/ Folk

Anja Alme Gardli er Norges storfjellsdronning

På et hotell i Åndalsnes og foran kameraene til Field Productions finner du Anja Alme Gardli.

Sist oppdatert: 26. august 2016 kl 14.21
BORTE: Ifølge seg selv er ikke Anja noen ekspert i bratte fjell, men på fotoshoot i Chamonix finner hun ne linjer ved hjelp av isøks, stegjern og tau. Foto: Johan Wildhagen
BORTE: Ifølge seg selv er ikke Anja noen ekspert i bratte fjell, men på fotoshoot i Chamonix finner hun ne linjer ved hjelp av isøks, stegjern og tau. Foto: Johan Wildhagen
Lesetid: 12 minutter

Plan A var et dramatisk, eksponert og fotogent snøfelt. Plan B var lettere og ikke minst tryggere. Men da eksjibberen fra Vang i Valdres dundra ned plan A med et skråsikkert smil sikra hun seg karakteren Bestått på Field Productions-audition.

– Turen i Hurrungane var en slags prøve. Hvis det gikk bra fikk Linn Cecilie og jeg plass på nye filmturer og på toårs-filmprosjektet som kommer høsten 2016, sier Anja Alme Gardli.

Hun sitter i peisestua i ærverdige Hotel Aak like ved Åndalsnes. Anja Palme Farli – som hun heter i diverse sosiale medier- skjenker kaffe, serverer rundstykker og forteller om filmshooten i Hurrungane i vår. Hotellet er tomt for første gang denne sommeren, og hotellsjefen kan endelig ta seg litt tid til å pleie sin ikke-eksisterende frikjøringskarriere ved å stille til intervju.

– Field-shooten var det mest seriøse jeg har vært med på, og vi var ganske nervøse der vi traska oppover. Jeg tror aldri jeg har ønska så sterkt å gjøre det bra, det var ganske stort for oss det der. Heldigvis er Field-gjengen utrolig ålreite folk, og stemninga var god. Vi gikk opp først, og da blir du mye mer kjent med snøen og bedre forberedt enn når du flyr opp med helikopter, forteller Anja.

Denne artikkelen er en del av Fri Flyts løsning for abonnenter. Les flere, ekslusive saker her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja-1
anja-1

HJEMME: Anja Alme Gardli og Romsdalshorn. Begge bor i Romsdalen, men bare en av dem er den første storfjellsjenta foran kameraene til Field Productions. Foto: Tore Meirik 

– Hvordan taklet du presset? Det er jo ikke bare å fly opp og kjøre en gang til liksom.

– Tja, jeg tror jeg er ganske god til å innse at nå er det bare å gjøre det som skal gjøres, uten å fokusere på feil ting.

 

Plan A – som du ser på bildet under – var en av to store og to små linjer jentene fikk kjørt foran kameraene til Even Sigstad og Espen Kristiansen fra Field. Som gjorde at Anja og Linn Cecilie Mæhlum blir de første storfjells-jentene i en Field Productions-film.

– Jeg tenkte at akkurat den linja kom til å se helt rå ut. På toppen visste jag akkurat hvor jeg skulle kjøre, og det var ganske lett å velge plan A. Jeg følte jeg fikk vist det jeg skulle, haha, sier Anja – med sin korte og konsise latter som avslutter setningen når hun sier noe ekstra tøft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja3
anja3

FOTOGENT: Hvis det fins en egen jenteklasse for råeste storfjellsprestasjon må dette være en av de klareste vinnerkandidatene. Anja Alme Gardli gir full gass i Hurrungane og sikrer seg plass på Field Productions-laget. Foto: Bård Basberg 

Anjas meritter

2015

  • 2. plass Stryn Freeline Jam

2014

  • 1. plass X Over Ride Big Mountain Kitzsteinhorn Kaprun (3-stjerners FWQ)

