/ Folk

Fikk inn over 150.000 etter Benjamin Hjorts død

Medical Aid Mountaineering hedrer Benjamin Hjorts minne, og takker for gavene etter hans død.

Sist oppdatert: 2. september 2016 kl 10.18
HJALP: Benjamin Hjort var aktiv i MAM - både som kameramann og hjelpearbeider. Foto: MAM
HJALP: Benjamin Hjort var aktiv i MAM - både som kameramann og hjelpearbeider. Foto: MAM

Om Medical Aid Mountaineering

  • Er en non-profit, dugnadsbasert organisasjon som kombinerer ekspedisjoner med å gi førstehjelp til lokalbefolkningen i isolerte områder av verden.

  • Består av Solvor Småkasin, Erik Mowinckel, Ola Einang og Thomas Walter van Deurs. 

  • Ble startet i 2012.

Vi i Medical Aid Mountaineering er en stolt gjeng med fjellentusiaster, som elsker å bruke naturen, om det er med ski, fjellstøvler, klatresko eller stegjern. Arbeidet med MAM er dugnadsbasert og vi håper vårt arbeide kan inspirere andre fjellentusiaster til å følge ideen vår!

Medical Aid Mountaineering (MAM) er en non-profit organisasjon etablert av Solvor Småkasin og Ola Einang i 2012. Ideen bak den frivillige organisasjonen er å kombinere ekspedisjoner/trekking med å gi førstehjelp tilbake til lokalbefolkningen i isolerte områder rundt om i verden der det ikke er etablert en kvalifisert helsetjeneste. Ved hjelp av enkle, men effektive midler kan man utgjøre mye på kort tid og lite ressurser! Ideen har siden vokst, interessen økt blant trekking- og klatre turister og det er etablert minst to turer til isolerte områder i Nepal i året. MAM jobber kontinuerlig med relaterte organisasjoner og trekking selskaper for å utvide tanken og den faktiske aktiviteten om at flere kan bidra på sitt nivå.

Medical Aid Mountaineering (MAM) fikk for kort tid siden, inn kr. 154.750 ,- i minnegave etter Benjamin Hjort sin brå bortgang. Pengene er gitt som gaver etter hans bortgang og 75 000,- kommer fra en utstilling hvorav hans flotte bilder er solgt og pengene donert organisasjonen MAM.

Vi i MAM vet hvor mye arbeidet i Nepal betød for Benjamin og vi vil forvalte pengene på neste tur til det jordskjelvrammede landet. Turen vi nå i oktober legger ut på, vil bli i Benjamin Hjorts minne.

Vi møtte Benjamin for første gang en høstdag for 5 år siden. Da han fikk høre om våre visjoner og ideer, ville han straks være med på tur for å dokumentere hvor mye enkel førstehjelp kan hjelpe dette fattige folket i fjellandet Nepal. Takket være Benjamin og hans vakre bilder, har MAM blitt kjent hos det norske folk. Og både turfolk og andre kan ta del i eventyr og hjelpearbeid i fjerne fjellområder.  

Benjamin var ikke bare viktig som kameramann. Benjamin hadde like mye engasjement i å hjelpe lokalbefolkningen med sår og kutt, som å få de beste bildene. Han byttet på å hjelpe til med å bandasjere sår og med å filme. Hans energi og engasjement er få forunt og det er mange miljøer som nå sitter igjen med både gode minner og savn.

Benjamin var raskt ute med forslag om hvordan hjelpe til i tiden etter de ødeleggende jordskjelvene i Nepal 2015. Hans gode ord og tro på at selv små organisasjoner kan gjøre en stor forskjell, er og har vært en viktig støtte. Det er mye å si om en mann som Benjamin Hjort. For mange kjent som naturfotografen, elvepadleren, friluftsmannen og læreren.

For oss er han alt dette, men også mannen som ble rørt av de nære møtene med barn som ikke vet hva sjokolade eller leker er, barn som ikke vet hva skrivebok er, men kritt og steintavle. Alle han møtte som så slitne og triste ut, men som han ved kroppsspråk og lek, fikk til å le så de resterende tennene nesten datt ut. For Benjamin var det godt å hjelpe og han ble inspirert av turen med MAM i 2012. Senest i november 2015 dro Benjamin til Kalymnos, Hellas i et bursdagslag. Benjamin ville ikke bare reise til et sted der flyktninger ble skylt i land, uten å bidra på noen måte. Derfor fylte han noen svære bagger med soveposer, bleier, mat, liggeunderlag, klær og annet som han delte rettferdig ut i en flyktningleir. Da Benjamin skrev om dette etterpå, avsluttet han med et håp om at noen ble inspirert til å ta med litt ekstra når man først skal på tur til områder hvor mennesker ikke er like heldige som oss. 

Vi håper flest mulig vil hedre Benjamins minne ved å se dokumentaren Medisindamene på NRK nett-TV.

Vi vil aldri glemme Benjamin og vi har latt oss inspirere av hans vesen og gjøren, slik vi håper dere blir inspirert av hans medmenneskelighet.

På vegne av MAM,

Solvor Småkasin

Publisert 2. september 2016 kl 10.18
Sist oppdatert 2. september 2016 kl 10.18

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen