Denne vinteren har doping og X Games har vært diskutert i alle kanaler – inkludert humorprogrammet Ukens vinner, der undertegnede måtte gjennomgå fordi jeg benektet at det er en sammenheng mellom hasjrøyking og prestasjonene som gjøres av de beste ski og brettkjørerne.
Når den største X Games-legenden av alle med twintipski på beina, Tanner Hall, så går ut og forteller at han røkte «weed» før hver eneste X Games-seier, må det sies å være en interessant utvikling i saken. Riktignok er det svært lenge siden det var en hemmelighet at Tanner Hall har et liberalt – for ikke å si entusiastisk – forhold til enkelte stoffer på dopinglista, men tidligere har han ikke uttalt seg så eksplisitt om X Games.
Har du lest denne? Nitrist forsøpling av X Games-debatten
Er det dette som gjør at Disney-konsernets sportskanal ESPN og deres norske samarbeidspartner TV2 nekter dopingkontroller på konkurransearenaen? Er det å jage dopingkontrollørene på dør deres måte å beskytte konseptet på? Er det slik de sikrer at de kuleste folka gidder å ta turen?
(Kommentaren fortsetter under bildet)
UTØVER: Tanner Hall har gjort seg bemerket denne uken. Her fra X Games. Foto: ESPN
Når Fri Flyt har argumentert hardt mot enkelte X Games-kritikere, er det blant annet fordi vi ikke mener sporten fortjener noe cannabis-stempel. Slik vi kjenner miljøet, er det feil å påstå at ulovlige rusmidler er en viktig ingrediens. De som sikter seg inn mot verdenstoppen av twintipski er like seriøse som andre idrettsfolk. Tiril Sjåstad Christiansen har ikke noe større problemer med å passere dopingtestene enn skiskytter Tiril Eckhoff.
Les også denne: – Vi har alltid vært positive til X Games
Verst synes vi det er å høre at folk med autoritet, som Anders Solheim i Antidoping Norge og Esten O. Sæther i Dagbladet, påstår at det gir store fordeler med cannabisbruk for å utøve sporten på toppnivå. Det er tull. Bare spør Andreas Håtveit, som hadde en lang karriere på ypperste nivå uten å ta så mye som et glass pils.
Joda, det finnes utøvere som røyker både det ene og det andre. Men vi ser heller på cannabisrøyking og annen rusbruk som en uvane og noe som svekker muligheten til gode idrettsprestasjoner. Det kan gå bra lenge, slik det på sett og vis gjorde for fotballspilleren Tony Adams, som storspilte for Arsenal og det engelske landslaget, samtidig som han var tungt alkoholisert. Men som regel og for de fleste, vil rus være noe som hindrer utøvere i nå sitt potensiale og forkorter karrieren.
Les også denne: Snowboardforbundet trekker seg fra X Games-avtalen
Hvor vi skal plassere Tanner Hall i dette bildet er ikke så godt å si. Han er utvilsomt blant de beste utøverne verden har sett på twintipski. Men i en alder av 32 er han nærmest pensjonist, og drømmen om OL måtte han si farvel til. Vi ser ikke bort fra at skader kunne vært unngått og vurderinger kunne vært bedre om han hadde vært nykter i en del avgjørende situasjoner.
Fri Flyt har i alle år vært opptatt av å bidra til et åpent og sunt skimiljø. Det er svært beklagelig om bruk av rusmidler skulle bli en obligatorisk del av det å være i miljøet. Heldigvis er vi milevis unna en slik situasjon. Når man trekker fram Tanner Halls uttalelser nå, er det fordi det griper direkte inn i en norsk debatt som dreier seg om bruk av offentlige midler og hvilke krav som kan stilles til de som organiserer idrettskonkurranser.
Det var Tanners gode venn Henrik Harlaut som vant skifinalen i Oslo. Da Fri Flyt intervjuet han i 2012, fortalte han at han gjerne røkte marijuana etter en dag på ski. Men etterpå kuttet han ut røykingen for å satse på OL i Sotsji.
Tanner Halls oppskrift funker ikke lengre. Å røyke seg til mot, er ikke ikke anbefalt. Det som kan passere i Colorado, der cannabis er legalisert, fungerer ikke i Oslo. Ikke hør på Tanner.