UNIK: Sju sesonger på rad har Marcel Hirscher vunnet verdenscupen i alpint sammenlagt. Ingen andre utøvere har noen gang vært i nærheten av Hirschers stabile og høye nivå i slalåm og storslalåm. Foto: Stephan Jansen
Lesetid: 8 minutter
Dette intervjuet med Marcel Hirscher ble gjort i forkant av alpint-VM i 2019. Siden den gang har Hirscher lagt opp som alpinist.
Røde øyne og en sveis som har falt litt sammen preger den 173 centimeter korte fyren som haster forbi meg. Det ser riktignok fortsatt ut som om huden hans skal briste når som helst – særlig på overarmene og lårene – men ingenting tyder på at den beste alpinisten noensinne har tenkt å holde lovnaden om en fem minutters aleneprat (nylig redusert fra femten til fem) med Fri Flyts utsendte.
Jeg ser på manager Stefan som står og pakker bager inn i en ikke-særlig-diskret Audi det står Austria Ski Team på. Han slår ut med hendene, rister på hodet, og sier:
– Du får bare spørre han selv. Marcel er sliten nå.
Dette skjer like før undertegnede for første gang i både padle- og journalistkarrieren sin skal reddes av sin temmelig intense interesse for den smale aktiviteten elvepadling. I møte med tidenes beste i å svinge ned snødekte bakker med ski på beina.
– Livet mitt er i ferd med å gå inn i en ny fase. Jeg verken kan eller vil bruke like mye tid på alpint nå. Men jeg skal fortsatt være best i verden. Bare uten å drasse med meg et tonn skiutstyr for tre uker i USA hver vinter. Det holder med et par dager. Kjøre rennet og dra hjem. Da slipper jeg å slite med jetlag også.
Marcel Hirscher giftet seg i vår, og tidlig i høst ble han pappa for første gang. Privatlivet sier ikke østerrikeren mye om, men de nitti (!) journalistene som har møtt opp på hans årlige sommer-pressekonferanse må skuffet konstatere at han ikke skal legge opp likevel. Rekordoppmøtet – som tok arrangøren fullstendig på senga – på luksushotellet like utenfor Salzburg skyldtes nemlig dette ryktet. At mannen med sju sammenlagtseire i verdenscupen i alpint de siste sju sesongene skulle legge opp før han ble 30 år ville nemlig vært litt av en sensasjon. Men sensasjonshungrige journalister må skuffet innse at Hirscher bare skal leve litt annerledes.
– For meg har målet aldri vært å vinne. Målet har alltid vært å bli bedre. Derfor har det skjedd at jeg har vært fornøyd med en femteplass, selv om media og andre roper skandale. Den dagen jeg ikke føler jeg kan kjøre bedre, da legger jeg opp. Det er ikke nå. Men det blir kun slalåm til vinteren, og foreløpig tar jeg ett år av gangen forteller han.
29-åringen sitter sammen med Fri Flyts mann og drøssevis andre journalister fra hele verden, og forteller engasjert om planene sine. Han har nettopp gjort det samme på tysk for journalistene fra Østerrike, som hadde møtt opp i store mengder for å møte landets desidert største idrettsstjerne. Marcel Hirscher har en karriere som kun Ingemar Stenmark kan matche. Den svenske legenden har fortsatt flere verdenscupseire, men de stammer fra en tid da marginene var mye større. Og «bare» tre ganger klarte Stenmark å vinne sammenlagtcupen.
Ingen har noensinne vært i nærheten av Hirschers unike evne til å vinne verdenscupen i alpint sammenlagt. Det har han gjort sju år på rad, uten å kjøre utfor, og med bare en seier i super-g. I de tekniske disiplinene er han nærmest uslåelig.
– Hvorfor kan du kjøre så nær grensen så mye men nesten aldri kræsje? Hvorfor klarer ingen andre dette?
Østerrikeren ser rett på meg med sponsor-solbrillene sine og sier temmelig kontant:
– Fordi jeg ikke kjører på grensa.
Etter noen sekunder med steinansikt bryter han ut i latter, og forklarer hva han trorer årsaken til den uvanlige stabiliteten over så mange skirenn på aller høyeste nivå i en sport hvor hundredeler kan skille mellom seier og å havne utenfor topp ti.
– Både teknikken, fysikken og den mentale styrken min er nok minst like god som hos konkurrentene, men ikke nødvendigvis mye bedre. Og jeg hater å kræsje. I starten av verdenscupkarrieren gikk jeg mye på trynet. Jeg måtte lære meg å kjøre på grensa, og flytte den hele tiden, uten å komme på innerski eller miste grepet.
– Er det en fysisk, mental, eller teknisk greie? Eller alt samtidig?
– Det er en miks, men når alt kommer til alt koker det jo ned til en mental ting, hvor kroppen forteller hjernen hva som foregår. Men så er det jo også noe jeg ikke styrer selv. Jeg er velsignet med en kropp som er perfekt for alpint. Jeg er akkurat passe lang, temmelig symmetrisk bygd, og lengden på armer, bein og overkropp er perfekt avstemt for alpint. Dessuten er det på det rene at jeg har arvet sterke ligamenter og sener fra foreldrene mine. Det er helt avgjørende for at jeg har unngått alvorlige skader, forteller Hirscher.
– Hva med utstyr, du er kjent for å være ekstremt nøye på utstyret ditt?
– Selvsagt. Absolutt alt må være hundre prosent. Du har ikke sjans til å vinne hvis du er det minste bekymret for utstyret på vei ned løypa.
Gjennom hele intervjuet med den enorme pressekorpset på luksushotellet er Marcel Hirscher nøye med å gi honnør til sponsorene sine – som sørger for at han for lengst har blitt millionær på idretten sin. Men oppvakte TV-seere har fått med seg at han kjører på mystiske bindinger, som slett ikke har samme logo som alt det andre. Ingen logo faktisk. Men å spørre om bindingene er bare å glemme, kommer det nokså bryskt fra manager Stefan.
Fem om Hirscher
Aksel Lund Svindal, legendarisk konkurrent:
– Hirscher er verdens beste alpinist. Utrolig imponerende prestasjoner. Han har et team rundt seg som er helt kompromissløse i å legge alt til rette for at han skal vinne. Jeg opplever han som en veldig fair konkurrent. Jeg tror han bevisst lar andre personer deale med alt det som foregår rundt det å være toppidrettsutøver slik at han kun trenger å forholde seg til det som skjer fra start til mål. Sikkert ingen dårlig strategi for å vinne mange renn.
Henrik Kristoffersen, knallhard slalåmkonkurrent:
– Marcel er den beste alpinisten de siste sju årene og en av de beste gjennom tidene. Han står på ski med utrolig mye vilje. Han er veldig profesjonell og ekstremt opptatt av utstyret sitt. Marcel har tatt ting til et nytt nivå, og om det er noen som vil slå han må man også ta det til det samme nivå eller høyere. Personlig har Marcel og jeg er godt forhold med stor respekt for hverandre, selv om vi er konkurrenter.
Finn Aamodt, trenerlegende:
– Marcel er en banebryter på skiteknikk. Han har en kompromissløs kompakt teknikk hvor han kan bruke stor kraft i samspill med gravitasjonen, som gir stor gjennomsnittshastighet gjennom hele løypa. Teknikken er så robust slik at han sjelden gjør feil og behersker alle forhold. Men alt bygger på alpin grunnteknikk. Han er altså meget godt grunnteknisk skolert fra han var ung, som er svært viktig for alle alpinister. Jeg observerte forrige sesong at han ikke er uslåelig. Når Hirscher blir presset, kjører han så på grensa at han har begynt å gjøre feil. Noe vi kan referere til Henrik Kristoffersen, som i noen sammenhenger setter så stort press på Marcel at vi kan se hans begrensing. Det har man ikke sett tidligere, da kunne han flyte på grunnteknikken i større grad. Det blir spennende og se om flere kommer opp på hans nivå i vinter – det tror jeg.
Leif Kristian Haugen, slalåmkonkurrent og elvepadler:
– Jeg opplever Marcel som usedvanlig høflig og ydmyk tross sin stjernestatus. Han har vært like hyggelig fra første gang jeg møtte han på europacuprenn som junior. En veldig dedikert idrettsutøver med enormt fokus, godt øye for detaljer og enorm psyke. Jeg har for øvrig pratet med han om elvepadling mange ganger, og har invitert han til Norge ved flere anledninger, men han har ikke funnet tid til det enda.
Eirik Finseth, folkelig skiteknikk-ekspert:
– Maskina fra Østerrike er så god fordi han sikkert har fulgt med på Den Perfekte Svingen! Neida, det er nok sjeldent god grunnteknikk og styrke det handler om, pluss at han klarer å tilpasse seg utstyrsendringer. Tipper han er veldig treningsvillig og fokusert.
