/ Folk

– Perfekt løsning med Skiforbundet

Både Andreas Håtveit selv og forfatter Thomas Kleiven syns det er synd ingen fokuserer på at konflikten mellom Håtveit og Skiforbundet løste seg til slutt.

Sist oppdatert: 27. november 2014 kl 11.47
LØSTE SEG TIL SLUTT: Konflikten mellom Andreas Håtveit og Norges Skiforbund fikk en lykkelig utgang, og Andreas syns det er synd det ikke har fått like mye oppmerksomhet som selve konflikten. Foto: Thomas Kleiven
LØSTE SEG TIL SLUTT: Konflikten mellom Andreas Håtveit og Norges Skiforbund fikk en lykkelig utgang, og Andreas syns det er synd det ikke har fått like mye oppmerksomhet som selve konflikten. Foto: Thomas Kleiven
Lesetid: 4 minutter

– Jeg bærer over hodet ikke nag til Skiforbundet, og jeg syns det er synd ingen forteller at vi kom fram til en veldig god løsning til slutt, som alle parter var fornøyd med. Da vi ble enige ble opplegget med landslaget perfekt for meg, og det å delta på laget ble akkurat det jeg ønsket det skulle være, forteller Andreas Håtveit til Fri Flyt.

– Ikke viktigst

Konflikten med Norges Skiforbund (NSF) er viet et eget kapittel i den nye biografien om Håtveit, og det vakte stor oppmerksomhet da det ble avslørt i boka at Håtveit var nær ved å takke nei til både landslaget og OL i Sotsji på grunn av konflikt med NSF. Etter OL la han opp som konkurransekjører.

– Saken måtte med i boka, og det var slik jeg opplevde det, men jeg syns absolutt ikke at kapittelet om konflikten med NSF er den viktigste delen av boka, sier Håtveit.

469098957_10-960X720
469098957_10-960X720

OL: Andreas Håtveit ble med i OL til slutt, og tok en imponerende 4. plass. Foto: FIS

Også forfatter Thomas Kleiven syns det er syns media ikke også nevner at konflikten løste seg på utmerket vis. Og endte med 4. plass og hyllest fra Skforbundet.

– Jeg forstår at massemediene er interessert i konflikten med Norges Skiforbund (NSF) fordi den er noe folk lett begriper. Mediene er vant til å håndtere en sak som omhandler utøver og forbund. Northug er et eksempel og snowboardforbundet er et annet. Derfor tror jeg det er lett for mediene å bruke tid og energi på dette. Når det er sagt så synes jeg det er rart at ingen nevner at alt løste seg godt til slutt. At dette var en prosess som førte til noe bra. Spesielt sportssjef Christopher Frankum og de andre i Skiforbundet som jobbet for en løsning fortjener å få cred for at alt ordnet seg, sier Kleiven.

– Men det må ha vært en dramatisk situasjon?

Ja, det gikk jo så langt at Andreas faktisk sendte en mail og sa han ikke kunne fortsette på landslaget. Så dette er ingen bagatell. Når landets fremste medaljekandidat i en ny OL-gren sier han må slutte på landslaget fordi det er umulig for han å godta forbundets krav, så er det ganske alvorlig, og sier mye om hvordan Andreas opplevde det og hvordan han følte seg behandlet.

Ekstrem person

Denne uka reiser Håtveit til Oslo, Hemsedal og Geilo på boksignering. Både ansvarlig redaktør Erlend Sande i Fri Flyt-forlaget, som har gitt ut boka, og forfatter Kleiven er spent på responsen.

– Jeg er godt fornøyd med historien og måten Andreas og jeg forteller den på. Skulle gjerne ha jobbet med dette i et helt år for å gjøre alt så bra som mulig, men alle prosjekter har sin tidsbegrensing. Så vidt jeg vet har det ikke blitt skrevet mange biografier om atleter fra denne typen sporter, og jeg tror kombinasjonen av en historie om Norges beste skikjører og det å fortelle en visuell historie om utviklingen av freeski gjør boka spesiell. 

– Hvordan har prosessen med å lage boka vært?

– Et stort privilegium. Å trekke seg tilbake for å skrive i et par måneder er en herlig opplevelse. Etter å ha fulgt Andreas i nesten 10 år var det spennende å sette seg ned å prøve å nøste opp i denne utrolige historien om en av Norges mest spesielle idrettsmenn. Selv om Jeg har aldri tenkt at min tid sammen med Andreas opp gjennom alle disse årene skulle bli en bok var det deilig å få brukt alle bildene og opplevelsene til noe såpass konkret. For meg er det mest spennende med boka å få forklart på hvilken måte Andreas er en ekstrem person. Når han først bestemmer seg for noe virker det ikke som det er noe som kan stoppe ham i å gjøre alt han kan for at han skal nå sitt mål. Jeg tror han kunne lykkes i det aller meste hvis han først bestemte seg for det. Heldigvis forelsket han seg i skikjøring og bestemte seg for at han skulle gjøre alt han kan for å bli så god som mulig på ski. At en mann klarer å være så mentalt sterk er for meg veldig fascinerende. Av enkelthendelser synes jeg det er spennende å lese om hans raske vei til toppen av freeskimiljøet og hvordan han som eneste utøver i verden har klart å holde seg blant topp 10-konkurranseutøvere i 10 år. Å klare det er en ekstrem prestasjon som jeg føler meg sikker på at få freeskiutøvere noen gang vil klare igjen.

Publisert 27. november 2014 kl 11.47
Sist oppdatert 27. november 2014 kl 11.47

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen