PÅ VEI HJEM: Søndag reiser Sebastian Schjerve hjem til Norge - etter et lengre sykehusopphold i Kina. Foto: Christoffer Schach
Lesetid: 4 minutter
Sebastian Schjerve (19) har ligget på sykehus i halvannen uke etter at han brakk lårhalsen under et stygt fall i treningen til sesongens andre verdenscuprenn i Beijing i Kina. Det har lenge vært usikkert om han kommer hjem til julaften, men for kort tid siden fikk han en etterlengtet gladnyhet.
– Det hadde vært utrolig kjipt å feire jul her. Det blir så digg å komme hjem nå. Det har vært så mye frem og tilbake, og forsikringsselskapet har brukt lang tid. Jeg ville ikke ta noe på forskudd, for å unngå å bli dritskuffa. Men nå begynner jeg å bli lei, sier Schjerve på telefon fra sykesenga.
Det var under den andre treningsdagen til verdenscupen i Big Air i Beijing at det gikk galt for Schjerve. Det var is i stort sett hele landinga og i inrunnet, og landslagskjøreren tok egentlig treninga med ro.
– Jeg holdt på med switch 12, men jeg fikk ikke helt bra sats eller bra akse fordi jeg sklei litt ut av hoppkanten. Men det siste runnet for dagen skulle jeg prøve switch dobbel 14 med tailgrab, for å kjenne hvordan det var. Men alt føltes egentlig litt rart. Jeg fikk ikke noe «juice» på hoppkanten, så jeg strekker meg ut for å lande framover. Men jeg hadde så mye airtime igjen, og tenkte jeg kunne bare ta switch 9 og lande. Men jeg overroterte, og landet mellom 1080 og 1260, som var rett på siden. Jeg husker egentlig ikke helt hva som skjedde i landinga da, forteller Schjerve.
– Men skjønte du at noe var galt?
– Jeg ville i alle fall at jeg ikke skulle tenke det. Så jeg ropte jeg hadde fått lårhøne. Men det kom masse folk bort til meg, og jeg prøvde å reise meg opp litt fort. Men det fikk jeg ikke til. Det var en spesiell situasjon. Men det var dritvondt, helt klart.
Schjerve brakk lårhalsen, og ble operert etter 22 timer. Det «hodet» som går inn i hofta var knekt tvers av, og lå på siden. Han forteller selv at det skal gro etter omlag to måneder, men det er lenge før han kan kjøre ski igjen. Denne sesongen, som også er hans første på landslaget, er trolig over.
– Det var ikke sånn her jeg så for meg det første året på landslaget.
Schjerve forteller om et bisart møte med helsevesenet i Kina.
–Alt var bare så sjukt rart, og nytt. Plutselig var jeg på sykehus på Kina. Det er jo en helt annen kultur, som jeg merka det jeg ble frakta fra stadion og inn på sykehuset. Det var et shady sykehus, og jeg husker det var grønne og gule vegger. Jeg lå i resepsjonen sammen med masse folk som venta, og ble egentlig forlatt der. Christoffer Schach (fungerende landslagssjef red.anm.) holdt foten min oppe, fordi det gjorde vondt. Men han måtte gå og fikse noen papirer, så da ble jeg liggende alene. Jeg spurte ei om hun kunne holde foten, men hun bare stakk av og kom ikke tilbake, sier Schjerve før han fortsetter:
– Jeg havna på et lite rom med en gammel mann, som skrudde på lyset hver natt klokka tre, og slurpa i seg suppe klokka seks. Det var veldig kjipt.
Han har vært alene på sykehuset siden verdenscupen var over.
Overført til privat sykehus
Lørdag samme uken ble han overført til et privat sykehus, med rom alene. Der blir han altså i en drøy uke, før han flyr hjem og er tilbake i Norge natt til lille julaften.
– Det blir et fint. Jeg gleder meg til å komme hjem, og spesielt til maten. Alt er jo annerledes her. Det har blitt pizza hver dag nå, så det blir en stund til jeg spiser det igjen.
Birk Ruud og Johanne Killi vant forøvrig verdenscuprennet som Schjerve egentlig skulle kjørt. Konkurransen ble arrangert på et permanent stillashopp, som også skal være OL-arena i 2022. Der er Schjerve nå mildt sagt motivert for å gjøre det bra.
– Dette er ikke siste gang jeg er i Kina, for å si det sånn. Jeg gleder meg til å komme tilbake så fort og trygt som mukig nå. Men jeg er skikkelig gira. OL i Kina har alltid vært målet, og det er ikke noe mindre mål nå, for å si det sånn.
Schjerve reiser altså hjem på søndag denne uken, og lander i Norge natt til 23. desember. Da venter opptrening for å bli klar til skikjøring igjen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.