  • 3. plass Engadinsnow Silvaplana Corvatsch (4-stjerners FWQ)

  • 5. plass Nendaz Freeride (4-stjerners FWQ)

2013

  • 1. plass Engadinsnow Silvaplana Corvatsch (4-stjerners FWQ)

  • 3. plass El Dorado Freeride Arcalis & Vallnord (4-stjerners FWQ)

  • 4. plass Nendaz Freeride (3-stjerners FWQ)

2011

  •  1. plass New Zealand Freeski Open (3-stjerners FWQ) + NRKs suksesserie Oppdrag Sognefjorden

anja

Denne latteren kommer ikke hele tida, men når det skjer er det lett å forstå at dette enten var alvor eller bare artig – eller begge deler.

Anja Alme Gardli er 28 år, og hun starta som jibber, i de dager da heldress i terrengparken var i ferd med å bli skikkelig kult. 

Eller, hun starta egentlig med stive ski og fartsdress, men det var da storebror Håvard fikk seg twintipski og lærte henne treseksti at Anja – uten at hun helt skjønte det selv - kom i gang med en slags skikarriere. Hun slutta med alpint og fotball og starta i andre klasse på videregående da Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer etablerte newschool-linje. Anja begynte der, lærte seg femførti, og plutselig var hun en sponsa jibber med alle dører åpne, dårlige knær og vondt i leggene.

– Jeg fikk en del sponsorer ganske tidlig, uten at jeg helt skjønte hvorfor. Jeg traff vel bare de rette folka og fikk tatt noen bilder. Var med på mye den gangen, men følte egentlig at hele greia ble litt større enn jeg egentlig kunne stå inne for sjøl. Jeg jakta verken sponsorer eller karriere som skikjører. Vi var jo ikke så mange jenter som drev på den gangen. Jeg husker at Grete Eliassen, som jeg hadde konkurrert alpint med, var god. Men det var ikke så mange andre, forteller Anja.

Orage var et hardtsatsende, kanadisk klesmerke, og de sørget for å få med Anja på en ganske legendarisk film - og fotoshoot hjemme på Tyin. JP Auclair, Michelle Parker, John Symms og Corey Vanular –alle med mer eller mindre legendestatus i dag- var med på shooten. Et bilde av Vanular som gjorde en switch 7 ut en skavl på Tyin havna på coveret til den legendariske Level 1-filmen Shanghai Six fra 2005.

Men Anja Alme Gardli fikk lite ut av muligheten.

– Jeg ble syk etter et par dager, så da var turen over for min del. Jeg sleit fælt med både knærne og leggene mine på den tida. Da jeg slutta på NTG meldte jeg meg litt ut. Altså, jeg slutta ikke på ski, men drev ikke med sponsorer, konkurranser eller noe sånt. Jeg tenkte aldri på skikjøring som noe å gjøre karriere på, og det gjør jeg ikke i dag heller, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja4
anja4

KVINNEFRIKJØRING:Anja Alme Gardli (til venstre) og Linn Cecilie Mæhlum er sannsynligvis Norges råeste storfjellsdamer for tida. I hvert fall i filmen fra Field Productions som kommer høsten 2016. Foto: Bård Basberg 

– Hva med sponsorer?

– Jeg er veldig glad Åsmund Thorsen ringte meg og spurte om jeg ville være med på Sweet-laget, for selv er jeg alltid litt seint ute med å ska e meg det utstyret jeg trenger. Jeg synes at utstyr, ting og tang generelt er stress. Så akkurat nå har jeg ingen skisponsor i boks, men jeg jobber faktisk med saken, haha.

Del tre av Anjas ski-liv er i ferd med å få bein å gå på denne høsten. Kall det ikke en skikarriere, for Anja er –akkurat som sin gode skivenn Linn Cecilie Mæhlum- daglig leder. Linn Cecilie for et galleri på Lillehammer (og alle frivillige under Ungdoms-OL på Lillehammer i vinter), og Anja for Hotel Aak på Åndalsnes – Norges første turisthotell, hvor bestefaren til Winston Churchill har vært på besøk.

