/ Folk

Kilian Jornet og Andrzej Bargiel er på Everest – går for rekordforsøk

Uten oksygen og med ski skal Andrzej Bargiel forsøke å kjøre sammenhengende ned Mont Everest. Det blir han i så fall den første som gjør. Sammen med ham på fjellet er Kilian Jornet.

Sist oppdatert: 12. september 2019 kl 12.58
REKORDFORSØK: Kilian Jornet og Andrzej Bargiel (på bildet) er på Everest. Foto: Red Bull
REKORDFORSØK: Kilian Jornet og Andrzej Bargiel (på bildet) er på Everest. Foto: Red Bull
Lesetid: 4 minutter

Kilian Jornet fikk verden til å måpe da han i 2017 løp fra ABC-campen til toppen av Mont Everest på 17 timer – uten oksygen. Han klarte derimot ikke å slå rekorden på 16,42 timer. Nå har han vendt tilbake til fjellet. Der befinner også Andrzej Bargiel seg – som skal forsøke å bli den første i verden som kjører uavbrutt/tauløst ned fjellet uten oksygen.

De har begge vært svært hemmelighetsfulle med planene for turen. Det eneste som er kjent er at Bargiel skal gå fra Nepal. Han har også publisert et bilde av nordsiden av fjellet. Kilian Jornet starter i Gorakshep – nærmeste by til Everest Base Camp. Dermed slipper han å etablere en ekstra basecamp før byen, ifølge Skin Track. Bargiel ankom Nepal 25. august, og forventer å bruke omlag fem uker totalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Killian-Jornet-til-topps_everest
Killian-Jornet-til-topps_everest

TILBAKE: Kilian Jornet er for tredje gang på Everest. Foto: Kilian Jornet/Summits of my life

– En av de mest spennende skikjørerne 

Skikjører og fjellklatrer Tormod Granheim (44) er aller mest kjent for å være verdens første som kjørte ski ned fra nordsiden av verdens høyeste fjell. Under rekorden omkom turkamerat Tomas Olsson under nedkjøringen. 

Han lar seg engasjere av rekordforsøkene, og følger de med stor interesse.

– Med all snøen som ligger på fjellet nå er det mulig. Bargial er en av de mest spennende skikjørerne for tiden etter det han gjorde på K2, sier Granheim til Fri Flyt.

Bargial gjennomførte nemlig en lignende utfordring på K2 i 2018. Granheim sier man kjører på etablerte klatreruter, men at man med ski er mobil, og kan kjøre traverser for å unngå de verste partiene. Han understreker at det i alpene ikke blir gjort en stor «greie» ut av å kjøre tauløst, og at det er helt vanlig å rappellere. Mens i Himalaya har vært mer hauset opp. 

 

Her kan du se Bargiels tur på K2:

OPPSIKTSVEKKENDE: Bargiels tur skikjøring på K2.

Vanligvis er fjellklatrerne på Everest i mai. Det var også Jornet forrige gang. Nå har de altså valgt å dra til fjellet på høsten – utenom den tradisjonelle turistsesongen. 

– Det er spesielt at de er der på denne årstiden. Men nå er det mer snø i fjellet. I mai er du mer avhengig av renner, på høsten kan du kjøre på flanker. Det åpner opp potensielt mer skikjøring, og kan også være nett det han trenger for å gjennomføre den tauløse nedkjøringa. Men det øker samtidig faregraden for snøskred, sier Granheim.

tormod-granheim-tomas-olsson-everst-nordsiden
tormod-granheim-tomas-olsson-everst-nordsiden

EVEREST: Tomas Olsson og Tormod Granheim med nordveggen av Mount Everest innen rekkevidde. Foto: Fredrik Schenholm 

– Mulig uten oksygen

På turen til K2 var Andrzej Bargiels bror Bartek, en svært erfaren og dyktig dronepilot, med. Dermed får de underveis et mye bedre innblikk i forholdene og ruta.

– Ny teknologi gjør ting mye lettere, og også tryggere, understreker Granheim.

På Granheim og Olssons ekspedisjon brukte de oksygenmasker fordi de ville ha fokus på skikjøringen. Likevel gikk Granheim tom for oksygen på vei ned fra toppen. Trøbbel med ismasken gjorde også at han kjørte store deler av nedkjøringen uten. 

– Hvilke tanker har du om at Jornet og Bargiel gjør det uten oksygen?

– Hvis du er godt nok trent, som Bargiel og Jornet er, er det mulig. Jeg tar av meg hatten for det, og synes prosjektet er veldig gøy. Det er det som skiller idretten der fra turismen, sier Granheim.

Det er altså uklart om de to profilene skal samarbeide, eller hvilke planer de har for turen til Mont Everest. Fri Flyt følger prosjektet på videre, og kommer tilbake med mer så snart vi vet noe.

Publisert 12. september 2019 kl 12.59
Sist oppdatert 12. september 2019 kl 12.58
 

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen