Luytkis er fremdeles med i 71 grader nord, som nå er i episode 10 – akkurat der hvor deltakerne er i ferd med å bli ett lag. Så langt har Luytkis gjort seg bemerket som en av sesongens desidert sterkeste, og har ikke lagt mye imellom i sin beskrivelse av gruppa.
– Det var jo et stort sjokk for meg å se det ekstreme nivået som var der, og hvor lite forutsetninger de hadde for å overleve. Hadde det ikke vært for enkelte, litt mer kapasitetssterke deltagere på hver gruppe så hadde de andre dødd etter to døgn. Ingen visste hvor de var, eller opp ned på kartet. Når de skulle pakke mat for 72 timer tok de 10 Kvikk Lunsj i hver lomme, noe smøreost og polarbrød. Enkelte hadde null peiling på hvor mye de forbrenner, og vet ikke opp-ned på en propanbrenner. Det er helt insane, men kjempespennende, sier en lattermild Fredrik Luytkis til Fri Flyt.
Luytkis er selv en frikjøringslegende i Norge, og har blant annet deltatt i Freeride World Tour, og vært en profil for Dynastar i en årrekke. Han har i tillegg vært sterk pådriver for det norske freeski-miljøet, blant annet som markedssjef i Norges Skiforbund og med et sterkt engasjement i Heming, i tillegg til barneskiklubben Ullr Skiklubb på Oslos vestkant.
I Fri Flyt har han de siste årene vært programleder i TV-serien Generasjon Freeride, hvor flere aspekter ved frikjøring synliggjøres og diskuteres.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FRUSTRERT: Fredrik Luytkis har ved flere anledninger latt seg frustrere av deltakerne. Foto: Matti Bernitz
– Tar det med en klype salt
I løpet av sesongen har det bygget seg opp en slags konflikt mellom Luytkis og deltakeren Alexander Gregersen Skadberg, som ikke har like mye turerfaring. I en episode hvor deltakerne var på grottevandring kom Skadberg med karakteristikken «Å være sperret i en grotte med Fredrik er mitt største mareritt. Det unner jeg ikke engang min verste fiende».
– Hva tenker du om den merkelappen?
– Det tar jeg med en klype salt. Ikke et vondt ord om han, men han har ikke forutsetningene til å trives i de omgivelsene. Jeg var keen på å jage gjennom grotta, og prøvde å ha en taktikk på for å løse den utfordringen på best mulig vis, mens han måtte unngå panikk. Så dette er nok sagt litt i affekt, og sesongen generelt spiller mye på ytterpunktene som ligger til bunn der. Jeg tar meg ikke nær av det, og synes heller det er litt morsomt.
– Hvorfor valgte du å bli med på programmet?
– Det er litt 40-årskrise over det hele. Jeg har jo levd med alle mulige aktiviteter og høyt aktivitetsnivå, og er gammel idrettsmann med relativt høyt konkurranseinstinkt. Så tenker jeg jo at, fader, det er ikke så mye jeg kan konkurrere i lengre. Jeg kan ikke ta risikoen med frikjøringskonkurranser, for eksempel. Så det ligger latent i meg å utfordre meg selv, så alle erfaringene jeg har i løpet av livet kulminerer i det. Jeg er ikke i utgangspunktet så keen på reality-kjøret, men jeg har jo alltid vært eksponeringsvillig, og bydd på meg selv, sier Luytkis, og fortsetter:
– I tillegg er det jo en fin, digital «detox». Det er fint å gå litt tilbake i tid, og slippe det kjøret med alle digitale hjelpemidler underveis. Det er en befriende følelse.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
PÅ VEI OPP: Fredrik Luytkis på vei opp Skårasalen. Foto: Matti Bernitz
Forhørte seg med Burre
Han sier han ikke har sett veldig mye 71 grader nord før årets sesong, men at han forhørte seg før han ble med.
– Jeg kjenner jo Tom Stiansen fra før, og kjenner jo også Burre (Hans Petter Buraas, red.anm.) som har vært med kjendisversjonen, som har bare positive ting å si om opplevelsen. Samtidig har jeg ikke vært benka foran 71-grader nord de siste årene, og forventa en gjeng på 30-60 år med et sporty tilsnitt. Slik var det jo ikke, sier Luytkis.
I tillegg til diskusjonen med noen av de andre deltakerne, var det en tur opp og ned Skålatårnet som skapte amper stemning i TV-ruta.
– I gruppa var det veldig ulike utgangspunkt, og flere hadde ingen ambisjoner om å vinne eller være med i konkurransen, annet enn for eksponeringen. Så da blir det jo ytterpunkter hvor jeg har skiferdigheter og innstilling, og må jobbe med en gruppe som ikke har det. Da blir jo totalopplevelsen forringet. Jeg sa på TV at skituren til Skålatårnet var det absolutt verste turen jeg har vært med på, og det står jeg for. Det var veldig høy risiko, og jeg er glad for at jeg ikke hadde ansvaret for det turfølget. Hadde det vært en av mine grupper, hadde jeg avslutta og gått tilbake til toppen. Det var null ferdighet og null vilje til å samarbeide, eller til å se sine egne begrensninger. Det er viktig å ha kontakt med eget ferdighetsnivå, og selvinnsikt til å mestre fjellet. Det var det ikke mye her.
Medieansvarlig for 71 grader nord, Marianne Aambø svarer slik på spørsmål om sikkerheten på toppturen:
– 71 grader nord tar alltid sikkerhet på alvor og vurderer alle etapper nøye i forkant. Vi var klar over at ferdighetsnivået i gruppa var varierende og at turen opp og ned Skåla er krevende. Derfor hadde vi seks guider med på turen, blant dem en lege. Turen gikk over to dager som gir tilstrekkelig med hvile og tid til tett oppfølging, spesielt av de mest uerfarne. Også på vei ned er sikkerheten til alle var ivaretatt. Det er Storm Adventures som står for sikkerhet når vi spiller inn 71 grader nord. De har vi samarbeidet med i mange år og vi er svært fornøyd med jobben de gjør.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ANSVAR: Luytkis har tatt et naturlig ansvar for gruppa på turen. Foto: Matti Bernitz
– En fin opplevelse
Likevel er Luytkis klar på at det har vært en fin opplevelse.
– Alt i alt en positiv opplevelse, og det er jo mer et sosialt eksperiment. Halvparten av de som er der tenker jo at de skal på TV. Jeg ville mest gunne på, og var keen på å konkurrere og teste kapasiteten. Jeg angrer absolutt ikke på at jeg var med, og sitter ikke igjen med noe dårlige magefølelse. Jeg synes også jeg blir fremstilt bedre enn forventa. Det er jo en bonus. Når jeg så innledningen tenkte jeg bare «fy faen», nå blir det malt et idiotisk bilde av meg, som går på bekostning av core-miljøet mitt. Jeg snakket masse om breddeidrett, og det å få med alle i introduksjonen, men det de brukte var at jeg var aksjemegler, ler Lutykis.
– Kjendislivet, har du merket noe særlig til det?
– Egentlig mindre enn forventa. Men det er positivt, og jeg har egentlig bare fått positive tilbakemeldinger. På nettet er det jo mye meninger om alle deltakerne. Men ute i samfunnet har jeg bare fått hyggelige tilbakemeldinger.
71 grader nord sendes på TV Norge hver tirsdag og torsdag kl 20.30. Programmet kan også ses på Dplay.no.