– Jeg syns det er viktig å ha noe i tillegg til skikjøringa. Jeg har studert de siste årene, og da muligheten til å jobbe her dukka opp på samme tid som bestevenninnen min flytta til Åndalsnes var valget enkelt. Jeg jobba på hotell i Sogn hver sommer da jeg var liten, og har alltid ønsket meg tilbake til et sted nær ord og høye fjell. Jeg føler helt klart at jeg er på rett plass, forteller Anja.

– Men hvordan får du tid til å filme med Field samtidig som du er hotellsjef?

– Tja, jeg har fått og tatt stort ansvar, og jeg jobber mye i perioder. Da får jeg igjen frihet til å kjøre ski og dra på turer. Vi som jobber på Hotel Aak er unge folk med felles interesser, så det går greit. Dette er rett og slett den perfekte arbeidsplassen for meg.

Da sesongen 2013-14 var ferdig, hadde hun gjort det så bra i Freeride World Quali er (FWQ) at hun var en plass unna å kvalifisere til den gjeve World Tour ́en. Og nå har hun altså sikra seg plass i Fields neste stor film.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja5
anja5

LAT? Hun liker best å ta heis til topps, men i Romsdalen trengs feller for å nå de neste skilinjene. – Jeg er nok litt lat, sier Anja Alme Gardli. Foto: Andreas Løve Storm Fausko 

– Hvorfor går du ikke all in på en karriere som pro frikjører?

– Jeg har ingen langsiktige planer ut over å alltid stå på ski, og alltid ha noe å gjøre ved siden av. Det er selvsagt stor kontrast til skiboms-skråstrek-studentlivet jeg har levd lenge, til å ha fast og full jobb nå. Det har vært veldig hektisk i sommer. Men jeg ser ikke på skikjøring som noe man har som jobb, levebrødet må være noe annet. Jeg tenkte litt på å være skikjører 100 prosent i fjor, men jeg ble så lei av å ha en drittjobb for å finansiere skikjøringa. Skjønte fort at jeg vil ha andre krav til meg selv enn å bare kjøre ski. Det er greit å ha den innstillinga at skikjøring skal være en hobby,

Anja har alltid studert eller jobbet i tillegg til på kjøre masse på ski. Hun har en bachelorgrad i markedsføring og ledelse fra Høgskolen i Lillehammer, og utdanninga inkluderte et år som utvekslingsstudent.

– Da bodde jeg i Luzern i Sveits, og var på ski hver helg. Det passa meg utmerket.

– Hvordan har du blitt så god?

– Ja si det, haha! Jeg gir meg aldri, og bruker all tiden jeg kan på å kjøre ski. Jeg blir forbanna hvis jeg ikke klarer noe. Men så er jeg litt lat også, ting skal være moro, og det er helt greit å ta heis til topps.

Anjas ski-liv del to – som vi kan kalle det- handler om konkurranser, og en slags flying start er fellesnevneren. Hun vant den første konkurransen hun kjørte (Stryn i 2007), og hun vant den første internasjonale konkurransen hun deltok i (New Zealand Freeski Open i 2011). Sistnevnte seier ga umiddelbar billett inn i re stjerners konkurransene i FWQ-serien.

– Da jeg nesten kvalla til FWT i 2014 skjønte jeg på et vis at jeg hadde noe i disse konkurransene å gjøre. Jeg hadde ikke tenkt så mye på det, og hadde egentlig ikke noe mål. Jeg hadde jo nettopp begynt med dette her. Derfor var det heller ingen krise at jeg ikke kvali serte, sier hun.

Sist sesong var hun lenger unna FWT-plassen, og selv om Anja slett ikke har avskrevet konkurransekjøringa, er hun ganske sikker på at vi ikke får se henne i World Tour ́en med det første.

