatt på alvor?
– Jeg aner ikke. Vi var ikke de som ble mest fulgt opp heller. Vi stod ikke som nummer en i køen. De skulle i alle fall ha en skikkelig opprydning etter det som skjedde.
– Er det en rangstige på Olympiatoppen?
– Vi er ikke de største, og de folk vet mest om. Vi er ikke de som har mest penger. Jeg var også første generasjon utøver, så det er ikke lenge siden vi var helt ferske der. Flere vet hvem Aksel, Therese er. Litt annerledes prioriteringer er det nok.
Hadde null skiglede
Skaden det er snakk om kunne ikke sees før hun tok MR-bilder da hun vred kneet sitt i Saas Fee i forkant av OL i Sør-Korea.
– Jeg hadde jo kjempepress på meg den sesongen, jeg utrykte så mye frustrasjon hele sommeren. Utrykte frustrasjon hele sommeren om at dette kunne ikke være riktig. Jeg vred «heldigvis» kneet i Saas Fee, og får sjekket det. De kunne se det på MR-bildene, fordi menisken hang fast i arvev, sier Sjåstad Christiansen.
– Hvor vondt var det?
– Det vi driver med ... så mye vridninger, fall, bakpålandinger, konstant. Det er knærne som får kjørt seg mest av alt på ski. Det er vanskelig å beskrive. Det er som en kniv som konstant stikker i kneet. Vår sport er vel dreven av ... er du ikke motivert, er det enkelt å stå på toppen og gønne utenfor en stor big jump. Skulle du bare kommet deg gjennom 14 kilometer, det skulle jeg fått til. Hver gang du gjør det kan bli den siste. Du må være så skjerpa. Det var ikke bare å bite seg gjennom.
Olympiatoppens sjeflege, Roald Bahr, svarer slik på kritikken fra Tiril: – Olympiatoppens helseteam har jobbet tett med Tiril i forbindelse med hennes skadeproblemer. Vi synes det er leit at hun har denne opplevelsen av møtet med Helseavdelingen. Tiril skal vite at hun er hjertelig velkommen tilbake til oss, og at vi er lydhøre for alle hennes tilbakemeldinger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.