ET UTELIV: Hedvig Wessel lever et liv som profesjonell frikjører og gidder ikke bruke krefter på å fryse i fjellet. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter
Det er vinter, det er bikkjekaldt og kanskje er dette vinteren du skal slutte å fryse? Men hvordan holde seg varm i heisen, på topptur i skiftende vær og vind.
Forskning viser at kvinner og menn opplever temperatur forskjellig og at jenter lettere fryser, men holder bedre på varmen. Derfor har Fri Flyt tatt en prat med frikjører Hedvig Wessel, for å høre hvordan hun bokstavelig talt holder koken på fjellet.
Saken er republisert, men Hedvig er fortsatt en frysepinn og tipsene forblir de samme.
– Du er et råskinn på ski, men er du egentlig en fryse-pinne?
– Hahah, jeg er egentlig ikke en frysepinn. Jeg liker ikke å være kald, jeg hater å fryse. Derfor gjør jeg alt jeg kan for å være forberedt. Jeg har alltid med meg ekstra klær, slik at jeg kan ha flere lag, sier Hedvig som sitter i bilen på vei til fjellet når vi rekker.
– Har du en skikkelig kald opplevelse du vil dele?
Vi sammenlikner oppladbare varmesåler med USB-batterilader. Forskjellene er store og prisen varierer fra 500 til 2000 kroner.
– Ja, åh herregud. Jeg hadde en tur i Canada, i Kicking Horse, det var minus 20-25 grader hele uken før jeg skulle kjøre konkurranse. Jeg husker hele den uka som iskald. Tærne mine var helt forfrosne, nesetippen min var hvit. Jeg hadde på meg sju lag med klær og puffypants, allikevel var det kaldt. Etter jeg hadde kjørt sto jeg nede i målområdet, som fortsatt lå i skyggen. Jeg var så kald at jeg trodde jeg skulle kollapse.
Selvtilitten fryser til is
– Hva skjer med skikjøringen din når du fryser?
– Det første som skjer er at jeg føler jeg stivner til og ikke blir like løs og ledig i selve skikjøringen. Jeg kan også miste selvtillit, jeg blir mer utålmodig og vil bare komme meg ned og bli ferdig med skikjøringen. Jeg mister mental fokus når jeg er kald og får en følelse av at kroppen ikke er helt med.
– Hva gjør du når kulda setter inn?
– Det eneste som nytter er å prøve å varme opp, bevege kroppen. Du kan alltid bli varm igjen, og da er det bevegelse som må til, sier Hedvig som ikke vet hvorfor hun fryser så lett.
Kroppen er en luring og når kvikksølvet faller og kroppen begynner å bli kald er det ekstremitetene som blir nedprioritert. Altså føtter, tær, fingre, nese, ører. Så hva gjør Hedvig for å ta vare på kroppsdelene som fryser først.
Isolasjonsjakke og tynn dunjakke bør være med på alle toppturer. Vi har testet flere aktuelle modeller fra merker som North Face, Mammut, Arc’teryx og Rab - og sist ut fra svenske Haglöfs.
– Vi begynner med føttene - hvordan rigger du deg for varme tær?
– Jeg har batteridrevet varmesåle i skistøvlene. I tillegg har jeg lagt på en egen ullsåle, som isolerer og varmer bedre. Jeg vurderer også å kjøpe batteridrevet varmesokker, men frykter det blir sjukt mye batterier og for tungt. Jeg kommer nok til å investere i det, spesielt når jeg bruker racingstøvler. Jeg bruker også alltid ullsokker.
Ull, ull og atter ull
– Hva funker best for deg, hvordan kler deg innenfra?
– Ull, ull og ull. Jeg kler meg i flere lag og har alltid ull innerst, sier Hedvig.
Hun varierer på hvor tykke plaggene er, avhengig av temperaturen ute og det forventede aktivitetsnivået.
– Det gir fleksibiltet i hvor mye isolasjon jeg trenger, forteller Hedvig.
– Mange merker markedsfører ullundertøy for kvinner - har du erfaringer?
– Ja, når det er skikkelig kaldt bruker jeg ullboxer og ull-bh.
– Kalde fingrer er også et styr. Hvordan unngår du kalde fingre?
– Jeg bruker tykke votter og noen ganger varmeputer. Jeg har også innervotter av ull, som jeg kan være deilig. Er det skikkelig kaldt bruker jeg store ekspedisjonsvotter.
Varme kinn
– På flere bilder ser det ut som du bruker en slags balaklava-ansiktsmaske-patent - fortell?
– Jeg synes balaklava for ansiktet er superdeilig og varmer godt. Jeg har tatt av øreflappene på hjelmen min og da blir det jo litt kaldere. Derfor er balaklavaen ekstra viktig. Jeg bruker også ullhals. Sjekk gjerne om du finner hals som også er vindtett. Hvis du kjører pudder kan balaklavaen bli våt av snø og kondens, men da har jeg ofte med meg flere, slik at jeg kan bytte i løpet av dagen.
Nå får du app-styrte varmesokker i merinoull, kompresjon og oppladbare batterier. Aldri mer kalde føtter, med andre ord. Her har du fem varianter fra 850 kroner og oppover.
Boblebukse - et trumfkort
– Mange klesmerker selger dun eller boblebukser til å ha under skibuksa - bruker du det?
– Ja, 100 prosent. Jeg er superfan av boblebukse, eller puffypants, og bruker veldig ofte, ja - nesten alltid, sier Hedvig som forklarer at det også kan bli for mye av det gode.
Vi snakker altså om en tynn isolasjonsbukse mellom stilongs og skallbukse. Hedvig Wessel forteller at den er en fast følgesvenn på mange skidager.
– Det kan bli litt varmt med slike bukser, spesielt når du skal gå. Boblebuksene som jeg bruker er veldig enkle å dra av, slik at jeg kan ta buksa av og på, forklarer hun og penser over på frysevitenskapens store spørsmål. Litt for kald, litt for varm eller litt svett?
– Balansen mellom svette og fryse er vrien - hva er ditt tips?
– Kunsten er å ikke svette. Enten prøver jeg å gå litt saktere, eller kle av meg et lag slik at jeg ikke blir våt, men faktisk kan svette. Med en gang jeg stopper opp, kler jeg på meg igjen. På den måten kan jeg svette og holde meg varm, samtidig som jeg er i bevegelse.
– Hva er plagget du MÅ ha med på fjellet - og hva har du sekken av ekstra klær?
–Jeg har alltid ullplagg med meg, ekstra sokker, ekstra balaklava, ekstra briller, puffy-pants. Dager med mye ski-touring har jeg gjerne med en ekstra ullgenser, sier Wessel.
Hendene er veldig utsatt for kulde, og da er det viktig å ha på seg gode skihansker som er brukervennlige og beskytter hendene fra elementene.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.