– Jeg har brukt utrolig mye tid og penger på å kjøre konkurranser, uten at det har gitt så mye skikjøring. Nå vil jeg kjøre mer ski, og heller prioritere filmturene med Field. Like over jul drar jeg til Alpene for å få kjørt mest mulig og komme i form, så blir det filming i Norge senere på vinteren. Det kan godt hende jeg kjører noen konkurranser, jeg syns jo det er veldig gøy, men førsteprioritet er det ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja6
anja6

MELLOM SLAGA: Dette bildet ble tatt like før Anja vant en firestjerners FWQ-konkurranse i Kitzsteinhorn i Østerrike i 2013. Lekent terreng med naturlige hits er favoritten til eksjibberen fra Valdres. Foto: Andreas Løve Storm Fausko 

– Hvorfor er du så glad i skikjøring?

– Jeg er avhengig av å komme meg ut og være i fjellet. Så er det kombinasjonen av lek, flyt, fart og spenning, sammen med friheten med frikjøring.

– Hvordan er et perfekt run for deg?

– Lekent terreng! Det trenger ikke være sjukt bratt eller eksponert, men heller oversiktlig og med masse småhits. Jeg er veldig glad i å kunne gønne på og kjøre fort!

– Hva med Field-filmen neste høst, hvilke forhåpninger har du til egen innsats der?

– Jeg syns ofte skifilmer blir litt for overdramatisert. Jeg håper å få vist skigleden som motiverer meg, Filip (Christensen, journ anm.) er veldig flink til å få frem det. Men: Jeg vil også dra på. Haha.

I tredje del av Anjas ski-liv har hun endelig funnet sin plass blant menn. På skifilm, altså, hvor mannlige skikjørere utgjør mesteparten av rulletekstene, og menn er i stort flertall i det aller meste.

– Bransjen må være flinke til å slippe til oss jenter. Men de må jo ha noen å slippe til også. Vi må tørre å si fra, sier Anja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anja7
anja7

FULL GASS: Anja slipper bremsen og setter nydelige spor foran Field-kameraene i Hurrungane. Foto: Bård Basberg 

Sammen med nevnte Linn Cecilie Mæhlum og den svenske frikjøreren Lotten Rapp har Anja starta jentecamp-konseptet Ivrig, med skicamper om vinteren og sykkel om sommeren - med  og for jenter.

– Det gir meg veldig mye å se andre damer kjøre ski, og campene er utrolig inspirerende. Det blir en helt egen stemning når vi er bare damer, det er mye mer avslappa. Målet er å ta disse jente- campene så langt som overhodet mulig, sier hun.

– Har du noe forbilde?

– Tja, jeg er veldig imponert over Elyse Saugstad, hu kjører så kraftfullt. Men først og fremst er det jentene jeg kjører sammen med, skigleden og gutsen til Linn Cecilie er utvilsomt imponerende! Ja, og så må jeg ikke glemme Åsmund Thorsen da. Han har en helt utrolig skifølelse.

– Du og Linn Cecilie har blitt litt av et radarpar, og begge har fått plass i Field-gjengen. Hvorfor går dere så godt overens?

– Vi funker rett og slett bare utrolig bra sammen. Jeg har ofte kjent meg litt ensom i skimiljøet, for verken de nærmeste vennene eller den nærmeste familien min bruker like mye tid på ski som jeg. Derfor er det utrolig artig at Linn og jeg kan holde på sammen. Jeg føler at vi stiller veldig likt.

Anja Alme Gardli ser du på kino fra høsten 2016. Fram til da må du enten booke rom på hotell i Åndalsnes eller lete i nedsnødde alpefjell for å få et glim av Norges nye storfjellsdronning. 

Publisert 26. august 2016 kl 18.00
Sist oppdatert 26. august 2016 kl 14.21
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen