I toppen av tårnet, kledd i søkkvåte, baggy klær, står tenåringen Frank Wahlström. Kort tid etter er han midt i en dobbel cork 1800 mute. Han tweaker mute-grabben så hardt at skia løser ut, men roterer seg elegant ut av trøbbel. Han lander uanstrengt på ryggen, som om det var planen hele tiden. Ingen panikk, ingen nøling – bare en ung utøver som kontrollerer luftrommet med en imponerende ro.
Fjortisen har markert seg som en av verdens mest lovende freeski-talenter. Han er allerede juniorverdensmester med seier i junior-VM og dobbelt NM-gull. Nå som han har fått en plass på det norske juniorlandslaget, har han alle forutsetninger for å bli en av de store i sporten.
Fri Flyt er nysgjerrig på det lovende talentet, og har avtalt å møte han hvor grunnlaget legges i sommerukene. Ved ankomst i Kläppen, en drøy times kjøretur fra Trysilfjellet, skinner airbagen blankt i den sporadiske solen og litt duskregn gjør børstebakken ekstra glatt – helt optimale treningsforhold.
På sidelinjen sitter far og trener Jonas Wahlström med kameraet klart. Han filmer hvert eneste hopp og etter hver runde går Jonas og Frank sammen over videoen, analyserer bevegelsene og vurderer hva som kan forbedres.
Det er ikke uvanlig for Frank å kjøre 30-40 hopp på en dag som denne.
I et land som er bedre egnet og mer kjent for landeveissykling, fotball eller håndball har Ellen Damsgaard trosset dårlige skiforhold og blitt en god skikjører.
Snowboardlegenden Terje Haakonsen har et nytt samarbeid på gang.
Han går opp og ned trappene til tårnet i Kläppen i ett kjør, og terper på 16- og 1800 rotasjoner både mot høyre og venstre.
Det er en nesten utrettelig dedikasjon som skiller ham fra andre på hans alder. Mens de fleste 14-åringer fort ville ha mistet konsentrasjonen eller blitt slitne, er Frank fokusert på å perfeksjonere hvert eneste triks. Han vet at det er denne typen innsats som kreves for å bli best, og han gir ikke opp før han har nådd målet for dagen. Det er denne dedikasjonen, dag ut og dag inn, som har ført ham til toppen av juniornivået og som gjør at han allerede nå kan nevnes som en av de mest lovende utøverne i sin generasjon.
Frank har vokst opp i Örebro, midt i hjertet av Sverige, langt fra de store fjellene. Til tross for det har han stått på ski hele oppveksten. Familien hans har alltid hatt en sterk tilknytning til Trysil, og allerede som toåring kjørte Frank sine første svinger i bakkene.
– Da jeg var 7-8 år, ba jeg om å få dra til parken, for det var gøy å hoppe. Så begynte jeg å kjøre på bokser, og tenkte: «Å, shit, dette er litt morsomt. Dette vil jeg gjøre det hele livet mitt!»
For å gi Frank muligheten til å dyrke lidenskapen, kjører familien nesten hver helg 70 mil, fra Örebro til Trysil og tilbake.
– Jeg tror vi kjører 4000-5000 mil per år.
Når skolen slutter på fredag, kjører vi til Trysil. Om vi har tid, rekker vi kanskje litt kveldskjøring før det bærer hjem igjen søndag kveld, sier pappa og trener Jonas Wahlström.
Denne dedikasjonen har vært avgjørende for Franks utvikling. De første årene bodde de hos venner, men i 2016 kjøpte de sin egen hytte, og dermed ble forholdene enda bedre for å tilbringe tid på ski.
5 kjappe med Frank Wahlström
– Goggles over eller under?
– Det spørs. Hvis det er konkurranse, da er goggles over. Hvis det bare er jibben og slush, da er goggels under.
– Favorittgrabben?
– Mange hater på den, men favorittgrabben forrige sesong var jo blunt eller lead Japan.
– Hvem er dine idoler?
– Før så var Øystein Bråten en jævlig fet kjører. Nå kanskje Birk. Han begynte å stå på brett da, så det er ikke så bra, men han er en fet kjører. – Også Matej Svancer. Han har bare så floaty stil. Målet er å få sånn stil og kunne gjøre de beste triksene i verden med den stilen.
– Hvilken din kjører du på?
– Nå har jeg begynt å lære meg litt mute grab, så da har jeg dratt opp den til elleve. Hvis jeg har den for lavt tweaker jeg av skia.
– Favorittriks, da?
– Det letteste trikset jeg kan som ser fett ut er dub 14 lead Japan.
Vis mer
– Frank sto på ski for første gang da han var to år i Trysil. Alt er gjort der, sier Jonas.
Far og sønn-duoen er et kjent syn i Trysilparken, og de to har tilbrakt utallige timer sammen i bakken. Jonas, som både er far og trener, har fulgt hvert eneste hopp med argusøyne og har kameraet klart. Han innrømmer at det tidvis har vært nervepirrende å se Frank presse grensene.
Som skiglade nordmenn som er vant til å kjøre i alle slags snøforhold, møtte vi opp med lave forventninger til plastbakken i København.
– Er du bare immun mot hjerteinfarkt nå?
– Jeg var redd da han var elleve og gjorde dub 10 på nighten, og ser han gå inn i den andre rotasjonen og lander på hodet. I den alderen hadde han ingen kontroll på farten. Nå som han er eldre, har han mye bedre kontroll. Selv om man noen ganger må presse seg for å lære nye ferdigheter, er det ikke dumdristig, forklarer faren.
Etter en dominerende sesong i junior-verdenscupen ble Frank Wahlstrøm tatt inn i varmen på det norske juniorlandslaget, en beslutning som var helt naturlig for freeskilandslagets nye junior- og rekruttlandslagstrener Even Schultz.
– Vel, det var jo den største selvfølgen å ta inn Frank Wahlstrøm. Han er jo et talent av de sjeldne som har jobbet hardt for å utnytte dette talentet, som han har bevist at han har ganske tidlig. Jeg har jo også dømt Frank hele sesongen på norgescuper og sett alt han har av triks, akser, rails, alt mulig - potensialet oser jo av gutten. Det var veldig enkelt å verve han, sier Schultz.
Selv om Frank er halvt svensk, har han alltid kjørt for Norge, noe som føles helt naturlig for ham. Oppvokst på ski i Norge med en norsk mor, har han hatt sterk tilknytning til det norske skimiljøet fra ung alder.
Våre eksperter har testet 900 par ski gjennom 20 år. Søk og filtrer blant skityper, merker og testvinnere her.
– Jeg har stått mye på ski i Norge og har vokst opp med norske skikompiser, som jeg har stått sammen med i parken. Jeg bare syntes det er mye kulere å kjøre for Norge. Alltid villet jeg gjort det, forteller Frank.
Kommentar fra Øystein Bråten
– Han er sjukt flink! Møtte han for mange år siden i Trysil parken og synes allerede han var god for alderen da, så det er kult å se han kjøre nå om dagen og progresjonen han har på ski.
Franks far, Jonas, understreker også hvor viktig det norske miljøet har vært for sønnens valg.
– Norge har alltid hatt bra stemning. De store guttene, Birk og de som har vært i parken, har alltid vært superhyggelige. Hele det norske landslaget og de som har vært der, har alltid vært glade og morsomme. Alltid sagt hei. Alltid hatt en veldig god stemning i gruppen, forklarer Jonas.
Nå ser han frem til å representere det norske landslaget i den kommende Europa Cupen og junior-VM.
Norske Frank Wahlstrøm ble juniorverdensmester i slopestyle tirsdag - se runnet som sikra 13-åringen verdensmestertittelen her!
– Walker Shredz fra Amerika er ganske god, og Melvin Selberg. Begge to er veldig gode, men nå blir det litt eldre folk jeg må konkurrere mot. Nå skal jeg kjøre Europa Cup og da er litt større folk med, forklarer Frank.
14-åringer skal nå konkurrere mot alle aldersklasser i Europa Cup, og på juniorlandslaget er han den yngste blant uttaket med god margin.
Selv om konkurransen blir tøffere, tar Frank utfordringen med ro. Med faren Jonas som både sjåfør, trener og cheerleader, har Frank alle forutsetninger for å fortsette å briljere – og kanskje til og med få tid til litt kveldskjøring når de 35 mila til Trysil er tilbakelagt.
– Innen ti år er målet mitt å ha vunnet et OL-gull i Slopestyle eller Big Air, sier Frank med et smil.
Frank Wahlström (14)
Hjemby: Ørebro, Sverige
Nasjonalitet: Norsk/svensk
Favoritttriks: Dub 14 lead Japan
Beste konkurranseresultater: Vinner av Junior-VM 2023, dobbel Norgesmester i Big Air og Slopestyle.
Spons: Faction, Oakley, Sport Lodge'n, Nitton93 og Red Bull som reisestøtte.
Vår fotojournalist Sigurd har en sterk lidenskap for alt som involverer fart og visuelle uttrykk. Han er en ivrig frikjører og terrengsyklist, og setter alltid pris på en stor backflip – både foran og bak kameraet. Har du en idé eller et tips til en sak du tror Sigurd vil være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.