/ Folk

Kilian Jornet: – Uendelige muligheter

Fjellikonet Kilian Jornet har inntatt Romsdalen.

Sist oppdatert: 21. april 2016 kl 14.43
HJEMME: Kilian høyt til fjells, med Skjervan i bakgrunnen. Foto: Kilian Jornet
HJEMME: Kilian høyt til fjells, med Skjervan i bakgrunnen. Foto: Kilian Jornet
Lesetid: 6 minutter

Kilian Jornet er fjell- og kondisjonsfenomenet som følges av 600.000 på Facebook, vinner omtrent alt han stiller i av ski- og løpekonkurranser og setter fartsrekorder på de høyeste fjellene. I vinter flyttet katalaneren inn i nyinnkjøpt hus i idylliske Måndalen i Romsdalen, sammen med kjæresten Emelie Forsberg. De siste ukene har han vært høyt og lavt i sine nye hjemmefjell.

Kilian Jornet

1655635_10152071378852621_946373233_o
  • Kílian Jornet Burgada (født 27.oktober 1987 i Sabadell, Catalunia, Spania) er verdens beste ultraløper.

  • Han har vunnet mange av de lengste og hardeste terrengløpene i verden, som Ultra-Trail du Mont-Blanc, Grand Raid, the Western States Endurance Run and the Hardrock Hundred Mile Endurance Run.

  • Jornet har også vunnet en rekke store konkurranser i skibestigning og har hastighetsrekord på bestigninger av fjell som Matterhorn, Mont Blanc and Denali.

  • Våren 2016 flyttet han til Måndalen i Romsdalen, sammen med kjæresten Emelie Forsberg.

– Det er virkelig lekent terreng, både for ski og klatring. Det er uendelige muligheter bade for ski og klatring, sier Kilian entusiastisk til friflyt.no.

Hans mange fans har allerede gispet over bildene av Kilians raid i bratte fjell på Nordvestlandet. Etter at han avsluttet en konkurransesesong der han nærmest gjorde rent bord i verdenscupen i skibestigning, har han vært hyperaktiv i Romsdalen.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

FLYTTET: Kilian har funnet seg godt til rette i de norske fjellene. Foto: Privat

Har du lest denne? Her har han nettopp gått 600.000 høydemeter på et år

Noen favoritter så langt?

– Jeg liker virkelig å utforske dalene her. Jeg har vært i mange. Jeg likte virkelig Grønnfonna-området, Kvanndalen, Trolltindan. Det er så mange!

Katalaneren, som selv vokste opp på en fjellhytte i Pyrenéene, har sine egen måte å bevege seg i terrenget på. Antall kilometer spiller ikke så stor rolle, 3000 høydemeter er dagligdags. I tillegg til lange rundturer har han vært på de mest kjente alpine toppene, som Gjuratinden, Store Vengetind, Kvanndalstinden og Store Trolltind. Han har også kjørt flere bratte snørenner, blant annet en renne på Sjøboltinden.

 

Noe av det du gjør ser skummelt ut. Hvordan sørger du for at sikkerheten er ivaretatt?

Løpe eller dø

lpeellerd_ffshop

Boken Løpe eller dø handler om lidenskapen, lidelsene og filosofien bak prestasjonene til Kilian Jornet. I denne selvbiografien får du være med fra starten hjemme i Catalunia til de største løpene i verden og tilbake igjen til  en massiv utfordring: Å løpe gjennom Pyrenéene, hele veien fra Atlanterhavet til Middelhavet. Boken har vært bestselger i flere land og gis ut på norsk av Fri Flyt AS

– I virkelig bratt terreng er skredfaren gjerne mindre enn i middels bratt terreng. Faremomentene er annerledes. Jeg klatrer opp der jeg har tenkt å kjøre ned, for å sjekke stabilitet, is, klipper. Hvis jeg kommer til en tvilsom passasje, hender det at jeg sikrer meg selv med en isskrue eller til fjellet og sjekker lagdelingen. Jeg følger med på snøstabiliteten, vinden de siste dagene, hva som er under nysnøen. Det tar litt tid å forstå hvert fjellområde og værsystem. Er jeg det minste i tvil, så snur jeg.

– Hva slags utstyr bruker du?

– Vanligvis bruker jeg de samme skiene og støvlene som i konkurranser. De er lette, og jeg kan nå mange topper eller rekke over et stort område. Når det blir brattere, mer enn 50 grader, bruker jeg en ski som er 80 millimeter på midten. De bruker jeg også når det er masse pudder. Så har jeg med klatreutstyr avhengig av hva slags tur jeg er på, forklarer han.  

0M0A2805MattiBernitz
0M0A2805MattiBernitz

DRØMMEN: I Måndalen kan Emelie Forsberg og Kilian Jornet fiske i fjorden og dyrke sine egne grønnsaker. Foto: Matti Bernitz 

Historien om hvordan Kilian Jornet kom til Romsdalen, starter med kjæresten Emelie Forsberg (29), som også er profesjonell løper og skibestiger i verdensklasse. Hun studerte i Tromsø og lokket kjæresten med nordover. En vinter bodde de sammen ved Lyngsalpene, som Kilian stortrivdes med å utforske. De fikk mange gode venner i Troms og dro i gang fjelløpet Tromsø Sky Race.  

Men da de i fjor begynte å se etter et hus for å flytte permanent til Norge, siktet de seg inn på fjellstrøk lengre sør. Vestlandet har mildere klima for grønnsaksdyrking og kortere vei til Emelies hjemsted i Sverige. For noen uker siden besøkte Fri Flyt paret i det nye hjemmet deres i Måndalen.

Så langt er det bare Kilian som har hatt mulighet til å løpe i fjellene i Romsdalen. Emelie pådro seg en alvorlig kneskade da hun ble påkjørt av en konkurrent i et av vinterens første verdenscuprenn, og er i ferd med å legge fra seg krykkene.

Mandag kan romsdalingene treffe begge to i kulturhuset på Åndalsnes.

Gjennom inntekter fra visninger av filmen har vi hjulpet til med å bygge opp igjen 116 hus i dalen.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

SJOKKERER: Kilian Jornet får de fleste til å måpe hver gang det dukker opp en film i sosiale medier. Foto: Privat

I forbindelse med prosjektet Summits of my life, der Kilian forsøker å sette fartsrekorder på noen av de mest kjente fjellene i verden, havnet han midt i jordskjelvkatastrofen i Nepal. Han måtte avbryte forsøket på tidenes raskeste bestigning av Mount Everest. Etterpå har han engasjert seg i gjenoppbyggingen.

– 25. april er det ett år siden jordskjelvet. Da vi var der, lagde vi en film som viser situasjonen i Nepal og spesielt i Langtang-dalen, som ble hardt rammet av jordskjelvet. Gjennom inntekter fra visninger av filmen har vi hjulpet til med å bygge opp igjen 116 hus i dalen, og på ettårsdagen organiserer vi visning av filmen mange steder  verden, blant annet Malaysia, Hong Kong, India, USA, Spania, Frankrike – og altså Åndalsnes, sier han.

På arrangementet i kulturhuset på Åndalsnes blir det også lansering av boken Løpe eller dø, som for første gang er tilgjengelig på norsk.

– Det er fint å se hvordan boken har nådd ut til å så mange mennesker over hele verden. Nå som jeg bor i Norge, er det flott å se boken her også, sier forfatteren, som var 23 år da han skrev boken.

Sjekk denne: Den store guiden for lange toppturer

– På hvilken måte har du endret deg siden du skrev Løpe eller dø?

– Mange! Jeg skrev den i 2011, så det er noen år siden. Den handler om begynnelsen på mitt liv i fjellet og hvorfor jeg gjør det. Min motivasjon og kjærlighet til fjellene har ikke forandret seg, men jeg har fått mye mer erfaring, sier han.

12900011_1034010163331662_2108331465_n
12900011_1034010163331662_2108331465_n

PROFF: Kilian (midten) stiller gjerne i lokale løp, hvis det passer. I påska tok han førstepremien i Skjortarennet i Eresfjorden foran Ola Hovdenak (t.h.) og Håkon Klerud Johannessen. 

Kilian Jornet har gjort de fleste turene i Romsdalsfjellene alene. Men mange har truffet han ute i fjellet. Alt tyder på at fenomenet Kilian Jornet kommer til å sette sitt preg på denne delen av fjellverdenen i tida framover.  Nå skal han trene for en ny tur til Himalaya. 

– Jeg skal ha en rolig sommer og forberede meg til høstens ekspedisjon til Everest. Før det skal jeg bare gjøre to løp, Zegama og Hardrock 100. I tillegg til noen lokale løp for treningens skyld, sier han. 

Publisert 21. april 2016 kl 09.00
Sist oppdatert 21. april 2016 kl 14.43
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen