I SITT ESS: Ramón der han trives best. Sammen med folk, med et kamera mellom hendene. Foto: Pernille Holsvik.
Lesetid: 6 minutter
– Jeg kommer fra fjellkjeden Pyreneene – et fjellandskap som danner grense mot Frankrike. Landsbyen jeg vokste opp i har kun 57 innbyggere.
Ramón befinner seg nå i Volda. En slags landsby det også – med 6376 flere innbyggere enn den spanske landsbyen Aìsa.
– Jeg bestemte meg for å dra til Norge da jeg var 21, på grunn av fjell og arbeidsmuligheter.
Overgangen
Først bodde Ramón i Hallingdal, så i Asker og deretter i Oslo. Han forteller at han synes overgangen fra Spania til Norge var litt vanskelig og at de to første årene gikk til jobb i helsesektoren og å lære seg norsk. Dessuten var det ikke kun på grunn av jobb at han flyttet til Norge.
– Jeg skjønte raskt at jeg måtte ut av by-området. Byen var rett og slett ikke noe for meg. Kanskje ikke så rart når jeg kommer fra en plass som ikke har en eneste butikk.
Å vokse opp på en slik plass var nok ganske annerledes. Ramón vokste opp sammen med tre andre på hans alder. Heldigvis var de gode venner og sammen brukte de mye av tiden på å være ute. For det meste turer i fjellet, skikjøring og klatring.
Det var kanskje ikke så rart at Ramón søkte en bedre plass å bo enn midt i storbyen. Et rolige sted. Helst med fjell. Derfor begynte han å søke etter plasser i Norge som kunne passe han bra. Kanskje ikke så overraskende, falt valget på Volda.
– Volda har en fantastisk lokasjon. Her på Sunnmøre er det så mange fjell og så mange muligheter. Spesielt ski-mulighetene er fantastiske. Det er det jeg har gjort mest av i Spania også. Hver eneste vinter gikk for det meste til skikjøring.
Ramón bodde kun 20 minutter unna nokså anerkjente skianlegg i Spania. Disse anleggene er eid av kommunen han kommer fra og derfor fikk alle som bodde i landsbyen lov til å stå på ski gratis.
– Det synes jeg var en skikkelig god deal.
MYE UTE: Ramón sammen med familien i spania. Foto: Privat.
FRILUFTSLIV: Fritiden ble for det meste brukt til å være ute, ved fjellområdet rett ved den lille landsbyen. Foto: Privat.
Til tross for mye skikjøring er vintersesongen i Spania nokså mye kortere enn i Norge. Ramón er derfor glad for alt Volda byr på når det gjelder fjell, føre og forhold. I tillegg er han takknemlig for alle folkene rundt han.
– Det var litt vanskelig å komme inn i ski-miljøet i starten. Spesielt da jeg ikke kjente noen og jeg heller ikke kunne språket. Heldigvis tok det ikke lang tid før jeg fikk flere venner innenfor friluftslivet. Nå har det blitt full pakke med masse ski, klatring og surfing.
Nå blir mye av tiden til Ramón prioritert til jobbing og å være ute. Helst sammen med andre. Og helst ikke uten et kamera.
Fotografi
– Jeg liker best å ta landskapsfotografier med mennesker involvert. Når vi alle er ute på tur og ingen merker at jeg tar bilder, da koser jeg meg.
Ramón kommer fra en familie med fotografer. Likevel ble han frarådet å begi seg ut i fotografyrket da han snakket med onkelen som 10-åring.
– Familien sa egentlig rett ut at jeg ikke burde bli fotograf, fordi det er så vanskelig å lykkes innenfor yrket. Likevel sluttet jeg ikke å mase om at jeg kunne tenke meg å bli det.
Som 12-åring fikk likevel Ramón en bok av onkelen. En bok som forklarte alt som skulle gjøres for å kunne kontrollere et kamera.
– Jeg lærte meg absolutt alle reglene. Så da jeg kjøpte mitt første kamera kunne jeg bruke det med en gang, fordi jeg hadde lest og lært på egenhånd. Så begynte jeg å ta litt bilder. Veldig mange dårlige, selvfølgelig.
Også glemte Ramón det bort litt. Han gikk i gang med studier og det ble mindre tid til å ta bilder. Men da han begynte å stå mer på ski, gå enda mer på tur og å reise mer skjønte han at han ville fange øyeblikkene.
– Da tok jeg det opp igjen, og da så jeg at det formet seg. At det kanskje var noe potensiale her. Det er litt vanskelig å forklare, men jeg føler at jeg lærte å få frem det jeg likte best av det jeg så, på bildet.
På grunn av lysten til å ta bilder har det blitt mange timer ute, sammen med kameraet.
– Her i Volda blir det selvfølgelig mye ski, klatring og fjell. Jeg er veldig glad i å ta bilder av landskap – med mennesker. Jeg liker kontrasten i hvor små mennesker blir i store naturområder.
– Jeg liker også action- og sportsfotografering. Men da må jeg kjenne sporten godt for å kunne ta gode bilder. Med ski går det heldigvis fint, mens med klatring er det mer komplisert. Da må man både sikre seg selv og kamera. I tillegg har jeg prøvd meg på litt surfing. Jeg ble interessert i fjor, så jeg er ikke veldig inni sporten ennå. Men det har blitt noen gode bilder, da.
Ramón jobber ikke som fotograf i dag. Han jobber med rekruttering fra utlandet, fra Spania og Portugal, innenfor helsesektoren. Han forteller at fotografi alltid har vært en hobby. Likevel får han noen oppdrag her og der, hvor han får prøvd seg i fotografyrket.
– Der jo mye man må tenke på når man blir spurt om å være fotograf for noe spesifikt. Hvis jeg bare er ute og koser meg, så blir det vanligvis ikke noe stress. Da blir det som regel også veldig gode bilder. Men hvis jeg er på et oppdrag, så er det mer stress, men på en god måte. Da må jeg tenke på hva som blir forventet av meg. Noen ganger blir det ikke helt slik jeg hadde trodd. Men det er sånn det er. Det er veldig gøy at det er krevende. Det er bra å ha forventninger til seg selv.
Bildene til Ramón har fått god respons. Derfor bestemte han seg for å begynne å fotografere enda litt mer.
– Det er veldig spennende og nytt. Det er jo ekstremt viktig å ha et godt nettverk i en sånn her type jobb. Og når jeg har flyttet til Norge fra utlandet så kan det være litt ekstra krevende. Jeg kjente for eksempel ikke til noen av de store klesmerkene innenfor friluftslivet, jeg hadde heller ikke hørt om Nikolai Schirmer eller noen andre norske skiprofiler. Det gjør det litt mer vanskelig.
Nå føler heldigvis Ramón at han har en fot inne.
– Det er et skikkelig inkluderende miljø, synes jeg. Jeg får gode råd av andre, selv om det er en del konkurranse i markedet. I tillegg støtter alle hverandre. Det er fint å legge merke til.
Ramón har jobbet «hjemmefra» siden januar. «Hjemme» har de siste månedene vært i Volda, men nå skal han jobbe fra campingvanen som han straks skal ta med seg nedover i Europa.
– Jeg drar nedover til Sør-Europa og forlenger sommeren. Da får jeg mer trening på surfing. Jeg kommer til å bo i bilen min og surfe hver dag.
Deretter planlegger Ramón å dra videre til Alpene i januar. Før han kommer tilbake til Volda.
– Så lenge det er riktig folk rundt meg, fjell og snø så har jeg det bra. Da gir det vel mening at jeg trives i Volda?
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Gjendine Eidslott
Journalist
Gjendine Eidslott har jobbet som journalist i Fri Flyt siden 2022. Hun har vært oppsiktsvekkende mange døgn blant spisse topper – både med og uten ski på bena. Gjendine er også interessert i klatring, sykling og andre former for friluftsliv. Har du en sak du tror Gjendine kan være interessert i? Send henne gjerne en e-post:
Tonje Kvivik (27) bor i Canada og lever livet som skiproff. Nylig var hun i Norge for å lage film i norske fjell. Fri Flyt var med kristiansandjenta på innspilling.
Fien van Zwieten (21) deler oppskriften på hvordan hun knakk backflip-koden.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.