– Jeg hadde et vagt håp på forhånd om å bli topp hundre. Egentlig ble jeg superfornøyd bare jeg kom i mål. Jeg er overrasket over meg selv, for jeg jeg ante ikke hvordan kroppen kom til å reagere på et sånt løp, forteller Stian Hagen til Fri Flyt på telefon fra Chamonix.
Ultra-Trail du Mont-Blanc er et årlig ultramarathon-arrangement som avsluttes i den franske alpebyen Chamonix, men er innom både Sveits og Italia på veien. Løpet er delt inn i fire ulike klasser, med Ultra-Trail du Mont-Blanc (166km) som den hardeste, og Orsières - Champex - Chamonix (53km) som den letteste.
Stian Hagens løp, Courmayeur - Champex - Chamonix (CCC), er på svimlende 101 kilometer, og tar for seg over 6000 høydemeter.
Det er skiproffens lengste løp i karrieren, og ifølge Hagen selv har han kun løpt løp på mellom 50 og 60 kilometer tidligere.
LES OGSÅ: Utemagasinets løpeskole
– Ikke overrasket om jeg ble sengeliggende
– Hvordan er kroppen nå, et par dager etter?
– Jeg føler meg veldig bra, men har vært litt støl de siste dagene. Egentlig er jeg ganske pigg nå.
– Er du overrasket over at det ikke er verre?
– Jeg hadde ikke vært overrasket om jeg var sengeliggende heller, kontrer Hagen, før han forteller at han er på vei ut på sykkeltur for å få fart på beina igjen.
HØYDEMETER: Slik så løpet til Stian Hagen ut. Foto: Skjermdump/UTMB
LES OGSÅ: Imponert over Høgruta-rekord
Tok 14 timer
For Hagen løp inn til en særdeles imponerende 25.-plass sammenlagt, og 5.-plass i sin gruppe. Da han ankom Chamonix natt til lørdag klokken 23:29 stoppet klokka til slutt på 14:28:39- to timer og 35 minutter bak vinner Zach Miller.
– Var du nede i kjelleren noen gang?
– Egentlig ikke. Alt gikk overraskende fint, men i den siste nedoverbakken på rundt en kilometer begynte jeg å merke det i beina. Kroppen min er designet for å løpe oppover, og da jeg kom til den siste toppen og så Chamonix gikk det meste bra etter det, sier Hagen.
Han har bodd store deler av sitt liv i alpebyen, og mener det hjalp til i stor grad for å få en solid slutt-tid.
– Jeg kjenner terrenget svært godt, og slapp å bruke tid på hjelpestasjonene. Jeg tror jeg i løpet av 14 timer brukte maks et kvarter på dem. Jeg visste hvor det var bekker, så jeg fylte bare vann i de.
SKIPROFF: Det er slik vi er vant til å se Stian Hagen. Bilde: Christian Nerdrum
LES OGSÅ: Forteller om norsk Haute Route
Løpt mye i sommer
– Hvordan forbereder man seg til et slikt løp når man ikke har gjort noe lingnende før?
– Jeg prøvde å løpe med en trener for et par år siden, men fant ut at det ikke fungerte for meg. Jeg er ikke så interessert i løpe intervaller. Egentlig vil jeg bare løpe for meg selv og ha det gøy i fjellet, og det er bare det jeg har gjort frem til dette. Jeg fikk tid til å løpe mye i sommer, forteller Hagen.
– Blir det 166km-utgaven etterhvert nå?
– Drømmen har alltid vært å gjøre den lange, så vi får se nå. På den annen side følte jeg at dette gikk så bra at man kanskje må gi seg mens leken fremdeles er god. Det er mulig det forandrer seg om noen uker når man får tid til å tenke på det da. Jeg må nok gjøre den lengste en gang.
BRØT: Amdahl ble nødt til å bryte etter tre mil.
LES OGSÅ: Kjendisenes løpeturfavoritter
Skuffet Amdahl
Sondre Amdahl fra Trysil deltok derimot i den lengste utgaven av løpet. I fjor havnet han på syvendeplass, men måtte skuffet bryte løpet allerede etter tre mil i år.
– Jeg kjempet meg opp til Cruix de Bonhomme, men innså der at jeg ikke hadde bein til å løpe ytterligere 12/13 mil til. Jeg er fryktelig skuffa, skriver Amdahl på sin Facebook-profil.
For å få lov til å delta i den 16 mil lange utgaven av Ultra-Trail du Mont-Blanc er man nødt til å ha ni poeng. Dermed man Hagen løpe to tilsvarende løp.– Det er jo et tidsspørsmål med tanke på både familie og skikarrieren, sier Hagen.
Ultra-Trail du Mont-Blanc er et av årets virkelig store høydepunkt i alpebyen. Etter helgen kommer det Hagen beskriver som et antiklimaks.
– Nå har alle dratt fra byen, og jeg trenger ikke stå i kø for å få kjøpt melk og brød lengre, spøker Hagen avsluttende.
Det var til slutt Xavier Thevenard fra Frankrike som vant den gjeveste utgaven, med vinnertiden 21:09:15.