Aksel Lund Svindal var på hjemmebane, da kinofilmen «Aksel» hadde premiere i Oppdal med to fulle saler. Field Productions har laget en film der du kommer tett på alpinlegendens opp- og nedturer.
HØYTID: Aksel Lund Svindal og regissør Even Sigstad blir intervjuet av kinosjef Morten Hågensen i en fullsatt kinosal.
Lesetid: 6 minutter
Oppdalingene satte stor pris på at den 38 år gamle superstjerna hadde lagt premieren på «Aksel» til bygda der han gikk ut av skigymnaset for snart 20 år siden.
– Jeg bodde her i fire år og har jo den storyen. Når jeg så ut over kinosalen så jeg massevis av folk jeg kjente, men jeg sa bevisst ikke noen navn, for da hadde jeg bare glemt noen. Det hadde blitt helt feil, sier Aksel Lund Svindal til Fri Flyt.
Lørdag var han til stede på to premiereforestillinger sammen med blant andre regissør Even Sigstad og Espen Kristiansen fra Field Productions. Aksel Lund Svindal understreket overfor kinopublikummet at det absolutt ikke var han som hadde lagd filmen, og måtte innrømme at han kanskje ikke hadde sagt ja til prosjektet hvis han fra starten hadde visst at det skulle bli en kinofilm der ansiktet hans var klistret ut over plakater på kinoer landet rundt.
– Det startet med at jeg var med på frikjøring i Supervention-filmene, så ble de med og filmet i world cup og så åt det på seg derfra. Jeg vet ikke om jeg egentlig har sagt ja til prosjektet, jeg har vel bare aldri sagt nei kommenterte han humoristisk fra scenen.
I filmen får publikum være på innsiden under avgjørende øyeblikk i karrieren, fra operasjonsbordet etter den siste alvorlige skaden til treningen som gjør at han innser at han ikke kan kjøre Kitzbühel – en måned før han tar sin siste medalje i VM i Åre.
Det var svært populært i salen da han fortalte om betydningen miljøet på skolen og bygda Oppdal generelt hadde for ham i utviklingen som skiløper – hvordan han her ble introdusert for treningsmoralen og verdiene som skulle bli avgjørende i den videre alpinkarrieren.
– Det å flytte et sted, bli kjent med nye folk og bli en sammensveiset gjeng som trener, reiser og lever sammen er noe helt annet enn å pendle rundt i Oslo med skiutstyr og forsøke å veksle mellom den gamle kompisgjengen og de du går på skole med. Det ble en forsmak på å reise rundt med landslaget. Jeg hadde lett valgt dette en gang til. Jeg gikk fra å være barne- eller juniorkjører til å bli voksen, fortalte han.
– Konklusjonen er vel at det hadde gått dårlig om jeg ikke gikk på Oppdal. Kan i hvert fall ikke si noe annet her, smilte superstjernen, som også viste at han ikke hadde glemt den karakteristiske språksjargong på skigymnaset, der «i tri» er et viktig forsterkende uttrykk og «mildt» betyr det motsatte.
Siden han flyttet fra den trønderske fjellbygda har han tatt to olympiske gull, fem VM-gull, to sammenlagtseire verdenscupen og vunnet 36 enkeltrenn. Enda mer spektakulært enn resultatene er kanskje måten Aksel Lund Svindal har trent seg opp igjen og kommet tilbake fra alvorlige skader.
Samarbeidet mellom Aksel Lund Svindal og skifilmselskapet Field Producions startet i 2008, i første omgang med frikjøringsturer sammen med den gamle skolekameraten Eirik Finseth. Regissør Even Sigstad sa at det var en ny utfordring å lage en film som ikke bare skulle være action, men også et portrett der publikum kommer tett innpå.
Da korona sørget for at premieren måtte utsettes, fikk de tilbud om å selge produksjonen til en strømmetjeneste. Field-sjef Filip Christensen holdt fast på at «Aksel» skulle på det feteste formatet, kino.
Før filmen «Aksel» har ordinær kinopremiere 15. oktober, venter en liten turné med stopp i Trondheim 3. oktober, Tromsø 4. oktober, Narvik 5. oktober, Stavanger 8. oktober, Bergen 9. okober, Lillehammer 10. oktober og Lillestrøm 12. oktober.
– Det er litt slitsomt, litt voldsomt, hadde ikke trodd det skulle bli så mye. Men er jo gøy - har tro på filmen, tror folk vil like den. Har fått veldig gode tilbakemeldinger på den fra de som har sett den på forhånd, sier Aksel Lund Svindal til Fri Flyt når vi får en prat med han mellom de to forestillingene.
– Tror folk først og fremst vil bli underholdt, og at har det gøy. De får se en historie utenfor rammene til klassisk media som sportssendinger og tabloidpresse - det blir mer dybde og detaljer, gir et bedre og mer ærlig bilde. Både på det som har gått bra og det som ikke har gått så bra.
– Du virket sikker på at det skulle gå bra hver gang når du begynte å trene deg opp?
– Ja, men det er fordi jeg var helt sikker på at det var det jeg ville. Da må du ha tro, ellers blir det veldig tungt å holde på.
– Hva tror du vil overraske folk i filmen?
– Vanskelig å svare - det er helt sikkert noe. Du kommer dypere ned enn du tror. For noen som har veldig peiling på alpint, kan det kanskje være noe de trodde de visste som viser seg å være annerledes. Folk generelt får illustrert samholdet i landslaget. Jeg må trekke fram Kjetil Jansrud, han gjør en fantastisk jobb. Han har vært viktig for meg hele veien og er også en viktig historieforteller. Filmen kommer tettere på han også på en kul måte, sier Svindal.
Aksel Lund Svindals vonde kne er vel kjent, blant annet for de mange som fulgte med da han vant Mesternes Mester. Men selv om han ikke trener seg opp til noe nytt comeback, er han svært aktiv.
– Jeg holder på så mye jeg kan og har et lite treningsrom hjemme. Jeg har syklet mye, sti for noen år siden, i det siste mest cyclocross. Jeg bor lenger fra marka nå, da tar det litt lang tid å komme seg til stiene. Men jeg skal komme meg mer på sti igjen, har faktisk vurdert å prøve elsykkel. Transportstrekkene blir lettere, kommer seg lenger og blir bra trening uansett, det regulerer en jo med hvor mye assistanse en har og hvor mye en tråkker på.
– Hva med skisesongen?
– Jeg er veldig glad i å gå toppturer. Det trenger ikke være så rått eller eksponert, det viktigste er å være å ute. Nå som jeg har kontorjobb har det ikke så mye å si hvordan forholdene er. Jeg starter starter ofte med å være på plass og skrape på vendekorset når heisen åpner, kjører et par timer, det er det kneet tåler. Så går jeg gjerne en tur etterpå. Jeg er mest på ski i Hemsedal og Kvitfjell, særlig i Hemsedal er det masse muligheter. Men kneet setter sine begrensninger, jeg merker for eksempel at det blir vondt med lange nedstigninger på fjellturer.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.