Vis mer
Denne sesongen blir det kun slalåmrenn på Hirscher. Det betyr at han aldri kommer til å avslutte karrieren med verdenscupseire i alle disipliner – utforseieren mangler.
– Skal du vinne et utforrenn må du først bruke et par sesonger på å bli kjent med løypene. Så må du bruke et par sesonger på å bli god og erfaren nok til å gå til topps. Jeg har verken tid eller motivasjon til det. Nå blir det slalåm for alle penga, sier han.
– Hvem blir dine argeste konkurrenter?
– Henrik Kristoffersen, uten tvil. Han er verdens beste slalåmkjører når alt klaffer for han. Det norske laget er i det hele tatt veldig bra. Timon Haugan som debuterte i verdenscupen forrige sesong kommer til å bli den neste store. Jeg er nesten glad han er så ung at jeg slipper å konkurrere med han! Det norske laget gjør veldig mye rett.
– Hvem var idolene dine da du var yngre?
– Travis Pastrana og gjengen i Nitro Circus!
– Ok, men hva med ski-idoler?
– Åja. Jo, Bode (Miller), Daron (Rahlves) og Benny (Benjamin Raich) er de jeg så mest opp til.
– Hva er målet ditt for neste sesong?
– Å føle at jeg hele tiden blir bedre. Det er for så vidt alltid målet mitt, men nå er det viktigere enn plasseringene som sådan. Selv om livet er litt annerledes nå, og det er en stund siden jeg har reist jorda rundt for å trene om sommeren og høsten, så har jeg ikke trent mindre i år. Jeg har bare gjort det nærmere hjemme.
– Driver du med andre former for skikjøring?
– Jeg må innrømme at det blir mest sofaen på meg når jeg ikke trener. Men jeg prøver å kjøre pudder når tiden og forholdene tillater det. Det er dessverre ikke særlig ofte. Om våren går jeg litt toppturer.
– Hva er det råeste terrengparktrikset du klarer?
– 720´en sitter ganske greit, og jeg klarer front, back- og sideflip. Og sideflip med halvskru. Er det flair?
– Jepp! Hva med om sommeren, hvilke hobbyer har du?
– Klatring, motocross, terrengsykling, fjellturer og kajakkpadling.
– Hva slags padling?
Her kommer vi tilbake til historien hvor verdenshistoriens beste alpinister temmelig rødøyd og kjørt etter fem intense timer med intervjuer, fotografering og mingling med nesten 90 journalister som alle stiller de samme spørsmålene. Med elendig samvittighet tvinger jeg han til å svare på noen eksklusive spørsmål for Fri Flyt-leserne, selv om Hirscher egentlig bare vil hjem til sine gravide kone og sofaen.
– Elvepadling. Det har jeg drevet med i femten år, men aldri vanskeligere enn grad fire (skalaen går til seks, journ. anm.).Jeg kan jo ikke bli skada, forteller han.
– Kødder du?
…utbryter jeg. Plutselig har vi noe sært og smalt til felles, de røde øynene blir som blåst bort, og slalåmkongen avslører at han riktignok har vært på Geilo og kjørt skirenn, men:
– Jeg vil til Norge om sommeren. Folka der er utrolig hyggelige, og dere har verdens beste elvepadling. Så fort jeg legger opp og kan tillate meg og bli skadet, da pakker jeg kajakken og kommer!
Men dessverre Henrik Kristoffersen, Timon Haugan og Leif Kristian Haugen; det skjer ikke med det første.
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Marcel Hirscher
Født og oppvokst i Salzburg i Østerrike
Debuterte i verdenscupen som 18-åring i 2007
27 seire og 57 pallplasseringer i verdenscupen i slalåm
28 seire og 54 pallplasseringer i verdenscupen i storslalåm
En seier og tre pallplasseringer i verdenscupen i super-g
To seire og fire pallplasseringer i verdenscupen i parallellslalåm
Fem pallplasser (men ingen seire) i verdenscupen i utfor/slalåm kombinasjon
Sju sammenlagtseire i verdenscupen på rad
Fem seire i slalåm- og storslalåmcupen
To OL-gull og totalt tre pallplasser i OL
6 gull, og totalt ni pallplasser i VM
Av de aller fleste regnet som tidenes beste alpinist
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.